Image default
Οικονομία

Πετρέλαιο: Αύξηση των τιμών μέσα στους επόμενους μήνες αναμένει η διεθνής αγορά

Οι περικοπές της παραγωγής από την πλευρά του ΟΠΕΚ+ και ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τις τιμές του πετρελαίου στα 100 δολάρια το 2024.

Οι περικοπές της παραγωγής από την πλευρά του ΟΠΕΚ+ και ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τις τιμές του πετρελαίου στα 100 δολάρια το 2024 οδηγώντας σε ένα νέο κύμα ακριβείας τις χώρες εισαγωγής. Και αυτό επειδή, μπορεί οι τιμές να κατέγραψαν πτώση 2% την Παρασκευή λόγω των στοιχείων για την αμερικανική παραγωγή αλλά οι δεσμεύσεις των πετρελαιοπαραγωγών κρατών για μείωση της παραγωγής αναμένεται ότι θα έχουν πιο μακροχρόνια αποτελέσματα.

Την Πέμπτη κράτη-μέλη το ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν εθελοντικές μειώσεις συνολικού ύψους 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος παραγωγός του καρτέλ, συμφώνησε να παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024. Η Ρωσία δήλωσε ότι θα μειώσει την προσφορά κατά 300.000 βαρέλια αργού πετρελαίου και 200.000 βαρέλια ανά ημέρα πετρελαϊκών προϊόντων την ίδια περίοδο. Το Ιράκ μειώνει κατά 223.000 βαρέλια την ημέρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά 163.000 βαρέλια την ημέρα, το Κουβέιτ κατά 135.000 βαρέλια, το Καζακστάν κατά 82.000 βαρέλια, η Αλγερία κατά 51.000 βαρέλια και το Ομάν κατά 42.000 βαρέλια την ημέρα.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι εάν οι συγκεκριμένες χώρες εκπληρώσουν τις υποσχεθείσες περικοπές τους, οι τιμές του αργού θα ανέβουν. Όταν λήξουν οι περικοπές στο τέλος του πρώτου τριμήνου, αυτά τα βαρέλια που αφαιρέθηκαν θα επιστρέψουν αλλά σταδιακά, «κάτι που θα διατηρήσει την αγορά πετρελαίου σε έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο του 24ου έτους», έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο σε σχετικό σημείωμα μετά την απόφαση, προσθέτοντας ότι αναμένει άνοδο των τιμών σε μια αγορά πετρελαίου που δεν τροφοδοτείται. Και μάλιστα, όπως εκτιμά, εάν το ποσοστό συμμόρφωσης της ομάδας βελτιωθεί περαιτέρω, θα μπορούσαν να αφαιρεθούν ακόμη περισσότερα βαρέλια», πρόσθεσε ο Staunovo.

Ομοίως, η Goldman Sachs προβλέπει υψηλότερες τιμές σημειώνοντας ότι αυτή η στρατηγική του ομίλου «μπορεί να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου Brent σ ένα εύρος μεταξύ 80 και 100 δολαρίων το 2024.

Κίνδυνος για άνοδο του πληθωρισμού

Ένα πιθανό σοκ στις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να στείλει στα ύψη τις τιμές της ενέργειας το 2024, να ενισχύσει τον πληθωρισμό και να περικόψει το διαθέσιμο εισόδημα οδηγώντας σε μείωση της ζήτησης για καύσιμα και ενεργειακές υπηρεσίες.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς συντηρεί τα σενάρια ύφεσης ως αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης απότομης κλιμάκωσης του γεωπολιτικού κινδύνου και μιας πιθανής διατάραξης της προσφοράς.

Σε σχετική έκθεσή της η Fitch Ratings, σημείωσε ότι οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές του πετρελαίου σε ένα σενάριο όπου η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή διαταράσσει την προσφορά πετρελαίου θα προκαλούσε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό. Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα ήταν 0,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη το 2024, αλλά μόνο 0,1 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη το 2025.

Το Global Economic Outlook (GEO) του Fitch υποθέτει ότι οι μέσες τιμές του πετρελαίου είναι 75 δολάρια ανά βαρέλι το 2024 και 70 το 2025. Χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις από το Παγκόσμιο Οικονομικό Μοντέλο της Oxford Economics, υπολόγισε τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου κατά την περίοδο 2024-2025 στις βασικές προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Το σενάριό υποθέτει ότι, σε περίπτωση περιορισμών προσφοράς, οι τιμές του πετρελαίου θα έφθαναν κατά μέσο όρο στα 120 δολάρια το 2024 και 100 δολάρια το βαρέλι το 2025. Πρόκειται για ράλι το οποίο θα επηρέαζε όλους τους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας.

«Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα περιορίσουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ σχεδόν σε όλες τις οικονομίες του GEO του «Fitch 20», αν και ο αντίκτυπος θα εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό το 2025. Η απουσία σημαντικής ανάκαμψης της ανάπτυξης το 2025 συνεπάγεται μακροχρόνιο, αν είναι γενικά μέτριο, αντίκτυπο στα επίπεδα του ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις εκτιμήσεις της δυνητικής ανάπτυξης» αναφέρει η έκθεση.

Όπως είναι αναμενόμενο, μια τέτοια περίπτωση η ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου (αλλά και για άλλα καύσιμα) θα κατέγραφε πτώση και μάλιστα θα ετίθετο και θέμα καταστροφής της ζήτησης.

Σχετικα αρθρα

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 5,6% στις τιμές οικοδομικών υλικών τον Ιανουάριο

fastpath

Γερμανία: Συρρικνώθηκε κατά 0,3% το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο

fastpath

Γερμανία: Σε ιστορικά χαμηλά οι προσδοκίες στον τομέα κατασκευής κατοικιών

fastpath

Συντάξεις Μαρτίου: Πότε θα καταβληθούν – Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

admin

Θεοχάρης: Θα είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις, όχι στη φοροδιαφυγή

fastpath

Αύξηση παραγωγής 8,9% για την ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2023

admin

Γερμανία: Ο πονοκέφαλος της οικονομικής ύφεσης του Όλαφ Σολτς

admin

Wall Street: Η Nvidia «απογείωσε» τους δείκτες

fastpath

Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις: Πώς θα είστε ένας από τους 100.000 δικαιούχους της επιδότησης

admin

Αγορά Παιγνίων: Αύξηση 23% στα πονταρίσματα και 11% στα έσοδα το 2023

admin

Μ. Βορίδης: «Τις επόμενες ημέρες, η ημερομηνία και ο τόπος της συνάντησης με τους Θεσσαλούς αγρότες»

admin

Χάρκερ της Fed: Μην περιμένετε μείωση των επιτοκίων ευθύς αμέσως

admin