Image default
Οικονομία

Τσακλόγλου: «Καμία αναπροσαρμογή στα συντάξιμα στην επόμενη τριετία»

Ο κ. Τσακλόγλου μίλησε για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αναπροσαρμογή στην επόμενη τριετία αλλά και για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή.

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου μίλησε για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αναπροσαρμογή στην επόμενη τριετία αλλά και για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή.

Καμία αναπροσαρμογή στα συντάξιμα στην επόμενη τριετία

Σε συνέντευξή του στο MEGA, o Υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου τόνισε σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει για τα όρια συνταξιοδότησης ότι δεν θα υπάρξει καμία αναπροσαρμογή την επόμενη τριετία στα όρια συνταξιοδότησης.

«Την ερώτηση του τι θα συμβεί με τα ηλικιακά όρια από τότε που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο των κοινωνικών ασφαλίσεων θα πρέπει να μου την έχουν κάνει σε συνεντεύξεις τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές ή εφημερίδων πάνω από είκοσι, ίσως και τριάντα φορές. Η απάντηση που δίνω είναι πάντα η ίδια, με αναφορά στην υφιστάμενη νομοθεσία. Σε πάνελ που βρισκόμουν την προηγούμενη Κυριακή τέθηκε ανάλογη ερώτηση και, την επόμενη ημέρα, δημοσιογράφος που συμμετείχε σε άρθρο του σε εφημερίδα παρέθεσε πράγματι όσα απάντησα ωστόσο, στη συνέχεια έδωσε μια ερμηνεία δική του. Όλη η συζήτηση που έχει γίνει αυτήν την εβδομάδα δεν είναι πάνω σε αυτά που είπα εγώ αλλά στην ερμηνεία αυτή. Ας είμαστε ξεκάθαροι, είμαστε ένα ευνομούμενο κράτος, έχουμε νόμους. Ο νόμος που καθορίζει τα των ορίων συνταξιοδότησης είναι του 2010. Όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις από εκεί και μετά, τον νόμο αυτόν τον έχουν σεβαστεί. Ο νόμος λέει ότι αναπροσαρμόζονται τα ηλικιακά όρια ανάλογα με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 ανά τριετία. Το 2024 επρόκειτο να γίνει αναπροσαρμογή. Όμως, η πρόοδος που είχε συντελεστεί στο συγκεκριμένο τομέα εξανεμίστηκε στα χρόνια του κορωνοϊού. Σαν αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να γίνει καμία αναπροσαρμογή στα όρια συνταξιοδότησης την επόμενη τριετία. Προφανώς το τι θα γίνει το 2027 κανένας δεν μπορεί να το γνωρίζει από τώρα».0

Επίδομα προσωπικής διαφοράς – Πότε και ποιοι θα το πάρουν

Αναφορικά με το επίδομα προσωπικής διαφοράς που αφορά 750.000 συνταξιούχους, εξήγησε πως το πόσο ξεκινά από τα 200 ευρώ και φθίνει μέχρι να φτάσει τα 1.600 ευρώ στο σύνολο συντάξεων που λαμβάνει κάποιος. «Θα δοθεί τον επόμενο μήνα, μάλλον στις 21 Δεκεμβρίου. Εκτός αυτού, εντός του Δεκεμβρίου θα καταβληθεί και το έκτακτο βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Όλα αυτά η κυβέρνηση μπορεί να τα δίνει ως εφάπαξ πληρωμές διότι η οικονομία μας πάει καλά και έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέφουμε στους πολίτες και, ιδιαίτερα, τους πλέον ευάλωτους, μέρος του υπερ-πλεονάσματος του προϋπολογισμού, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς μας στόχους» υπογράμμισε.

Πού θα κλειδώσει η αύξηση των συντάξεων για το 2024;

Για το πού θα κλειδώσει η αύξηση των συντάξεων, ο Υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου τόνισε ότι με την μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων η αύξηση των συντάξεων θα είναι κοντά στο 3% αλλά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε φορά που βγαίνουν τα οριστικά στοιχεία θα γίνεται και η αναπροσαρμογή σε σχέση με τα οριστικά στοιχεία της αύξησης της προηγούμενης χρονιάς. Αύριο κατατίθεται το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, οπότε θα δούμε και επίσημα τότε πού θα κλειδώσει τελικά η αύξηση.

Επίδομα μητρότητας

Τέλος, όσον αφορά το επίδομα μητρότητας, επεσήμανε ότι: «Μέχρι το 2019 είχαμε επιδόματα μητρότητας στο Δημόσιο Τομέα και στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, αλλά για μικρότερη διάρκεια σε σύγκριση με το δημόσιο τομέα. Στην διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας εξισώσαμε το χρονικό όριο για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα με αυτό του δημοσίου. Αυτές που δεν είχαν καλυφθεί μέχρι τώρα ήταν οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες. Με το νέο νομοσχέδιο θα λαμβάνουν και αυτές επίδομα μητρότητας για 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (780 ευρώ το μήνα). Πέραν της εισοδηματικής ενίσχυσης per se, το μέτρο είναι θετικό τόσο από την άποψη του δημογραφικού όσο και από την άποψη της ενθάρρυνσης της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας».

Σχετικα αρθρα

Ρεύμα: Τι πρέπει να ξέρετε για τα «έγχρωμα» τιμολόγια – Tips για συμφέρουσα επιλογή

fastpath

ΥΠΕΝ: Πληροφορίες για τα τιμολόγια ρεύματος με ισχύ από 01.01.2024

fastpath

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Ερωτήσεις & απαντήσεις για το τι ισχύει από 1/1/2024

admin

Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας με το φορολογικό νομοσχέδιο – 10 αλλαγές κοινωνικής δικαιοσύνης

admin

Η Ουκρανία εκτιμά ότι η συγκομιδή σιτηρών θα φθάσει σχεδόν στους 60 εκατ. τόνους το 2023

fastpath

Κύριες συντάξεις: Υπεγράφη η εγκύκλιος για αύξηση 3% από 1/1/2024

admin

Παπαθανάσης: Δικαίωση της εθνικής προσπάθειας η απόφαση του Ecofin

admin

ΗΠΑ: Εκτινάχθηκε σε υψηλά πέντε μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο

fastpath

Ecofin: «Πράσινο φως» στο τροποποιημένο σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας

admin

Δημοσιονομικοί Κανόνες ΕΕ: Τι αναφέρει η συμβιβαστική πρόταση – Ειδική μεταχείριση στο ελληνικό χρέος για τις πληρωμές του 2033

fastpath

ΑΣΕΠ: Τα προσωρινά αποτελέσματα για 143 θέσεις σε 17 φορείς της Υγείας

admin

Ecofin: Ενέκρινε το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψής της Ελλάδας – Πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 5,7 δισ. ευρώ

fastpath