Image default
Ευρώπη

Με οδηγό την Κίνα χαράσσουν πορεία οι αναδυόμενες οικονομίες

Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και η μεγαλύτερη αναδυόμενη αγορά, η Κίνα και οι οικονομικές επιδόσεις της επιδρούν καθοριστικά στις συνολικές επιδόσεις των αναδυόμενων αγορών. Πρόσφατα, πολλά διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προέβλεψαν ότι το 2024 οι αναδυόμενες αγορές θα αναπτυχθούν ταχύτατα και δυναμικά, αναγνωρίζοντας την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας ως σημαντική κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή την ταχεία ανάκαμψη.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε ο Όμιλος UBS, οι αναδυόμενες αγορές διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο εντός του μεταβαλλόμενου παγκόσμιου οικονομικού και γεωπολιτικού στερεώματος. Η Ασία βρίσκεται στο κέντρο αυτής της «νέας τάξης». Η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα, στη μεγαλύτερη ασιατική οικονομία, γνωρίζει σημαντική ανάκαμψη χάρη στην προορατική δημοσιονομική πολιτική και τη συνετή νομισματική πολιτική της χώρας, με τις προβλέψεις να μιλούν για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 5% για ολόκληρο το έτος. Η επιπλέον έκδοση 1 τρισ. γιουάν κινεζικών κρατικών ομολογιών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα, ότι δηλαδή η κινεζική κυβέρνηση δεσμεύεται να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη και να σταθεροποιήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς. Αναμένεται ότι τα μέτρα αυτά θα ενισχύσουν τις επενδύσεις στις υποδομές, συμβάλλοντας στην αύξηση του ΑΕΠ για το 2024 από 0,4% έως 0,8%. Μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια υπολογίζεται ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα σταθεροποιηθεί εντός του εύρους 4%-4,5%. Εντός της νέας αυτής πραγματικότητας θα ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός και η αναβάθμιση της κινεζικής οικονομίας με τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της αγοράς να αναβαθμίζονται από την αγορά ακινήτων, τη μεταποίηση χαμηλού επιπέδου και τις εξαγωγές στη μαζική κατανάλωση, την πράσινη μετάβαση και την τεχνολογική καινοτομία.

Οι οικονομικοί αναλυτές της Goldman Sachs υπολογίζουν ότι οι αναδυόμενες αγορές θα γνωρίσουν σημαντική ανάκαμψη το 2024. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στον επενδυτικό κλάδο αποτελεί η ανοδική πορεία του δείκτη MSCI Κίνας, ο οποίος μαζί με τους αντίστοιχους δείκτες των χωρών με αναδυόμενες αγορές παρουσίασε σημαντικές αυξήσεις, ενισχύοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις της εταιρείας. Η τελευταία προβλέπει ότι ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το 2024, ξεπερνώντας σημαντικά τον δείκτη S&P 500, ο οποίος αντανακλά τις αποδόσεις των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών. Η Goldman Sachs θεωρεί ότι οι κύριοι παράγοντες που βρίσκονται πίσω από την ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών εντοπίζονται στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τον αποπληθωρισμό και στις πιθανές μειώσεις των επιτοκίων στις αναδυόμενες αγορές. Επιπλέον, η πρόσφατη ενίσχυση των προσδοκιών για ένα τέρμα στις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, την υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου και την πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολογιών θα ωθήσει τους επενδυτές στο να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους εκτός της αμερικανικής αγοράς και να αποδεχθούν με μεγαλύτερη προθυμία τους επενδυτικούς κινδύνους των αναδυόμενων αγορών.

Τα μεγάλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές των αναδυόμενων αγορών για το 2024, αναγνωρίζοντας την Κίνα ως κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και την σπουδαία συμβολή της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης της χώρας στις εξαιρετικές συνολικές επιδόσεις των αναδυόμενων αγορών.

Σχετικα αρθρα

Alecta: Σε πρωτοφανή κρίση βυθίζεται το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας

admin

Ρωσία: «Περικοπές» στην παραγωγή πετρελαίου, τι λένε αναλυτές

admin

Ελβετία: Διπλή η «νίκη των φτωχών επί των πλουσίων» για τις συντάξεις

admin

Γενικός Γραμματέας ΕΛΚ: Τα βασικά χαρτοφυλάκια πρέπει να είναι στα «σταθερά» χέρια της κεντροδεξιάς

admin

Ο Γάλλος Νικολά Σμιτ στο τιμόνι των Ευρωσοσιαλιστών με στόχο την Κομισιόν

admin

Παγώνει ξανά τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

admin

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής ASEAN-Αυστραλίας

admin

Apple: Πρόστιμο – μαμούθ από την Κομισιόν για μονοπωλιακές πρακτικές στις εφαρμογές μουσικής

admin

Γερμανία: Νέα 4ήμερη απεργία στη Lufthansa

admin

Τουρκία: Στο 67,1% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

admin

Ρωσία: Μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 471.000 βαρέλια ημερησίως στο τέλος του δεύτερου φετινού τριμήνου

admin

ΟΠΕΚ: Παρατείνονται οι μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου

admin