Image default
Ευρώπη

Νέα Ζηλανδία: Έλλειψη χρημάτων στα ταμεία, επιστροφή στο κάπνισμα

Η νέα κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας δηλώνει ότι σχεδιάζει να καταργήσει την πρωτοποριακή παγκοσμίως απαγόρευση του καπνίσματος για να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές περικοπές, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Η νομοθεσία, η οποία εισήχθη από την προηγούμενη κυβέρνηση θα απαγόρευε την πώληση τσιγάρων  από το 2024 σε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 2008.

“Είμαστε κατάπληκτοι και αηδιασμένοι… Πρόκειται για τεράστια οπισθοδρόμηση”, είπε ο καθηγητής Richard Edwards, ερευνητής για τον έλεγχο του καπνού και ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Otago.

“Οι περισσότερες ομάδες υγείας στη Νέα Ζηλανδία είναι σοκαρισμένες από αυτό που έκανε η κυβέρνηση και την καλούν να κάνει πίσω”, δήλωσε στο BBC.

Τα μέτρα περιλάμβαναν επίσης τον περιορισμό του αριθμού των λιανοπωλητών καπνού και τη μείωση του επιπέδου νικοτίνης στα τσιγάρα.

Ωστόσο, αν και επαινέθηκαν ως μια σημαντική πολιτική για τη δημόσια υγεία προκάλεσαν την αντίδραση επιχειρηματικών ομάδων. Οι ιδιοκτήτες περιπτέρων και corner shops κατήγγειλαν την απώλεια εσόδων – παρότι θα δίνονταν κυβερνητικές επιδοτήσεις.

Ορισμένοι βουλευτές – συμπεριλαμβανομένου του νέου πρωθυπουργού Κρις Λούξον – υποστήριξαν επίσης ότι η απαγόρευση θα οδηγούσε στη δημιουργία μαύρης αγοράς  καπνού.

Παρά τη νίκη στις εκλογές το κεντροδεξιό Εθνικό κόμμα έδωσε μάχη επί εβδομάδες στις πολιτικές διαπραγματεύσεις για να σχηματίσει κυβέρνηση με   δύο μικρά κόμματα, τα οποία ωστόσο μπλόκαραν το άνοιγμα της ιδιοκτησίας ακινήτων σε ξένους – στην οποία το κυβερνητικό κόμμα βασιζόταν για να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές μειώσεις για τα μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα.

Η νέα υπουργός Οικονομικών δήλωσε το Σάββατο ότι αυτό οδήγησε το κόμμα να αναζητήσει πόρους αλλού.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αλλαγές στη νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος είχαν αρνητικό αντίκτυπο στα κρατικά ταμεία, , δήλωσε η υπουργός στην εκπομπή Newshub Nation του νεοζηλανδικού τηλεοπτικού σταθμού TV3.

“Η πρόταση ότι οι μειώσεις φόρων θα πληρώνονται από ανθρώπους που συνεχίζουν να καπνίζουν είναι απολύτως σοκαριστική”, δήλωσε στο Pacific Media Network ο ομότιμος καθηγητής Robert Beaglehole, πρόεδρος της επιτροπής της Νέας Ζηλανδίας Action for Smokefree 2025.

Σχετικα αρθρα

Rolls-Royce: Υπερδιπλασιασμός κερδών το 2023 – Άλμα 8% για τη μετοχή

admin

Nvidia: Νέο ράλι για τη μετοχή μετά την απογείωση εσόδων και κερδών

admin

Nvidia: Άλμα 769% στα κέρδη και 265% στα έσοδα τριμήνου με ώθηση από την AI

admin

Σαουδική Αραβία: Φαραωνικά οράματα που αναγκάζουν το βασίλειο να δανειστεί (φωτό – βιντεο)

admin

Διακήρυξη της Αμβέρσας: Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Βιομηχάνων για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας

admin

Ουκρανία: Οργή Ζελένσκι για τους Πολωνούς αγρότες που αποκλείουν συνοριακά περάσματα

admin

Η εκρηκτική άνοδος Shein και Temu «ταράζει» τις παγκόσμιες αερομεταφορές

admin

Eurostat: Από ΑΠΕ κατά 43% η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2022

admin

Γαλλία: Εισβολή αγροτών στην έδρα του κολοσσού των γαλακτοκομικών Lactalis

admin

Λονδίνο: Ξενοδοχείο θα γίνει ο εμβληματικός πύργος BT

admin

Η γαλλική δεξιά αντιτίθεται σε μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν

admin

Στην Ουγγαρία ο Σουηδός πρωθυπουργός ενόψει ψηφοφορίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

admin