Image default
BLOOMBERG

Αυξημένος κίνδυνος η Ευρώπη να «ξεμείνει» από καφέ το 2024

Αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις στον καφέ θα βρεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2025, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (ICO), καθώς η αγορά προσπαθεί να προσαρμοστεί στους νέους κανόνες για την κλιματική αλλαγή, οι οποίοι απαιτούν περισσότερη σαφήνεια όσον αφορά τις εκτάσεις των καλλιεργειών και την αποψίλωση των δασών.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ συμφώνησε στα τέλη του περασμένου έτους να θέσει υποχρεωτικούς κανόνες για τις εταιρείες που πωλούν μια σειρά προϊόντων όπως καφέ, φοινικέλαιο και κακάο, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα δεν προέρχονται από αποψιλωμένη γη.

Ωστόσο, η εκτελεστική διευθύντρια του ICO Vanúsia Nogueira σημειώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «πολλές αμφιβολίες και αναπάντητα ερωτήματα».

Εκτελεστική διευθύντρια του ICO Vanúsia Nogueira, (- worldcoffeeportal.com)

Πλήγμα στους μικρότερους παραγωγούς

Το νέο πλαίσιο που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Ιουνίου, αναγκάζει όλο και περισσότερες εταιρείες έως το τέλος του 2024 να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των εξελιγμένων συστημάτων παρακολούθησης, αλλιώς θα τους επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα.

Την ίδια στιγμή, οι επικριτές του συστήματος τονίζουν ότι οι κανονισμοί θα τιμωρήσουν εκατομμύρια μικρότερους αγρότες από την Ασία μέχρι την Αφρική.

«Η ΕΕ μπορεί να μην διαθέτει επάρκεια καφέ» το 2025 εάν δεν αποσαφηνιστούν οι κανονισμοί όσον αφορά την εφαρμογή τους, δήλωσε η Nogueira στο περιθώριο συνεδρίου στην πόλη Χο Τσι Μινχ του Βιετνάμ.

«Οι νέοι κανονισμοί για την αποψίλωση των δασών είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας και μια μεγάλη πρόκληση για το επόμενο έτος», συμπλήρωσε.

Ανέφερε επίσης ότι οι παραγωγοί καφέ στην Αφρική και την Κεντρική Αμερική θα μπορούσαν να είναι πιο ευάλωτοι στους κανονισμούς για την αποψίλωση των δασών, καθώς η Ευρώπη αντιπροσωπεύει έως και το 80% των συνολικών αποστολών για ορισμένους από αυτούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κόκκων καφέ στον κόσμο, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Ασάφειες στη διαδικασία

Οι εταιρείες που επιθυμούν να στείλουν εμπορεύματα στην ΕΕ, πρέπει να αποδείξουν ότι τα προϊόντα δεν παρήχθησαν σε γη που αποψιλώθηκε ή υποβαθμίστηκε από τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Οι εισαγωγείς πρέπει να συλλέγουν δεδομένα που προσδιορίζουν τα οικόπεδα όπου καλλιεργούνται τα εμπορεύματα, τα οποία θα ελέγχονται με βάση το ιστορικό χρήσης της έκτασης.

Φωτογράφος: Bing Guan/-

Η Ένωση Φοινικελαίου της Ινδονησίας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι κανονισμοί συμβάλλουν στην αυξημένη αβεβαιότητα στην αγορά, ενώ ο βιετναμέζος εξαγωγέας καφέ Simexco Dak Lak αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι οι κανόνες «δεν είναι καθόλου σαφείς».

«Δεν ξέρουμε τι είδους χάρτη θα χρησιμοποιήσει η ΕΕ», δήλωσε ο Le Duc Huy, γενικός διευθυντής της Simexco, του τρίτου μεγαλύτερου εξαγωγέα του Βιετνάμ.

«Ακούσαμε για απαιτήσεις γεωγραφικής τοποθεσίας, αλλά δεν γνωρίζουμε σαφώς τη διαδικασία, πώς να κάνουμε τις δηλώσεις ή πώς θα ελέγχουν τα δεδομένα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: 

ΙΑΤΑ: Ιστορικό ρεκόρ 4,7 δισ. ταξιδιωτών για τις αεροπορικές εταιρείες το 2024

Delta Air Lines: Σταθερό το guidance κερδών και εσόδων για το 2023

Ετήσιο gala της Ένωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών: Business, black tie και υψηλή γαστρονομία

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Πέθανε ο Zong Qinghou, ο μεγιστάνας που κέρδισε τη Danone και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα

admin

Disney: Δεσμευτικό σύμφωνο με την Reliance για τη συγχώνευση των ΜΜΕ τους στην Ινδία

admin

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Γιατί είναι απίθανο να μειώσουμε τα επιτόκια πριν από τη Fed

admin

Deutsche Telekom: Προβλέπει αύξηση κερδών κατά 6% για το 2024

admin

Allianz: Εκτίναξη κερδών και επαναγορές μετοχών ύψους 1 δισ. ευρώ

admin

Fast-fashion: Το «μυστικό όπλο» της Zara απέναντι στη Shein

admin

Mercedes-Benz: Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών $3,2 δισ. – Δυσοίωνες προβλέψεις για το 2024

admin

Rolls-Royce: Κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων το 2023 – Οι στόχοι για το νέο έτος

admin

Nestle: Προβλέπει επιβράδυνση των πωλήσεων για το 2024

admin

Edenred Ιταλίας: Εισαγγελική έρευνα για «οικονομικά εγκλήματα κατά του κράτους»

admin

Μπάρκιν (Fed): Μας προβληματίζουν οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις

admin

Jeff Bezos: Πούλησε 50 εκατ. μετοχές της Amazon σε 9 ημέρες – Πόσα κέρδισε

admin