Image default
Οικονομία

Societe Generale: Η αναβάθμιση από τη Fitch θα οδηγήσει τα ελληνικά ομόλογα σε κορυφαίους δείκτες

Κρίσιμης σημασίας είναι η σημερινή αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch, μετά το πρώτο σημαντικό βήμα που είχε γίνει από τη Standard & Poor’s.

Κρίσιμης σημασίας είναι η σημερινή αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch, μετά το πρώτο σημαντικό βήμα που είχε γίνει από τη Standard & Poor’s.

Οι αξιολογήσεις από το αμερικανικό «ιππικό» των S&P, Moody’s, Fitch είναι βαρύνουσας σημασίας καθώς σηματοδοτούν το πέρασμα των ελληνικών κρατικών τίτλων σε κορυφαίους δείκτες.

Συγκεκριμένα, τα ελληνικά ομόλογα θα βρεθούν στους κορυφαίους δείκτες που παρακολουθούν οι μεγαλύτεροι διαχειριστές και χαρτοφυλάκια, καθώς για την ένταξη στον δείκτη - Barclays, χρειάζονται δύο investment grade αξιολογήσεις από Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch, για τον iBoxx χρειάζεται αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας κατά μέσο όρο από τους τρεις παραπάνω και για τον FTSE Russell χρειάζεται αναβάθμιση στη βαθμίδα «Α-» τόσο από τη Standard & Poor’s όσο και από τη Moody’s.

Επιπλέον, να τονισθεί πως σε επίπεδο αγορών – διαχειριστών, στον κλάδο των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κυριαρχούν οι τρεις μεγάλοι οίκοι – Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch – οι οποίοι ελέγχουν το 95%, με τη Moody’s και τη Standard & Poor’s να καλύπτουν το 80% της διεθνούς αγοράς και τη Fitch το 15%.

Οι αναλυτές του γαλλικού οίκου υπενθυμίζουν πως η ελληνική οικονομία ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα μετά από τουλάχιστον 13 χρόνια στις 20 Οκτωβρίου, με την αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή και την πολυεπίπεδη στήριξη τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τους ESM – EFSF. Επιπλέον, το δημοσιονομικό σκέλος της χώρας ευνοείται και από το τη στήριξη και τους πόρους που διοχετεύονται στην οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνεχίσει να αυξάνεται από 0,1% του ΑΕΠ το 2022 σε 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και 2,1% του ΑΕΠ το 2024, τη στιγμή που οι δαπάνες για τόκους θα μειωθούν από το 3,3% του ΑΕΠ το 2023 στο 3,2% του ΑΕΠ το 2024.

Όπως σημειώνει η Societe Generale, η επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούνιο έχει απομακρύνει τον όποιο κίνδυνο πολιτικής αβεβαιότητας και διασφαλίζοντας την πολιτική συνέχεια για την επόμενη τετραετία, υποδηλώνοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι πολύ πιθανό να διατηρηθεί.

Ως προς τη σημερινή αξιολόγηση από τη Fitch, οι αναλυτές αναμένουν την αναβάθμιση στο «BBB-» από «BB+», κίνηση που ουσιαστικά θα δώσει στα ελληνικά κρατικά ομόλογα το πάτημα να ενταχθούν στους δείκτες που αναφέρθηκαν παραπάνω (- Barclays). Βέβαια, εάν όντως υπάρξει αναβάθμιση, η Societe Generale πιο ορθά δεν αναμένει μια απότομη αντίδραση από την αγορά, καθώς η εξέλιξη αυτή έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί από την έκβαση των εκλογικών αναμετρήσεων με την επικράτηση της ΝΔ.

Ωστόσο, μια ακόμη τέτοιους είδους θετική εξέλιξη θα ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημοσιονομικά της χώρας, καθώς αντικατοπτρίζει τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη και εν συνέχεια θα ακολουθήσει ένα σταδιακό ράλι στους εγχώριους κρατικούς τίτλους.

Σχετικα αρθρα

Θ. Σκυλακάκης: Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ηλεκτρικής επάρκειας των νησιών και της Κρήτης

admin

Θεοχάρης: Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν, αλλά δεν θα χαριστούμε και σε κανέναν

fastpath

Γουίλιαμς (Fed): Έχουμε δρόμο μέχρι να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2%

fastpath

admin

Πότε βγαίνει στον «αέρα» η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ με νέες υπηρεσίες

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 6,1% στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων το 2023

admin

Τουρισμός: Ισχυρή η ζήτηση για Airbnb σε «άγνωστους» προορισμούς

admin

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Μειώσεις επιτοκίων όταν επιβεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός πέφτει στο 2%

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Ντεμπούτο για 112 χιλιάδες επιχειρήσεις το 2023

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν οι οικοδομικές άδειες τον Νοέμβριο

admin

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ) για επιτόκια: Χρειαζόμαστε ακόμα χρόνο για μειώσεις

admin

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Πληρωμές 185,9 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 29/2 για τον Φεβρουάριο

admin