Image default
Οικονομία

Ζαββός: Στόχος της HDB η δημιουργία Ταμείου Μικροχρηματοδότησης για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Ο κ. Ζαββός συμμετείχε στο πάνελ με θέμα «The Role of Investors for a More Inclusive Business Environment» με τις κυρίες Βίκυ Κεφαλά, EIC Board Member και Barbara Clarke, Founder and Board Chair of The Impact Seat Foundation, και συντονίστρια την Δρα. Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια Ερευνών στον ερευνητικό οργανισμό διαΝΕΟσις.

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB στηρίζει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα μέσα από στοχευμένα προγράμματα που στηρίζουν την ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Στόχος της HDB, η δημιουργία Ταμείου Μικροχρηματοδότησης για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Το ταμείο θα παρέχει όχι μόνο κεφάλαια, αλλά κυρίως συμβουλές και καθοδήγηση, δικτύωση ώστε μια μικρή γυναικεία επιχείρηση, να βρει τους καλύτερους συνεργάτες, προμηθευτές, δίκτυα πωλήσεων, συνεργασίες, ώστε να πετύχει τον επενδυτικό της στόχο».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Γεώργιος Ζαββός, στο 2ο Διεθνές Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών.

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο κ. Ζαββός συμμετείχε στο πάνελ με θέμα «The Role of Investors for a More Inclusive Business Environment» με τις κυρίες Βίκυ Κεφαλά, EIC Board Member και Barbara Clarke, Founder and Board Chair of The Impact Seat Foundation, και συντονίστρια την Δρα. Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια Ερευνών στον ερευνητικό οργανισμό διαΝΕΟσις.

Ο κ. Ζαββός, αναφερόμενος στην υποχρεωτική ποσόστωση για την συμμετοχή των γυναικών κατά 25% στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων, σημείωσε ότι: «Εφόσον υπάρχει θεσμοθετημένο το πλαίσιο, εναπόκειται στην εποπτική αρχή, που είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αν οι εισηγμένες εταιρίες εφαρμόζουν πραγματικά αυτήν την διάταξη».

Επιπλέον, σημείωσε ότι: «Έχει σημειωθεί κάποια σχετική πρόοδος αν λάβει κανείς υπόψη ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια ανήρχετο το 2021 στο 15,4% και αυξήθηκε στο 23% το 2022. Βέβαια αυτή δεν αρκεί και θα πρέπει να καταβληθεί κάθε αναγκαία προσπάθεια γιατί και η ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει ότι το 2026 το 40% των μη εκτελεστικών μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των εταιριών θα πρέπει να είναι γυναίκες, καθώς και το 33% όλων των διευθυντικών στελεχών».

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HDB αναφέρθηκε στην ίδια την τράπεζα ως θετικό παράδειγμα γυναικείας εκπροσώπησης, υπογραμμίζοντας πως το 40% στο σύνολο των εργαζομένων είναι γυναίκες.

Επίσης, ο κ. Ζαββός μίλησε για τον ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας ως μια από τις πρώτες εταιρίες του δημοσίου που υιοθέτησαν τα ESG (Environmental- Social – Governance) κριτήρια τόσο στην εσωτερική τους λειτουργία, όσο και στα χρηματοδοτικά της εργαλεία.

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα παρέχει το Ταμείο Καινοτομίας το οποίο παρέχει κεφάλαια επιστροφής -το 5% του δανείου- επιστρέφεται ως bonus, στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν ESG κριτήρια. Παράλληλα, δημιούργησε το εργαλείο ESG tracker, που παρέχεται δωρεάν στο site της HDB, όπου όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να αυτό-αξιολογηθούν σχετικά με την εφαρμογή των ESG κριτηρίων και να λάβουν report που αναδεικνύει τα κενά τους και τα σημεία που χρήζουν βελτίωση», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα επόμενα προϊόντα της τράπεζας, πρόσθεσε ότι στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζει η HDB για το 2024 και μετά, όλες οι επιχειρήσεις που υποβάλουν αίτημα για χρηματοδότηση θα πρέπει τα έχουν πρώτα υποβάλλει και έκθεση για την εφαρμογή των ESG κριτηρίων.

«Σκοπός είναι τα θηλυκά μυαλά να μη αναπτύσσουν επιχειρηματικότητα ανάγκης, αλλά με τη στήριξη της Πολιτείας να δημιουργηθούν δυναμικές και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις από τους στυλοβάτες του κοινωνικού ιστού που είναι οι γυναίκες», δήλωσε ο κ. Ζαββός.

Σχετικα αρθρα

Πληθωρισμός τροφίμων: Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρώπης

admin

Β. Σπανάκης: Βασικός κυβερνητικός στόχος μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ

admin

ΕΚΤ: Συνεδριάζει την Πέμπτη, αλλά μείωση επιτοκίων δεν αναμένεται πριν τον Ιούνιο

admin

Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ

admin

ΗΠΑ: Δημόσιο χρέος περίπου 1 τρισ. δολάρια προστίθεται κάθε σχεδόν 100 ημέρες

admin

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι καταβολές σε δικαιούχους έως 8 Μαρτίου

admin

Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η ΤτΕ η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

fastpath

Τα κρίσιμα ορόσημα του Μαρτίου για την ανάπτυξη και τα μέτρα στήριξης

fastpath

Κ. Σκρέκας: Έρχεται το Πασχαλινό καλάθι, αποκλιμακώνονται οι τιμές στο ράφι

admin

Τρεις άσοι για την Ελλάδα στην κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου – Ποιες είναι οι νέες δυνατότητες

fastpath

Λογαριασμοί ρεύματος: Μειωμένες οι νέες χρεώσεις των προμηθευτών

admin

Roubini: Οι ΗΠΑ δεν θα γλιτώσουν τη χρεοκοπία – Τα 4 σενάρια για την παγκόσμια οικονομία

fastpath