Image default
BLOOMBERG

Bloomberg: Ο Κ. Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα για τα Ελγίνεια Μάρμαρα στη συνάντηση με τον Σούνακ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το επίμαχο ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναφέρει το -, «σε μια προσπάθεια να επιλυθεί μια διαμάχη αιώνων για τα ιστορικά αντικείμενα», όπως σημείωνει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συζητήσει το θέμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ και τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Κίρ Στάρμερ.

Το ταξίδι

«Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού θα επικεντρωθεί κυρίως στην προώθηση της εθνικής οικονομίας, η οποία πρόσφατα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα που έχασε πριν από 13 χρόνια και αναπτύσσεται ταχύτερα από τους περισσότερους Ευρωπαίους ομολόγους της. Θα μιλήσει επίσης σε επενδυτές τη Δευτέρα σε συνέδριο που διοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών», αναφέρει το -.

Σύμφωναμε το δημοσίευμα το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και το Μουσείο της Ακρόπολης της Ελλάδας προσπαθούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα προβλέπει την αποστολή των γνωστών  ως Ελγίνειων Μαρμάρων  στην Αθήνα, από όπου αφαιρέθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Τα σενάρια

Οι προτάσεις που έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν μια μακροπρόθεσμη εκ περιτροπής ανταλλαγή ιστορικών αντικειμένων μεταξύ των δύο χωρών, ή μια πολυετή «εταιρική σχέση« που θα μπορούσε εύκολα να ανανεωθεί.

Το Βρετανικό Μουσείο προσβλέπει σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να παρακάμψει έναν νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου που απαγορεύει στα μουσεία να διαθέτουν εκθέματα στο εξωτερικό, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις ελληνικές απαιτήσεις για επανένωση των μαρμάρων με εκείνα που εκτίθενται στην Αθήνα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ένα πρόσωπο που συμμετέχει στις συζητήσεις από τη βρετανική πλευρά δήλωσε στο - ότι θα υπάρξει  πρόοδος από τις συζητήσεις  που έγιναν  στις αρχές του έτους, αν και σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα εμπόδια.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: «Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με τη Σύμπραξη για τον Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η μακροχρόνια συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ του να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και να διατηρούμε την ακεραιότητα της απίστευτης συλλογής που διαθέτουμε στο μουσείο».

H θέση της Ελλάδας

Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο - αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία συμφωνία η οποία θα επικυρώνει τη βρετανική ιδιοκτησία των μαρμάρων και δεν αναμένει άμεση λύση, απορρίπτοντας τους υπαινιγμούς ότι επίκειται λύση.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει το ζήτημα για τα Ελγίνεια Μάρμαρα στόν Σούνακ και στον Στάρμερ υποδηλώσει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πιστεύει ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι τις επόμενες βρετανικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιανουάριο του 2025.

«Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα για συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία «win win« για τα γλυπτά του Παρθενώνα», δήλωσε ο Τζος Λάμπκιν, εκπρόσωπος του Parthenon Project, το οποίο επιδιώκει μια συμφωνία για τα γλυπτά.

Διαβάστε επίσης:

Κοντογεώργης: Η χώρα είναι σε άλλη αφετηρία τώρα, μετά από 12 χρόνια κρίσης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ινδονησίας – Αμοιβαία βούληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Γκεέρτ Βίλντερς: Εφιάλτης ή ξύπνημα εν απουσία της Ευρώπης;

Σχετικα αρθρα

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Γιατί είναι απίθανο να μειώσουμε τα επιτόκια πριν από τη Fed

admin

Deutsche Telekom: Προβλέπει αύξηση κερδών κατά 6% για το 2024

admin

Allianz: Εκτίναξη κερδών και επαναγορές μετοχών ύψους 1 δισ. ευρώ

admin

Fast-fashion: Το «μυστικό όπλο» της Zara απέναντι στη Shein

admin

Mercedes-Benz: Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών $3,2 δισ. – Δυσοίωνες προβλέψεις για το 2024

admin

Rolls-Royce: Κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων το 2023 – Οι στόχοι για το νέο έτος

admin

Nestle: Προβλέπει επιβράδυνση των πωλήσεων για το 2024

admin

Edenred Ιταλίας: Εισαγγελική έρευνα για «οικονομικά εγκλήματα κατά του κράτους»

admin

Μπάρκιν (Fed): Μας προβληματίζουν οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις

admin

Jeff Bezos: Πούλησε 50 εκατ. μετοχές της Amazon σε 9 ημέρες – Πόσα κέρδισε

admin

HSBC: Έκτακτες επιβαρύνσεις 5 δισ. δολ. έπληξαν τα κέρδη του δ’ τριμήνου

admin

Ελβετικά ρολόγια: Αδύναμο ξεκίνημα της χρονιάς για τις εξαγωγές

admin