Image default
Οικονομία

Χατζηδάκης: Ανταγωνιστικότητα, μεταναστευτικό και δημογραφικό, προτεραιότητες για τη νέα πολιτική Συνοχής της ΕΕ

Χατζηδάκης: Ανταγωνιστικότητα, μεταναστευτικό και δημογραφικό να τεθούν ως προτεραιότητες για τη νέα πολιτική Συνοχής της Ε.Ε.

Για τρεις ευρωπαϊκές προκλήσεις -ανταγωνιστικότητα, μεταναστευτικό και δημογραφικό- ενόψει της καινούργιας περιόδου Συνοχής οι οποίες μπορεί να απειλήσουν την ήπειρό μας, αν δεν ασχοληθούμε σοβαρά μαζί τους κι αν δεν υπάρξει κατάλληλη χρηματοδότηση από τις πολιτικές Συνοχής της Ε.Ε., έκανε λόγο ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ με θέμα «Η Ελλάδα και η Πολιτική Συνοχής μετά το 2027: Περιφερειακή Ανάπτυξη και Ευημερία», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο.

Πρώτον, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ανταγωνιστικότητα. Όπως είπε, ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται κάθε μέρα και από όλες τις πλευρές του πλανήτη. «Η Ευρώπη ακόμα αντέχει, αλλά θα μπορούσαν τα πράγματα να έχουν πολύ αρνητική εξέλιξη, εάν η Ε.Ε. δεν έβρισκε από πλευράς ανταγωνιστικότητας τα κατάλληλα σημεία για να προχωρήσει μπροστά. Η Ελλάδα έχει κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Παραδείγματος χάριν, η φαρμακοβιομηχανία αναπτύσσεται ταχύτατα και γίνεται ιδιαίτερα εξαγωγική. Αλλά και η αγροδιατροφή, παρά τα τεράστια προβλήματα του αγροτικού τομέα, έχει προχωρήσει πάρα πολύ ως προς τις εξαγωγές και μπορεί να προχωρήσει πολύ περισσότερο. Και φυσικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Όταν, όμως, μιλάω για ανταγωνιστικότητα αναφέρομαι κυρίως στις πολιτικές για την κατάρτιση και την επανακατάρτιση. Εννοώ, όμως, την πραγματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Δηλαδή την πιστοποίηση, τους ελέγχους, το λεγόμενο payments by results. Πολιτικές τις οποίες προωθήσαμε κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Εργασίας και οι οποίες είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστούν. Αλλά πρέπει να αποκτήσουν το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα που τους αξίζουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η δεύτερη πρόκληση, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, αφορά στο μεταναστευτικό. «Νομίζω ότι ούτως ή άλλως η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα της μετανάστευσης χωράει βελτίωση, πολύ καλύτερο συντονισμό, πολύ γρηγορότερες και αποτελεσματικότερες αντιδράσεις. Σήμερα διατίθενται 22,6 δισ. σε ευρωπαϊκό επίπεδο για δράσεις μετανάστευσης σε μία επταετία. Τι σημαίνει αυτό; Το 2% του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Δεν είναι αρκετό. Δεν είναι νοητό μια από τις τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις της δεκαετίας ή και του αιώνα να αντιμετωπίζεται χρηματοδοτικά με αυτόν τον τρόπο», σημείωσε ο Υπουργός.

Η τρίτη και τελευταία πρόκληση, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης είναι το δημογραφικό. «Η Ευρώπη έχει το οξύτερο πρόβλημα στον πλανήτη. Η Ελλάδα έχει το δεύτερο οξύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη και μέχρι το 2030 όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα έχουμε το οξύτερο πρόβλημα από πλευράς δημογραφίας σε ολόκληρη την Ε.Ε. Επομένως, χρειάζεται προσοχή, χρειάζεται συντονισμός και στήριξη των οικογενειών με περισσότερα παιδιά. Αλλά χρειάζεται και κάτι ακόμη. Χρειάζονται δράσεις για τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή. Δράσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς, για το ολοήμερο σχολείο, για στήριξη των γονεϊκών αδειών, δράσεις οι οποίες θα απευθυνθούν κατευθείαν στα πρότυπα που έχουν αναπτυχθεί όλες τις τελευταίες δεκαετίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εδώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορούν να κοιτάνε με απάθεια».

Παράλληλα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε στην επιτυχημένη αξιοποίηση του προηγούμενου ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 23,5 δισ. ευρώ. «Από αυτά, 5,3 δισ. είχαν κατανεμηθεί στις Περιφέρειες της χώρας. Σήμερα έχουμε απορροφήσει σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού.

Εντατικοποιούμε, όμως, την προσπάθεια μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το προηγούμενο ΕΣΠΑ να κλείσει με επιτυχία», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Επιπλέον, υπογράμμισε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έλαβε έγκριση για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, με περισσότερα από 26 δισ. ευρώ για πληθώρα δράσεων και με προτεραιότητα στην περιφερειακή ανάπτυξη. «Όπως είχαμε δεσμευθεί, οι Περιφέρειες θα έχουν πια το ένα τρίτο των πόρων του νέου ΕΣΠΑ. Ενώ, επιπλέον αυτών: 1,63 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης θα πάνε για τις περιοχές της απολιγνιτοποίησης. Και 714 εκατομμύρια ευρώ για την πρόληψη κινδύνων από φυσικές καταστροφές», ανέφερε ο Υπουργός. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν, επίσης, μία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης. «Συνολικά μιλάμε για το μεγαλύτερο μακράν πακέτο που είχε ποτέ στη διάθεσή της η χώρα, ενώ η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης συνεχάρη τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο για τη διοργάνωση της ημερίδας και τις γενικότερες προσπάθειές τους και ευχαρίστησε τη Γενική Διευθύντρια Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., Θέμιδα Χριστοφίδου, που ήταν παρούσα στην ημερίδα.

Σχετικα αρθρα

Θ. Σκυλακάκης: Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ηλεκτρικής επάρκειας των νησιών και της Κρήτης

admin

Θεοχάρης: Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν, αλλά δεν θα χαριστούμε και σε κανέναν

fastpath

Γουίλιαμς (Fed): Έχουμε δρόμο μέχρι να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2%

fastpath

admin

Πότε βγαίνει στον «αέρα» η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ με νέες υπηρεσίες

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 6,1% στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων το 2023

admin

Τουρισμός: Ισχυρή η ζήτηση για Airbnb σε «άγνωστους» προορισμούς

admin

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Μειώσεις επιτοκίων όταν επιβεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός πέφτει στο 2%

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Ντεμπούτο για 112 χιλιάδες επιχειρήσεις το 2023

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν οι οικοδομικές άδειες τον Νοέμβριο

admin

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ) για επιτόκια: Χρειαζόμαστε ακόμα χρόνο για μειώσεις

admin

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Πληρωμές 185,9 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 29/2 για τον Φεβρουάριο

admin