Image default
Οικονομία

Σκρέκας: 6μηνη παράταση στο Καλάθι του Νοικοκυριού – 1.277 προϊόντα στη «Μόνιμη Μείωση Τιμής»

Εξάμηνη παράταση θα δοθεί στο «Καλάθι του νοικοκυριού», όπως ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, από το Βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ενώ τόνισε ότι τα προϊόντα που έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» έφτασαν τα 1.277.

Εξάμηνη παράταση θα δοθεί στο «Καλάθι του νοικοκυριού», όπως ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, από το Βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ενώ τόνισε ότι τα προϊόντα που έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» έφτασαν τα 1.277.

  • Διαβάστε ακόμα: Τα 6 προϊόντα στο «Καλάθι των Χριστουγέννων» – Σκρέκας: Προσιτές τιμές για όλους

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στο «Καλάθι των Χριστουγέννων» το οποίο θα περιλαμβάνει βασικά προϊόντα για κάθε γιορτινό τραπέζι. Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης από το Βήμα της Βουλής, αναμένεται να έρθει και το «Καλάθι των παιχνιδιών», προκειμένου κάθε οικογένεια να μπορεί να αγοράσει σε προσιτές τιμές ένα παιχνίδι, χαρίζοντας χαμόγελα στα μικρά παιδιά.

«Η προσπάθειά μας να μειωθούν σε σταθερή βάση οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι σαφές ότι έχει αποτέλεσμα», είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

«Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει πάρει τα μέτρα που πήρε η Ελλάδα για την ακρίβεια»

Μέσα από σειρά πρωτοβουλιών για την προστασία των καταναλωτών και μέσα από ελέγχους για αθέμιτη κερδοφορία, προσπαθούμε και παλεύουμε να μειώσουμε σε σταθερή βάση τις τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων και να τονώσουμε τον ανταγωνισμό, ώστε να μειωθούν οι τιμές καταναλωτικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

Όπως είπε, «τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση είναι σημαντικά, πρωτοπόρα και πολλά από αυτά καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει αναλάβει- και ένα από αυτά είναι ο νόμος για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας ο οποίος βάζει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών που πωλούν βασικά καταναλωτικά προϊόντα, το οποίο συγκρίνεται με το κέρδος του 2021 και επιβάλλεται πρόστιμο εφόσον δεν τηρείται».

Παράλληλα, κατέθεσε στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σύμφωνα με τα οποία:

  • Έχουν συνολικά διενεργηθεί 21.576 έλεγχοι.
  • Έχουν εντοπιστεί παραβάσεις σε 1.704 περιπτώσεις.
  • Έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 10.490.000 ευρώ.
  • Μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί ή βεβαιωθεί προς είσπραξη εφορίας, 7.080.000 ευρώ.

«Άρα από τις 1.704 παραβάσεις και πρόστιμα, έχουν ήδη εισπραχθεί ή βεβαιωθεί οι 1.668 και συνολικά έχουν εισπραχθεί ή βεβαιωθεί το 70% των των ποινών και των προστίμων που έχουν επιβληθεί. Βεβαίως περιμένουμε και τους υπόλοιπους να αποπληρώσουν αλλιώς θα τους βεβαιωθούν τα πρόστιμα στην εφορία και θα τα εισπράξουμε μέσα από τους φορολογικούς μηχανισμούς που έχει το κράτος», προσέθεσε ο κ. Σκρέκας.

«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κλείνει το μάτι σε όλους ούτε να προστατεύει τις εταιρείες. Η προσπάθεια όλων μας πρέπει να είναι στην αντιμετώπιση της αθέμιτης κερδοφορίας ώστε να καταλάβει ο καταναλωτής ποιο είναι το προϊόν που αισχροκερδεί και να απαντήσει και αυτός από μόνος του. Χρειάζονται ουσιαστικά στοχευμένα μέτρα για να σταματήσει το κύμα της ακρίβειας και να τιμωρηθούν αυστηρά όσοι αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών», σχολίασε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

«Τα μέτρα που πήραμε είναι πρωτοπόρα και πολλά από αυτά καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει αναλάβει. Ένα από αυτά είναι ο νόμος για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας ο οποίος θέτει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών και επιβάλει πρόστιμα για αθέμιτη κερδοσκοπία σε εταιρείες και μάλιστα είναι πολυεθνικές πολλές από αυτές» σημείωσε, ανταπαντώντας, ο κ. Σκρέκας και προσέθεσε:

«Στόχος μας δεν είναι να προστατεύσουμε τις εταιρείες, αντίθετα θέλουμε να τις συνετίσουμε έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνουν την αθέμιτη πρακτική και να τηρήσουν τον ελληνικό νόμο και να μειώσουν το περιθώριο κέρδος το 2023 στα επίπεδα του 2021. Θα συνεχίσουμε αυτούς τους ελέγχους ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες στο σύνολο τους τον τηρούν.

Ο νόμος ορίζει ότι σε περιπτώσεις που εντοπίζονται εταιρείες που αισχροκερδούν, πρώτον να γίνει σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και να συμμορφωθούν στο μέλλον και από κει και πέρα επιβάλλεται πρόστιμο από 5.000 ευρώ μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ και ανακοινώνεται η επωνυμία του παραβάτη και του επιβληθέντος προστίμου».

Σχετικα αρθρα

Καύσιμα: Πτώση τιμή για πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης – «Τσουχτερή» παραμένει η βενζίνη

admin

Καταναλωτές: Τα νέα μέτρα δεν φέρνουν… την άνοιξη στις τσέπες μας

admin

Ρεύμα: Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για ρευματοκλοπές και στρατηγικούς κακοπληρωτές

admin

Απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας για 280.000 οφειλέτες

admin

ΑΑΔΕ: Βάζει στο στόχαστρο κρυπτονομίσματα και digital assets

admin

Πληθωρισμός τροφίμων: Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρώπης

admin

Β. Σπανάκης: Βασικός κυβερνητικός στόχος μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ

admin

ΕΚΤ: Συνεδριάζει την Πέμπτη, αλλά μείωση επιτοκίων δεν αναμένεται πριν τον Ιούνιο

admin

Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ

admin

ΗΠΑ: Δημόσιο χρέος περίπου 1 τρισ. δολάρια προστίθεται κάθε σχεδόν 100 ημέρες

admin

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι καταβολές σε δικαιούχους έως 8 Μαρτίου

admin

Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η ΤτΕ η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

fastpath