Image default
Οικονομία

Παγκόσμια Τράπεζα: Κίνηση με 15 οικονομικούς κολοσσούς για χρηματοδότηση έργων σχετικά με το κλίμα

Το PSIL επικεντρώνεται στην «εξεύρεση ενός μοντέλου» που θα επέτρεπε σε επενδυτές με μεγάλη τσέπη να συνεισφέρουν μεγάλα ποσά για συμφωνίες που αφορούν το κλίμα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα συνεργάζεται με μια «λέσχη» 15 οικονομικών επενδυτικών κολοσσών για να μειώσει τους κίνδυνους επένδυσης σε έργα που σχετίζονται με το κλίμα στις αναδυόμενες οικονομίες και να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Σύμφωνα με το Bloomebrg, o Ατζέι Μπάνγκα, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανέφερε ότι το Private Sector Investment Lab (όπως ονομάζεται η κίνηση- εν συντομία PSIL), επικεντρώνεται στην «εξεύρεση ενός μοντέλου» που θα επέτρεπε σε επενδυτές με μεγάλη τσέπη να συνεισφέρουν μεγάλα ποσά για συμφωνίες που αφορούν το κλίμα.

Η δημιουργία μιας «κατηγορίας τιτλοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων σε τέτοιου είδους επενδύσεις, όπου μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία, μεγάλοι παίκτες όπως η BlackRock θα βρουν ένα πολύ ελκυστικό μέρος για να τοποθετήσουν δισεκατομμύρια», ανέφερε στο Επιχειρηματικό Φόρουμ του - στο COP28.

Το PSIL, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας, περιλαμβάνει επίσης τον επικεφαλής της BlackRock Λάρι Φινκ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της AXA, Τόμας Μπάμπερλ και τον επικεφαλής της HSBC Νόελ Κουίν.

Η ομάδα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες προσεγγίσεις που μπορεί να εφαρμόσει η Παγκόσμια Τράπεζα, μετά από χρόνια αγώνα για να κινητοποιήσει τα τεράστια χρηματικά ποσά που απαιτούνται για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει επίσης εντείνει τη δράση σε άλλα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του να επιτρέψει σε ορισμένες ευάλωτες χώρες να σταματήσουν πιθανώς την αποπληρωμή του χρέους τους, και να δημιουργήσει ένα ταμείο για τις κλιματικές ζημιές.

Η Σρίτι Βαντέρα, η οποία συμπροεδρεύει του PSIL, ανέφερε ότι η ομάδα εργάζεται για οικονομικές εγγυήσεις επειδή αυτές είναι «η πιο αποτελεσματική και πιο γνωστή και χρησιμοποιούμενη μορφή πιστωτικής υποστήριξης». Το PSIL εξέτασε τις εγγυήσεις πρώτης ζημίας και τις εγγυήσεις ολόκληρου του χαρτοφυλακίου, δήλωσε η Βαντέρα, η οποίος είναι πρόεδρος της επενδυτικής Prudential.

Ο στόχος είναι η Παγκόσμια Τράπεζα «να δημιουργήσει ένα πολύ πιο απλοποιημένο σύνολο προϊόντων εγγυήσεων, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές αγορές», είπε.

Ο Μπάνγκα από την πλευρά του ανέφερε ότι ότι η ανάπτυξη αποτελεσματικών τρόπων συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών παραγόντων για την αύξηση της χρηματοδότησης, είναι απαραίτητη επειδή «η πραγματικότητα είναι ότι οι αναπτυξιακές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, όλες μαζί δεν διαθέτουν τέτοιου είδους χρήματα», όπως ούτε οι κυβερνήσεις ή οι φιλανθρωπίες.

Ωστόσο, για τους επενδυτές και τους χρηματοδότες, οι αποδόσεις παραμένουν το βασικό στοιχείο.

«Τα τρισεκατομμύρια δεν θα έρθουν αν δεν υπάρξει μια αξιοπρεπής απόδοση για τον κίνδυνο που θα αναληφθεί, επειδή είναι τελικά τα χρήματα των επενδυτών τα οποία επενδύονται», δήλωσε η Shemara Wikramanayake, διευθύνων σύμβουλος της Macquarie, στο - Business.

Σχετικα αρθρα

Μ. Βορίδης: «Τις επόμενες ημέρες, η ημερομηνία και ο τόπος της συνάντησης με τους Θεσσαλούς αγρότες»

admin

Χάρκερ της Fed: Μην περιμένετε μείωση των επιτοκίων ευθύς αμέσως

admin

Συνεχίζει να μειώνεται το εμπόριο της ΕΕ με τη Ρωσία

admin

Η «αγροτική» Ινδία: Αγώνας ανάμεσα στην σύγχρονη τεχνολογία και την πείνα

fastpath

ΗΠΑ: Σε υψηλό 17 μηνών η μεταποίηση τον Φεβρουάριο

admin

Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι Θεσσαλοί

admin

Ν. Παπαθανάσης: Υλοποιούμε όλες τις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες και τους εταίρους μας

admin

Παπαθανάσης: Εντείνουμε τις μεταρρυθμίσεις παρά τη σταθερά θετική αξιολόγηση για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

ΕΣΠΑ: Προθεσμία 30 ημερών για τα 350 εκατ. ευρώ στους νέους επιχειρηματίες – Νέα προγράμματα για τις επιχειρήσεις

fastpath

Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του φράγματος Τρίγλιας

fastpath

Στη Γάνδη για Εurogroup – Ecofin o Χατζηδάκης

fastpath

ΗΠΑ: Σε χαμηλό πέντε εβδομάδων έπεσαν οι αιτήσεις ανεργίας

admin