Image default
Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Πώς οι αντάρτες Χούθι ανέβασαν τις τιμές κατά 6,9%

Εκτίναξη στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου προκάλεσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που την Κυριακή κατέλαβαν  εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αγορά.

Αναλυτικότερα, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο έως και 6,9% το πρωί της Δευτέρας, βάζοντας τέλος σε ένα τετραήμερο σερί αποκλιμάκωσης. Στην πορεία πάτησαν ελαφρώς φρένο και στις 9:30, ώρα Ελλάδας, κατέγραφαν αύξηση 5,2% και διαμορφώνοντας στα 47,42 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η αύξηση έρχεται μετά το περιστατικό στην Ερυθρά Θάλασσα και τις ανησυχίες ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορεί να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, διαταράσσοντας τις ροές που μέχρι στιγμής έχουν «νιώσει» σε μικρό βαθμό την σύγκρουση.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν και ανήκουν στον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης» κατά του Ισραήλ, έχουν κηρύξει τον πόλεμο στο εβραϊκό κράτος εξαπολύοντας πυραύλους και drones εναντίον στόχων του.

Μέση Ανατολή: Γιατί οι Χούθι εμπλέκονται στη σύγκρουση; «Γιατί θέλουν»

Την Κυριακή όμως ανακοίνωσαν θα στοχοθετούν όλα τα πλοία που ανήκουν ή διαχειρίζονται ισραηλινές εταιρείες ή φέρουν σημαία Ισραήλ. Λίγο αργότερα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι αντάρτες Χούθι έχουν καταλάβει ένα εμπορικό πλοίο νοτίως της Ερυθράς Θάλασσας, ενώ έπλεε από την Τουρκία στην Ινδία, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό αυτό, ως «πολύ σοβαρό  σε παγκόσμιο επίπεδο». Το Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι το πλοίο δεν είναι ισραηλινής ιδιοκτησίας, ούτε υπάρχουν Ισραηλινοί στο πλήρωμά του.

Το περιστατικό προκάλεσε έτσι την ανοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου καθώς τα δεξαμενόπλοια από το Κατάρ, που είναι κορυφαίος εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), περνούν τακτικά από την Ερυθρά Θάλασσα στο δρόμο τους προς την Ευρώπη.

Παρόλο που η Ευρώπη μπαίνει στον χειμώνα έχοντας γεμάτες τις αποθήκες της, η κλιμάκωση στην περιοχή θα μπορούσε να επηρεάσει την κατάσταση που στηρίζεται σε μια ευάλωτη ισορροπία μετά την ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η αύξηση στις τιμές αποδίδεται επίσης στις προβλέψεις για επιδείνωση του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και στις υψηλότερες τιμές του αργού ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ μέσα στην εβδομάδα.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Ο «γέρος» της Ευρώπης συζητά την αλλαγή του συνταξιοδοτικού

admin

Πώς οι γυναίκες μπορούν να σώσουν την αγορά μπύρας

admin

«Γραφεία Καρδιάς»: Την ημέρα γραφείο, το βράδυ χώρος ύπνου για άστεγους

admin

Έχασα τη δουλειά μου από ένα chatbot. Η AI ίσως έρχεται και για τη δική σου

admin

Grant Thornton: Αναλύοντας τις πρόσφατες τάσεις στον χώρο των Εξαγορών & Συγχωνεύσεων 

admin

Κίνα: Στον δρόμο για να γίνει τεχνολογική υπερδύναμη

admin

Ένας νέος πόλεμος για το πετρέλαιο 

admin

Κίνα : Ανακάλυψη κοιτάσματος πετρελαίου 100 εκατομμυρίων τόνων

admin

Το χρήμα αγοράζει την ευτυχία: Να ποια είναι τιμή της

admin

ΟΟΣΑ: Επεκτείνονται διεθνώς τα μέτρα για την επιβάρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων

admin

Ο δισεκατομμυριούχος Μάνγκερ ζούσε στο ίδιο σπίτι για 70 χρόνια: Γιατί τα χλιδάτα σπίτια κάνουν τους ανθρώπους δυστυχισμένους

admin

Goldman Sachs: Το διαζύγιο με την Apple και ο θάνατος της τράπεζας για τις μάζες

admin