Το «σοκ» στη γερμανική οικονομία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, προειδοποίησε σχετική έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου IW βάσει των προσδοκιών των επιχειρήσεων στη χώρα. Οι γερμανικές εταιρείες, οι οποίες επιβαρύνονται εδώ και μήνες από τον υψηλό πληθωρισμό, τις ακραίες διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας και τις ασταθείς γεωπολιτικές συνθήκες, εμφανίζονται κατά κύριο λόγο απαισιόδοξες για το 2024 και δεν αναμένουν μεσοπρόθεσμα βελτίωση των συνθηκών.
Ειδικότερα, μετά βίας μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (το 23%) στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δηλώνει αισιόδοξη για το ερχόμενο έτος, ενώ πάνω από μία στις τρεις (το 35%) δηλώνει απαισιόδοξη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σε τουλάχιστον 2.200 εταιρείες. Το ινστιτούτο μάλιστα σημείωσε ότι οι προοπτικές επιδεινώθηκαν περισσότερο στον τομέα των κατασκευών και τη βιομηχανία, σύμφωνα με το Reuters.
Παράλληλα, η μακρά περίοδος υψηλού αριθμού προσλήψεων στη χώρα φαίνεται πως έχει τελειώσει, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο μόλις μία στις πέντε επιχειρήσεις (το 20%) δηλώνει πως αναμένει να απασχολεί περισσότερα άτομα το ερχόμενο έτος σε σχέση με τώρα. Αντιθέτως, σύμφωνα πάντοτε με την έρευνα του IW, το 35% δήλωσε ότι αναμένει να έχει λιγότερους υπαλλήλους το 2024.
«Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών ενέργειας στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η επακόλουθη ακρίβεια, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και η σαφής εξασθένηση της δυναμικής της παγκόσμιας οικονομίας εξηγούν την οικονομική στασιμότητα σε αυτή τη χώρα», σχολίασε ο Michael Groemling, ερευνητής στο IW.
Επίσης, οι απαισιόδοξες προοπτικές αφήνουν έντονο αποτύπωμα και στις επενδύσεις: μόλις το 27% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι προγραμματίζει να προβεί σε υψηλότερες επενδύσεις του χρόνου, έναντι 36% που σχεδιάζει χαμηλότερες.
Στην έρευνα του IW διαφάνηκαν και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στους τομείς των κατασκευών και της βιομηχανίας. Μόλις μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στη βιομηχανία αναμένει αύξηση της παραγωγής, ενώ το 38% προβλέπει συρρίκνωση το νέο έτος. Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες κατασκευών, η ψαλίδα είναι ακόμη μεγαλύτερη: το 13% αναμένει αύξηση της παραγωγής, ενώ το 54% «βλέπει» πτώση.