Image default
Οικονομία

Bloomberg για αναβάθμιση Ελλάδας από Fitch: Διευρύνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα

Στην αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για ελληνικά ομόλογα μετά την αναβάθμιση της χώρας μας από την Fitch, εστιάζει με δημοσίευμά του το -, τονίζοντας πως ανοίγουν οι πόρτες σε μια δεξαμενή επενδύσεων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για ελληνικά ομόλογα μετά την αναβάθμιση της χώρας μας από την Fitch, εστιάζει με δημοσίευμά του το -, τονίζοντας πως ανοίγουν οι πόρτες σε μια δεξαμενή επενδύσεων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χατζηδάκης για την αναβάθμιση από την Fitch: Μεγάλη εθνική επιτυχία

Η Fitch αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στο «BBB-» από «BB» με σταθερό outlook, με αποτέλεσμα τα ελληνικά ομόλογα να βρεθούν στους κορυφαίους δείκτες που παρακολουθούν οι διαχειριστές και χαρτοφυλάκια, καθώς για την ένταξη στον δείκτη - Barclays, χρειάζονται δύο investment grade αξιολογήσεις από Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch (ο στόχος επετεύχθη πλέον), για τον iBoxx χρειάζεται αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας κατά μέσο όρο από τους τρεις παραπάνω (επίσης) και για τον FTSE Russell χρειάζεται αναβάθμιση στη βαθμίδα «Α-» τόσο από τη Standard & Poor’s όσο και από τη Moody’s (δεν έχει επιτευχθεί ακόμη).

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παπαθανάσης για επενδυτική βαθμίδα από Fitch: Αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς – Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, το ελληνικό 10ετές ομόλογο ξεπερνά την απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού από τον Μάιο, ενώ το spread έναντι του ισπανικού είναι περίπου 20 μονάδες βάσης.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch – Επενδυτική βαθμίδα με ανάπτυξη στο 2,4% φέτος

«Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί 2,4% φέτος και η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 2,9% το επόμενο έτος, ξεπερνώντας τις περισσότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο δείκτης χρέους φαίνεται να υποχωρεί στο 152,3% του ΑΕΠ το 2024 από το 206% το 2020» επισημαίνει το - και προσθέτει πως «μετά την ηχηρή εκλογική νίκη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούνιο, η χώρα έχει βγει από το καθεστώς “junk” από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I, την γερμανική Scope Ratings και την καναδική DBRS Morningstar».

Η Fitch εκτιμά ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα μειωθεί στο 160,8% φέτος και στο 141,2% το 2027 από 171,4% το 2022. Η προβλεπόμενη πτώση του δείκτη χρέους κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό της πανδημίας του 205% του ΑΕΠ, συγκαταλέγεται στις καλύτερες επιδόσεις οποιασδήποτε κρατική οντότητας αξιολογεί η Fitch, αν και ο δείκτης χρέους εξακολουθεί να προβλέπεται να είναι κοντά στο τριπλάσιο επίπεδο του μέσου όρου της κατηγορίας «BBB». Από την άλλη, υπάρχουν παράγοντες που λειτουργούν αντισταθμιστικά όπως το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης, τη πολύ μεγάλη ωρίμανση (18 έτη) και το σημαντικά ρευστά διαθέσιμα (περίπου 16,5% του ΑΕΠ στα μέσα Νοεμβρίου) και που μειώνουν τους κινδύνους για τα δημοσιονομικά.

Σχετικα αρθρα

Πληθωρισμός τροφίμων: Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρώπης

admin

Β. Σπανάκης: Βασικός κυβερνητικός στόχος μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ

admin

ΕΚΤ: Συνεδριάζει την Πέμπτη, αλλά μείωση επιτοκίων δεν αναμένεται πριν τον Ιούνιο

admin

Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ

admin

ΗΠΑ: Δημόσιο χρέος περίπου 1 τρισ. δολάρια προστίθεται κάθε σχεδόν 100 ημέρες

admin

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι καταβολές σε δικαιούχους έως 8 Μαρτίου

admin

Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η ΤτΕ η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

fastpath

Τα κρίσιμα ορόσημα του Μαρτίου για την ανάπτυξη και τα μέτρα στήριξης

fastpath

Κ. Σκρέκας: Έρχεται το Πασχαλινό καλάθι, αποκλιμακώνονται οι τιμές στο ράφι

admin

Τρεις άσοι για την Ελλάδα στην κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου – Ποιες είναι οι νέες δυνατότητες

fastpath

Λογαριασμοί ρεύματος: Μειωμένες οι νέες χρεώσεις των προμηθευτών

admin

Roubini: Οι ΗΠΑ δεν θα γλιτώσουν τη χρεοκοπία – Τα 4 σενάρια για την παγκόσμια οικονομία

fastpath