Image default
Ευρώπη

Ούτε τον Δεκέμβριο μπαίνει στη Σένγκεν η Ρουμανία

Η ένταξη της Ρουμανίας στη Σένγκεν δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ) στις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πολιτικές πηγές που επικαλείται το News.ro.

Κατά τη διάρκεια του επικείμενου Συμβουλίου ΔΕΥ την επόμενη εβδομάδα, η συζήτηση για την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη Σένγκεν αναμένεται χωρίς επίσημη ψηφοφορία, δεδομένων των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για νέα κυβέρνηση στην Ολλανδία.

Η προσωρινή ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου ΔΕΥ αναφέρει ότι στις 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν συζητήσεις σχετικά με τη συνολική κατάσταση στον χώρο Σένγκεν, καθώς και πιθανή συζήτηση σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου για την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων Σένγκεν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το News.ro, η Ρουμανία επιδιώκει να συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για να αποφασίσει την ένταξη της Ρουμανίας σε δύο στάδια, ξεκινώντας με τα εναέρια σύνορα τον Μάρτιο του επόμενου έτους, ενώ θα ακολουθήσουν τα οδικά και θαλάσσια σύνορα.

Οι πηγές επιβεβαιώνουν ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο διαχωρισμού από τη Βουλγαρία.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Marcel Ciolacu έχει διερευνήσει αυτό το σενάριο με τον Ισπανό ομόλογό του, Pedro Sanchez.

Η Ολλανδία αντιτάχθηκε στην είσοδο της Βουλγαρίας στη Σένγκεν, ενώ η Αυστρία τάχθηκε κατά της εισόδου στη Σένγκεν και για τις δύο χώρες, Ρουμανία και  Βουλγαρία.

Παρά τις συνεχείς ενδείξεις της Βιέννης για διατήρηση της θέσης της, την Τρίτη, ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Johannes Rauch εξέφρασε στην πλατφόρμα του Χ ότι η ένταξη της Ρουμανίας στη Σένγκεν θα ωφελήσει την Αυστρία και τη Ρουμανία.

«Τόσο η Αυστρία όσο και η Ρουμανία θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από την ένταξη της Ρουμανίας στη Σένγκεν. Θα είχε πλεονεκτήματα για πολλές επιχειρήσεις και θα αποτελούσε επίσης μεγάλη ανακούφιση για τους 30.000 24ωρους φροντιστές από τους οποίους εξαρτώνται χιλιάδες οικογένειες στην Αυστρία», έγραψε ο Rauch στο πλαίσιο συνάντησης που είχε στις Βρυξέλλες με τη Ρουμάνα υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Simona Bucura-Oprescu.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Andrey Kovatchev δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο ότι η Βουλγαρία δεν θα γίνει δεκτή στη Σένγκεν πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Αυστρίας το 2024.

Σχετικα αρθρα

Alecta: Σε πρωτοφανή κρίση βυθίζεται το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας

admin

Ρωσία: «Περικοπές» στην παραγωγή πετρελαίου, τι λένε αναλυτές

admin

Ελβετία: Διπλή η «νίκη των φτωχών επί των πλουσίων» για τις συντάξεις

admin

Γενικός Γραμματέας ΕΛΚ: Τα βασικά χαρτοφυλάκια πρέπει να είναι στα «σταθερά» χέρια της κεντροδεξιάς

admin

Ο Γάλλος Νικολά Σμιτ στο τιμόνι των Ευρωσοσιαλιστών με στόχο την Κομισιόν

admin

Παγώνει ξανά τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

admin

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής ASEAN-Αυστραλίας

admin

Apple: Πρόστιμο – μαμούθ από την Κομισιόν για μονοπωλιακές πρακτικές στις εφαρμογές μουσικής

admin

Γερμανία: Νέα 4ήμερη απεργία στη Lufthansa

admin

Τουρκία: Στο 67,1% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

admin

Ρωσία: Μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 471.000 βαρέλια ημερησίως στο τέλος του δεύτερου φετινού τριμήνου

admin

ΟΠΕΚ: Παρατείνονται οι μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου

admin