Image default
Οικονομία

Χατζηδάκης: Βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

«Επομένως, πήραμε ως σημείο αναφοράς την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου και ρυθμίζουμε το θέμα αυτό με βάσει το πνεύμα και το γράμμα της απόφασής του και μετά από σύσταση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής», επεσήμανε.

Σε βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, λαμβάνοντας υπόψη, όπως είπε, παρατηρήσεις και προτάσεις που έγιναν στο δημόσιο διάλογο.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε και στις επικρίσεις που δέχτηκε για την τροπολογία που προβλέπει την εξαίρεση, από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των συναλλαγών του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ, τονίζοντας πως θα ακολουθηθούν οι ίδιες διαδικασίες που ακολουθούνται για την Eurobank, την Alpha bank και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, και θα ισχύει ό,τι ισχύει και για τα μέλη του Δ.Σ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χατζηδάκης προς την αντιπολίτευση: Είστε με τους δανειολήπτες ή με τους servicers;

«Το καλοκαίρι, είχαμε φέρει με δική μας πρωτοβουλία μία ρύθμιση, μετά από επαφές με το Ελεγκτικό Συνέδριο, έτσι ώστε οι χρηματιστηριακού τύπου συναλλαγές του ΤΑΙΠΕΔ να ελέγχονται εντός 48 ωρών από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ενώ λοιπόν είχε συμφωνηθεί μια τέτοια διαδικασία, το Ελεγκτικό Συνέδριο διεμήνυσε ότι δεν θα μπορούσε να προχωρήσει, λόγω προφανώς, έλλειψης της ανάλογης τεχνογνωσίας. Έπρεπε να βρεθεί μία εναλλακτική λύση και βρέθηκε – και είναι να ακολουθούμε τις διαδικασίες που ακολουθούνται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

«Πρόσφατα, ακολουθήθηκαν χωρίς καμία παρατήρηση από κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης, σε τρεις περιπτώσεις, στην αποεπένδυση της Eurobank, της Alpha bank και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Ό,τι διαδικασία ακολουθείται για τις 3 αυτές τράπεζες, η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται στο εξής και στο ΤΑΙΠΕΔ» ανέφερε ακόμα, ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι «ισχύουν για τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ως προς αυτά τα ζητήματα, ό,τι ισχύει και για τα μέλη του Δ.Σ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νομοσχέδιο για τα δάνεια – Όλα όσα φέρνει για τους δανειολήπτες

Αναφερόμενος στη ρύθμιση για την εξαιρετική νομιμοποίηση διαχειριστών πιστώσεων και τα νομιμοποιητικά έγγραφα, σημείωσε ότι «η επιστημονική επιτροπή της Βουλής επισημαίνει ότι υπάρχει ένα νομοθετικό κενό και έπρεπε να αντιμετωπιστεί για να μην υπάρχουν συνέχεια δίκες, στις οποίες οι διάδικοι θα υποστήριζαν από διαφορετική σκοπιά τις απόψεις τους».

«Επομένως, πήραμε ως σημείο αναφοράς την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου και ρυθμίζουμε το θέμα αυτό με βάσει το πνεύμα και το γράμμα της απόφασής του και μετά από σύσταση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής», επεσήμανε σύμφωνα με το -.

Σχετικα αρθρα

Πληθωρισμός τροφίμων: Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρώπης

admin

Β. Σπανάκης: Βασικός κυβερνητικός στόχος μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ

admin

ΕΚΤ: Συνεδριάζει την Πέμπτη, αλλά μείωση επιτοκίων δεν αναμένεται πριν τον Ιούνιο

admin

Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ

admin

ΗΠΑ: Δημόσιο χρέος περίπου 1 τρισ. δολάρια προστίθεται κάθε σχεδόν 100 ημέρες

admin

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι καταβολές σε δικαιούχους έως 8 Μαρτίου

admin

Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η ΤτΕ η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

fastpath

Τα κρίσιμα ορόσημα του Μαρτίου για την ανάπτυξη και τα μέτρα στήριξης

fastpath

Κ. Σκρέκας: Έρχεται το Πασχαλινό καλάθι, αποκλιμακώνονται οι τιμές στο ράφι

admin

Τρεις άσοι για την Ελλάδα στην κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου – Ποιες είναι οι νέες δυνατότητες

fastpath

Λογαριασμοί ρεύματος: Μειωμένες οι νέες χρεώσεις των προμηθευτών

admin

Roubini: Οι ΗΠΑ δεν θα γλιτώσουν τη χρεοκοπία – Τα 4 σενάρια για την παγκόσμια οικονομία

fastpath