Image default
Ευρώπη

Τσάρλι Μάνγκερ: Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτούσε φοιτητικές εστίες χωρίς παράθυρα

Ο Τσάρλι Μάνγκερ, ο δισεκατομμυριούχος αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, πιστός φίλος και δεξί χέρι του Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος πέθανε την περασμένη Τρίτη σε ηλικία 99 ετών μπορεί να διέπρεψε στον κόσμο της οικονομίας, αλλά είχε χόμπι την αρχιτεκτονική. Κάποιες από τις προτάσεις του ωστόσο ήταν τόσο ρηξικέλευθες που προκάλεσαν έντονες συζητήσεις.

Το όραμά του για την «μεγιστοποίηση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης», όπως το είχε αναλύσει στο - τo 2021 οδήγησε τον Μάγνερ στην χρηματοδότηση και κατασκευή ενός φοιτητικού κοιτώνα 185 εκατομμυρίων δολαρίων στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Όμως το κτίριο, το οποίο φιλοξενεί περισσότερους από 600 ενοίκους, απέχει μακράν από την «κανονικότητα». Εκτός από τους κοινόχρηστους χώρους, τα δωμάτια στο Munger Graduate Residences δεν έχουν παράθυρα.

“Ποτέ δεν έχετε δει πιο ευτυχισμένους φοιτητές”, δήλωσε στο CNN, επίσης το 2021, μετά από  μια επίσκεψη στο δημιούργημά του. Φάνηκε ωστόσο να αναγνωρίζει τους περιορισμούς του σχεδιασμού. Στην ίδια συνέντευξη είπε ότι ίσως θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί τεχνητά παράθυρα 

Ο δισεκατομμυριούχος Μάνγκερ ζούσε στο ίδιο σπίτι για 70 χρόνια: Γιατί τα χλιδάτα σπίτια κάνουν τους ανθρώπους δυστυχισμένους

«Το χειρότερο κομμάτι των σπουδών μου»

Η Luiza Macadeo, πρώην ένοικος, δήλωσε τότε, ότι ένοιωθε μια δυσάρεστη εμπειρία απομόνωσης στο δωμάτιο χωρίς παράθυρα, που εντάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. “Αυτό ήταν ίσως το χειρότερο κομμάτι των σπουδών μου εδώ”, δήλωσε η Macadeo.

Κι αν το σχέδιό του πέτυχε στο Μίσιγκαν, δεν είχε την ίδια τύχη στο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στη Σάντα Μπάρμπαρα (UCSB).

Υπερήφανος για τον μοναδικό σχεδιασμό του κοιτώνα προσπάθησε να επαναλάβει το εγχείρημα, που όμως απορρίφθηκε καθώς αποδοκιμάστηκε από φοιτητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού, σύμφωνα με την εφημερίδα The Architect’s Newspaper .

Συγκεκριμένα, ο Μάνγκερ, σχεδίασε μια 11όροφη εστία, επίσης χωρίς παράθυρα, με την ονομασία “Munger Hall”, η οποία προβλεπόταν να κοστίσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και η οποία θα χωρούσε πάνω από 4.500 φοιτητές , όπως είχαν γράψει οι New York Times. Ο δισεκατομμυριούχος, που για το συγκεκριμένο κτίσμα είχε προτείνει την εγκατάσταση παραθύρων με τεχνητό φως  που θα μιμούνταν τους εποχικούς κύκλους φωτός της φύσης, είχε δεσμευτεί να δωρίσει 200 εκατ. δολάρια.

Ωστόσο,  αρχιτέκτονας της επιτροπής ελέγχου σχεδιασμού του UCSB, επέκρινε το σχέδιο για το κτίριο, που το χαρακτήρισε “ένα κοινωνικό και ψυχολογικό πείραμα” και παραιτήθηκε.

Την δημιουργία του κτιρίου  κατήγγειλε επίσης η γερουσία του Πανεπιστημίου,  και ένα πλήθος αρχιτεκτόνων.  Το UCSB απέσυρε τα σχέδια για την “εστία χωρίς παράθυρα” τον φετινό Αύγουστο. 

Σχετικα αρθρα

Γιατί η οικονομία της Ευρώπης πληρώνει το «μάρμαρο»

admin

Τουρκία: Δραστική μείωση στο διμερές εμπόριο με τη Ρωσία

admin

Έλον Μασκ: Μήνυση στην OpenAI για παραβίαση σύμβασης

admin

Πληθωρισμός: Στο 2,6% στην ευρωζώνη, μικρότερη από την αναμενόμενη η πτώση – Τι θα γίνει με τα επιτόκια

admin

Το δολάριο στηρίζει την επενδυτική γοητεία της Γαλλίας, αλλά για πόσο;

admin

Η γαλλική ακροδεξιά υπόσχεται (ψευδώς) να ξαναγράψει τις συνθήκες της ΕΕ

admin

θα εγκαταλείψει τελικά ποτέ η Αυστρία το ρωσικό αέριο;

admin

Ξεκινά δικαστική έρευνα για τρομοκρατία κατά του Puigdemont

admin

Την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών σιτηρών εξετάζει η Πολωνία

admin

Σλοβακία: Το Ανώτατο Δικαστήριο βάζει στον πάγο το νέο ποινικό κώδικα

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΤΕπ να επενδύσει στην αμυντική βιομηχανία

admin

Προς ενοποίηση τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

admin