Image default
NATIONAL BANK

ΕΤΕ: Νέο ρεκόρ για τον τουρισμό το 2023 – Οι εισπράξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ.

Οι επιδόσεις του καλοκαιριού δημιουργούν προσδοκίες επίτευξης ιστορικού ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με την έκθεση “Τάσεις του επιχειρείν” της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας.

Η ΕΤΕ σημειώνει μάλιστα, ότι με βάση τα δεδομένα, προκύπτει ότι οι φετινές επιδόσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμα υψηλότερες αν η χώρα μας δεν είχε πληγεί από πρωτοφανείς αντίξοες συνθήκες τόσο σε εθνικό επίπεδο (κυρίως φυσικές καταστροφές) όσο και σε επίπεδο διεθνούς περιβάλλοντος (κυρίως συσταλτικές επιδράσεις ακρίβειας).

Πιο αναλυτικά, ο ελληνικός τουρισμός ήδη κατέρριψε το καλοκαίρι το ρεκόρ αφίξεων του 2019 (16,9 εκατ. αφίξεις ή +2% έναντι του 2019), ενισχύοντας παράλληλα το μερίδιό του στη μεσογειακή αγορά (25% από 24% το 2019). Βασική κινητήρια δύναμη ήταν οι αεροπορικές αφίξεις (+14% έναντι του 2019), κυρίως από “παραδοσιακές ανεπτυγμένες αγορές” (+19% έναντι του 2019), με τις ΗΠΑ να ξεχωρίζουν για τη δυναμική τους (+24% έναντι του 2019). Στον αντίποδα, οι οδικές αφίξεις, που αφορούν κυρίως τις βαλκανικές αγορές, παρέμειναν σε επίπεδα χαμηλότερα του 2019 (-8%).

Στο σημείο αυτό η Εθνική επισημαίνει ότι η καλή πορεία του τουρισμού επηρέασε θετικά την απασχόληση, με τις καθαρές προσλήψεις στο διάστημα Ιανουάριος-Αύγουστος να είναι 9,7% υψηλότερες έναντι αντίστοιχης περιόδου του 2019. Ωστόσο, η θετική αυτή εικόνα “κρύβει” μια ενδιαφέρουσα πτυχή: Δεν ξεπέρασαν όλοι οι μήνες του καλοκαιριού 2023 τις αφίξεις 2019. Έτσι, ενώ το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου ήταν 6,5% υψηλότερα του 2019, ο Αύγουστος έκλεισε στο -4% (έναντι 2019).

Σύμφωνα με την ΕΤΕ, οι φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές) και οι ακραίες καιρικές συνθήκες – λόγω κλιματικής αλλαγής – θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως η καίρια παράμετρος για την αδύναμη επίδοση του Αυγούστου, η οποία στοίχισε 0,3 εκατ. αφίξεις (βάσει της συντηρητικής εκτίμησης ότι ο Αύγουστος μπορούσε να προσεγγίσει το επίπεδο του 2019). Ανάλογη εικόνα σκιαγραφούν τα αποτελέσματα για τον Σεπτέμβριο, με τις πλημμύρες να επιτρέπουν οριακή μόνο άνοδο αφίξεων (+0,6% έναντι 2019) – επίδοση σημαντικά χαμηλότερη αυτής του Ιουνίου (έτερου shoulder μήνα), στοιχίζοντας έτσι επιπλέον 0,2 εκατ. αφίξεις.

Όσον αφορά το τελευταίο τρίμηνο 2023, η Εθνική Τράπεζα αναμένει συνέχιση της ανόδου με ρυθμό της τάξης του 11% έναντι 2019 (επιταχύνοντας από το +3% του πρώτου 9μηνου της χρονιάς), με στήριγμα την ισχυρή αεροπορική κίνηση του Οκτωβρίου (+21% έναντι 2019) και την υψηλή επίδοση πτήσεων στο πρώτο 20ήμερο Νοεμβρίου (+11% έναντι 2019). Υπό αυτό το πρίσμα, ο ελληνικός τουρισμός αναμένεται να καταγράψει φέτος νέο ρεκόρ αφίξεων (+4% έναντι 2019), με τις εισπράξεις να ξεπερνούν το επίπεδο των €20 δισ. – επίπεδο συμβατό με την προηγούμενη εκτίμησή της (τεύχος τρίτου τριμήνου) – καταλήγοντας έτσι 13% υψηλότερα σε σχέση με το 2019.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εξαιρετική αυτή επίδοση επιτυγχάνεται σε μια χρονιά με αντίξοες συνθήκες, οι οποίες στοίχισαν στον ελληνικό τουρισμό εισπράξεις της τάξης του €1,2 δισ., αφού:

▪ Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, στοίχισαν 0,5 εκατ. αφίξεις που αντιστοιχούν σε €0,3 δισ. εισπράξεις.

▪ Η ακρίβεια περιόρισε τον προϋπολογισμό των τουριστών, οδηγώντας σε συρρίκνωση την πραγματική δαπάνη ανά άφιξη (-5% έναντι 2019) – και έτσι η σχετικά περιορισμένη πραγματική κατανάλωση των τουριστών στοίχισε επιπλέον €0,9 δισ. εισπράξεων (υπό τη συντηρητική υπόθεση ότι η φετινή πραγματική δαπάνη ανά τουρίστα θα μπορούσε να είναι στα επίπεδα 2019).

Όσον αφορά το 2024, η ΕΤΕ αναφέρει ότι παραμένουν τα σύννεφα της γεωπολιτικής αβεβαιότητας (με ενδεικτικά το Ισραήλ να καλύπτει 2% των αφίξεων του 2022), της κλιματικής κρίσης και της ακρίβειας (όπως αποτυπώνεται στο χαμηλό δείκτη εμπιστοσύνης στις βασικές αγορές). Ωστόσο, επισημαίνει δύο θετικές παραμέτρους:

✓ Τα σημάδια πρώιμης ζήτησης για το 2024 δείχνουν ευνοϊκά, καθώς οι κρατήσεις πτήσεων τον τελευταίο μήνα υπερβαίνουν τόσο τα επίπεδα 2019 (+37%) όσο και τα επίπεδα 2022 (+34%).

✓ Η φετινή οριακή βελτίωση της εποχικότητας (52% το καλοκαίρι 2023, έναντι 53% το 2019) σε συνδυασμό με την τάση των τουριστών για off-season διακοπές (προς αποφυγή συνωστισμού και ακραίων καιρικών συνθηκών) αφήνει περιθώρια αυξημένης ζήτησης τόσο σε “εναλλακτικούς” μήνες όσο και σε “εναλλακτικούς” προορισμούς.

Σχετικα αρθρα

Εθνική Τράπεζα: Ολοκλήρωση της συναλλαγής “Frontier ΙΙ”

admin

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρή η επενδυτική διάθεση των ΜμΕ – Έντονο ενδιαφέρον για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Εθνική Τράπεζα: Πρόγραμμα χρηματοδότησης 400 εκατ. για ενίσχυση της νεανικής απασχόλησης και ενδυνάμωσης των γυναικών

admin

Νέα εταιρική ταυτότητα για την Εθνική Τράπεζα

admin

Εθνική Τράπεζα: Αντλεί 600 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,5% – Πάνω από 2,4 δισ. οι προσφορές

admin

Prodea: Μεταβίβαση 22 ακινήτων στην Εθνική Τράπεζα έναντι €110,5 εκατ.

admin

ΕΤΕ: Κατέβασε – προσωρινά – ταχύτητα ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης

admin

Εθνική Τράπεζα: Στο 18,39% το ποσοστό του ΤΧΣ, στο 5,06% εκείνο της Capital Group Companies

admin

Π. Μυλωνάς: Η επιτυχής διάθεση του 22% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ λειτουργεί προσθετικά στην αλλαγή του επενδυτικού περιβάλλοντος

admin

Ποιοι είναι οι 10 ξένοι επενδυτές που μπήκαν στο placement της Εθνικής Τράπεζας

admin

Πάνω από 8 δισ. ευρώ “σήκωσε” το ΤΧΣ για την Εθνική – Στα €5,30 η τιμή διάθεσης

admin

Mobile app για νέους “λανσάρει” η Εθνική Τράπεζα

admin