Image default
Ευρώπη

Χείρα φιλίας από την ακροδεξιά στο Λαϊκό Κόμμα για την «απελευθέρωση» της ΕΕ

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι κάλεσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) σε συνάντηση των όλων των ακροδεξιών κομμάτων της ΕΕ στη Φλωρεντία σε μια προσπάθεια να συνεργαστούν για να «απελευθερώσουν τις Βρυξέλλες» από όσους τις «καταλαμβάνουν» παράνομα.

Ο Σαλβίνι, ως κατώτερος εταίρος στην κυβέρνηση Μελόνι, παρουσιάστηκε ως ηγέτης ισχυριζόμενος ότι το κόμμα του ανήκει στην ευρύτερη «κεντροδεξιά».

Κάλεσε μάλιστα την κεντροδεξιά της ΕΕ (ΕΛΚ) να ακολουθήσει το παράδειγμα της ιταλικής διακυβέρνησης έναντι των αριστερών και πράσινων κομμάτων.

«Η ιταλική κυβέρνηση δεν αμφισβητείται και θα κυβερνήσει για πέντε χρόνια, οι Ιταλοί μας ψήφισαν. Συνεργάζομαι πολύ καλά με την Τζόρτζια (Μελόνι) και τον Αντόνιο (Ταγιάνι, Forza Italia/EPP) […] Αλλά στους φίλους της κεντροδεξιάς λέω: όπως ακριβώς παίρνουμε την Ιταλία από το χέρι για να την επαναφέρουμε στην ανάπτυξη, θα ήταν μοιραίο λάθος να διχάσουμε την κεντροδεξιά στην Ευρώπη», δήλωσε ο Σαλβίνι.

Τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης που ανήκουν στην ευρωομάδα Identity & Democracy συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στη Φλωρεντία σε μια «ιστορική ημέρα», όπως τη χαρακτήρισαν.

«Νομίζω ότι σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα, διότι η Αναγέννηση της Ευρώπης μπορεί να δει το φως, το οποίο θα βασίζεται στην εργασία και τα δικαιώματα. Οι Ευρωπαίοι θα έχουν μια επιλογή: ελευθερία από τη μια πλευρά και φόβος από την άλλη- δικαιώματα και εργασία από τη μια πλευρά, εξτρεμισμός από την άλλη», δήλωσε ο Σαλβίνι.

«Σήμερα στη Φλωρεντία, υπάρχουν οι φίλοι της Ευρώπης, οι υπερασπιστές της Ευρώπης. Σήμερα στη Φλωρεντία, μερικές γυναίκες και άνδρες θα νικήσουν έναν γίγαντα που είναι ο πρώτος εχθρός της Ευρώπης: Τη μασονική γραφειοκρατική πραγματικότητα […] Δεν φοβόμαστε», πρόσθεσε.

«Για πρώτη φορά, μια ενωμένη και αποφασισμένη κεντροδεξιά μπορεί να νικήσει και να απελευθερώσει τις Βρυξέλλες από εκείνους που τις καταλαμβάνουν παράνομα για τα συμφέροντά τους», σημείωσε.

Μετά την αξιοσημείωτη επιτυχία της Λέγκας το 2019, το κόμμα έχασε σταδιακά την υποστήριξή του προς το κόμμα της Μελόνι.

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, το κόμμα της Μελόνι έχει αυξηθεί στο 29%, ενώ η Λέγκα του Σαλβίνι παραμένει σταθερή στο 9,3%. Η Λέγκα ελπίζει επίσης να κερδίσει τις ψήφους του Forza Italia (7,4%), το οποίο αγωνίστηκε να διατηρήσει τις ψήφους του μετά τον θάνατο του ιδρυτή και προέδρου Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με τον συνεργάτη του Euractiv, Europe Elects, η τελευταία πρόβλεψη για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 δείχνει ότι η ακροδεξιά θα σημειώσει σημανική άνοδο και προβλέπεται να γίνει η τέταρτη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για να σχηματίσει πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, ένας συνασπισμός κομμάτων θα χρειαστεί 352 βουλευτές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το ακροδεξιό κόμμα ID , μαζί με το ΕΛΚ και τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), θα μπορούσε να συγκεντρώσει 344 ευρωβουλευτές.

Ωστόσο, μια τέτοια προσέγγιση προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΕΛΚ, ιδίως στη φιλελεύθερη πτέρυγά του.

Σε συνέντευξή του στο Euractiv τον Σεπτέμβριο, ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με την ακροδεξιά και το ECR.

«Νομίζω ότι το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές, το ALDE [φιλελεύθεροι] και οι Πράσινοι είναι πολιτικά στοιχεία εντός της ΕΕ που έχουν εγγυηθεί ότι η Ένωσή μας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Μπακόλας.

Με βάση τις προβλέψεις του Europe Elects, ένας συνασπισμός του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια ασφαλή πλειοψηφία 457 ευρωβουλευτών, απομονώνοντας τις ακροδεξιές δυνάμεις.

Εξολοθρεύοντας τη ρητορική κατά της ΕΕ

Τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης άλλαξαν πρόσφατα το αφήγημά τους κατά της ΕΕ και τώρα επικεντρώνονται στην ανάγκη να αλλάξουν την Ευρώπη εκ των έσω, έχοντας ως κινητήρια δύναμη τη μετανάστευση.

Πράγματι, στη βιντεοσκοπημένη δήλωσή της, η Μαρίν Λεπέν της Γαλλίας περιέγραψε τη μετανάστευση ως «καύσιμο» για τον αφανισμό της ταυτότητας των λαών και μίλησε για μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που «δρα εναντίον των λαών μας και των ελευθεριών μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού της Γαλλίας Ζορντάν Μπαρντελά τόνισε την ανάγκη «να πάρουμε την εξουσία εκ των έσω για να αλλάξουμε τα πάντα».

«Δεν είμαστε κατά της Ευρώπης αλλά υπέρ της Ευρώπης. Το όνειρο της Ευρώπης έχει βιαστεί από μια πράσινη και αριστερή πολιτική τάξη. Όλοι όσοι είναι επικριτικοί απέναντι σε αυτή την ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν», δήλωσε ο Βέλγος Γκέρολφ Άνεμανς, ένας από τους ηγέτες του Vlaams Belang.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι Ολλανδός ακροδεξιός ηγέτης Γκερτ Βίλντερς, που αγωνίζεται να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τη νίκη του στις ολλανδικές βουλευτικές εκλογές, δεν παρέστη στην εκδήλωση στη Φλωρεντία.

 

Σχετικα αρθρα

Γιατί η οικονομία της Ευρώπης πληρώνει το «μάρμαρο»

admin

Τουρκία: Δραστική μείωση στο διμερές εμπόριο με τη Ρωσία

admin

Έλον Μασκ: Μήνυση στην OpenAI για παραβίαση σύμβασης

admin

Πληθωρισμός: Στο 2,6% στην ευρωζώνη, μικρότερη από την αναμενόμενη η πτώση – Τι θα γίνει με τα επιτόκια

admin

Το δολάριο στηρίζει την επενδυτική γοητεία της Γαλλίας, αλλά για πόσο;

admin

Η γαλλική ακροδεξιά υπόσχεται (ψευδώς) να ξαναγράψει τις συνθήκες της ΕΕ

admin

θα εγκαταλείψει τελικά ποτέ η Αυστρία το ρωσικό αέριο;

admin

Ξεκινά δικαστική έρευνα για τρομοκρατία κατά του Puigdemont

admin

Την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών σιτηρών εξετάζει η Πολωνία

admin

Σλοβακία: Το Ανώτατο Δικαστήριο βάζει στον πάγο το νέο ποινικό κώδικα

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΤΕπ να επενδύσει στην αμυντική βιομηχανία

admin

Προς ενοποίηση τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

admin