Image default
Ευρώπη

«Χακάρισμα» στην αγορά κατοικίας: Τι είναι και πώς δίνει εισόδημα σε Gen Z και Millennials

Η Gen Z και οι millennials «χακάρουν» την αγορά κατοικίας, καθώς οι υψηλές τιμές και τα τσουχτερά επιτόκια καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη για πολλούς νέους την αγορά νέας κατοικίας.

Ο όρος «χακάρισμα» αναφέρεται στην πρακτική της ενοικίασης ενός τμήματος του σπιτιού σας για μια πρόσθετη ροή εισοδήματος.

Σχεδόν 4 στους 10, το 39% των πρόσφατων αγοραστών κατοικιών λένε ότι η πρακτική αυτή αντιπροσωπεύει μια «πολύ» ή «εξαιρετικά» σημαντική ευκαιρία, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ιστότοπου Zillow της αγοράς κατοικίας. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι νεότερες γενιές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ιδέα.

Στην έρευνα του Zillow, περισσότεροι το 55% των αγοραστών κατοικίας της millennial γενιάς και το 51% της εξέφρασαν θετικές απόψεις για το house hacking.
Η Zillow ρώτησε περισσότερους από 6.500 πρόσφατους αγοραστές σπιτιού μεταξύ Απριλίου 2023 και Ιουλίου 2023. Οι ερωτηθέντες ήταν ενήλικες που μετακόμισαν σε μια νέα κύρια κατοικία που αγόρασαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Το πρόσθετο εισόδημα από το hacking του σπιτιού μπορεί «να βοηθήσει να γίνουν πραγματικότητα αυτά τα όνειρα της ιδιοκτησίας σπιτιού» λέει ο  Manny Garcia, του Zillow, στο CNBC. Ένα νέο ζευγάρι μπορεί να χρησιμοποιήσει το ενοίκιο που εισπράττει από τον χώρο του σπιτιού, που παραχωρεί για να πληρώσει τη δόση του δανείου.

Το μέσο κόστος αγοράς κατοικίας

Η διάμεση τιμή πώλησης για ένα σπίτι στις ΗΠΑ ήταν 413.874 δολάρια τον Οκτώβριο, αυξημένη κατά 3,5% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της ιστοσελίδας ακινήτων Redfin. Το μέσο επιτόκιο για 30ετή στεγαστικά δάνεια έφτασε στο 8% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών, σύμφωνα με την Bankrate. Για σύγκριση, τα επιτόκια έπεσαν ελαφρώς κάτω από το 3% τον Ιανουάριο του 2021.

Ενώ η ενοικίαση τμημάτων ενός νεόκτητου ακινήτου μπορεί να συμβάλει στην αντιστάθμιση του υψηλότερου κόστους ενός σπιτιού, οι πιθανοί αγοραστές θα πρέπει να κάνουν μερικές σκέψεις εκ των προτέρων.
Καθώς οι τιμές των κατοικιών και τα επιτόκια έχουν αυξηθεί, οι πιθανοί αγοραστές κατοικιών χρειάζονται ετήσιες απολαβές 114.627 δολαρίων για να αντέξουν οικονομικά ένα σπίτι με μέση τιμή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Redfin. Η ανάλυση της Redfin χρησιμοποίησε τη μέση τιμή κατοικίας των 420.000 $ τον Αύγουστο.

«Σε πολλά μέρη, χρειάζεται να κερδίσετε έξι νούμερα για να αντέξετε οικονομικά ένα σπίτι (και αυτό σε τιμή εκκίνησης), επομένως είναι λογικό για τους νέους που βλέπουν πόσο ακριβή είναι η ιδιοκτησία σπιτιού να θέλουν επιλογές», εξήγησε στο CNBC ο Daryl Fairweather, επικεφαλής οικονομολόγος της Redfin.

Δεν φτάνει το «χακάρισμα»

Ενώ η ενοικίαση ενός τμήματος του σπιτιού σας μπορεί να χρησιμεύσει ως πρόσθετο εισόδημα, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα πρέπει να συγκεντρώσουν επαρκή προκαταβολή και απόδειξη εισοδήματος για να δείξουν ότι μπορούν ήδη να αντέξουν οικονομικά τις μηνιαίες πληρωμές.
«Εάν πρόκειται να βασιστείτε στο εισόδημα από ενοίκια για να πληροίτε τις προϋποθέσεις, θα έχετε πρόβλημα», δήλωσε η Melissa Cohn, τραπεζίτης στεγαστικών δανείων και περιφερειακή αντιπρόεδρος της William Raveis Mortgage.
«Πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να αντέξουν οικονομικά την υποθήκη χωρίς το ενοίκιο», είπε.

Οι τράπεζες δεν θα εξετάσουν το ενδεχόμενο εισόδημα από ενοίκια και θα απαιτήσουν από τον αγοραστή να είναι σε θέση να πληροί τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση χωρίς την υποστήριξη πιθανών εσόδων από ενοίκια, είπε.

Σχετικα αρθρα

To Reddit θα περάσει το κατώφλι του χρηματιστηρίου

admin

Οι κρίσεις στοίχισαν στη Γερμανική οικονομία 545 δισ. ευρώ

admin

Τουρκία: Σταθερά τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες

admin

Πρόστιμα ύψους 1 εκατ. ευρώ για παραβιάσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα

admin

Με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους έχει προμηθεύσει το Ιράν τη Ρωσία

admin

Rolls-Royce: Υπερδιπλασιασμός κερδών το 2023 – Άλμα 8% για τη μετοχή

admin

Nvidia: Νέο ράλι για τη μετοχή μετά την απογείωση εσόδων και κερδών

admin

Nvidia: Άλμα 769% στα κέρδη και 265% στα έσοδα τριμήνου με ώθηση από την AI

admin

Σαουδική Αραβία: Φαραωνικά οράματα που αναγκάζουν το βασίλειο να δανειστεί (φωτό – βιντεο)

admin

Διακήρυξη της Αμβέρσας: Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Βιομηχάνων για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας

admin

Ουκρανία: Οργή Ζελένσκι για τους Πολωνούς αγρότες που αποκλείουν συνοριακά περάσματα

admin

Η εκρηκτική άνοδος Shein και Temu «ταράζει» τις παγκόσμιες αερομεταφορές

admin