Image default
BLOOMBERG

EKT: Oι traders στοιχηματίζουν μείωση επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης το 2024, στο 2,5%

Οι traders αυξάνουν τα στοιχήματα για την έκταση της νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το 2024, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επισημαίνουν ότι μάλλον έχουν κάνει αρκετές κινήσεις ώστε να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο.

Οι αγορές προεξοφλούν έξι μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης η κάθε μία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2024 για πρώτη φορά, μια κίνηση που θα μείωνε το βασικό επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης στο 2,5%.

Υπάρχει επίσης σχεδόν 90% πιθανότητα ο κύκλος χαλάρωσης να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ένα σενάριο που μόλις πριν από τρεις εβδομάδες είχε μελετηθεί.

Rate-Cut Bets Mount in Europe and US | Money markets are pricing almost 150 basis points of ECB easing in 2024
Οι αγορές χρήματος προβλέπουν μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ σχεδόν 150 μονάδες βάσης το 2024

Την Τρίτη, η Ίζαμπελ Σνάμπελ, που θεωρείται ένα από τα “γεράκια” του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε ότι ο πληθωρισμός παρουσιάζει μια «αξιοσημείωτη» επιβράδυνση και ότι μια άλλη αύξηση στο κόστος δανεισμού είναι «μάλλον απίθανη».

Οι αγορές έχουν εδώ και καιρό απορρίψει τις πιθανότητες περαιτέρω σύσφιξης, αλλά η Σνάμπελ είχε προειδοποιήσει ότι ήταν πολύ νωρίς για να αποκλειστούν περισσότερες αυξήσεις.

Εάν οι traders έχουν δίκιο, η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών που θα μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος και θα πραγματοποιήσει τον πιο επιθετικό κύκλο χαλάρωσης.

Ωστόσο, ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street προειδοποιούν ήδη ότι οι προσδοκίες για περικοπές από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να φαίνονται υπερβολικές.

Η Federal Reserve αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της κίνηση τον Μάιο και να χαμηλώσει τα επιτόκια κατά 125 μονάδες βάσης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αγορές τιμολογούν επί του παρόντος τρεις περικοπές της Τράπεζας της Αγγλίας κατά τρίμηνο ξεκινώντας τον Ιούνιο και με πιθανότητα 40% για μία τέταρτη κίνηση.

Οι αγορές στην Αυστραλία έχουν αλλάξει τα στοιχήματα για μία ακόμη αύξηση έως τα μέσα του 2024 και βλέπουν τώρα περισσότερες από 75% πιθανότητες για μείωση μέχρι τότε.

Ακόμη και η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας – η οποία την περασμένη εβδομάδα είπε ότι μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια το επόμενο έτος – θεωρείται τώρα ότι μπορεί να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της μέχρι τον Μάιο.

Η άποψη ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική για να στηρίξουν τις οικονομίες τους το επόμενο έτος ενίσχυσε τα ομόλογα, καθιστώντας τον Νοέμβριο μήνα ρεκόρ.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν κατά περισσότερο από 45 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε ακόμη:

Η ΕΚΤ «προσγειώνει» τις αγορές – Ριψοκίνδυνα τα στοιχήματα για πρόωρες μειώσεις

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Πέθανε ο Zong Qinghou, ο μεγιστάνας που κέρδισε τη Danone και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα

admin

Disney: Δεσμευτικό σύμφωνο με την Reliance για τη συγχώνευση των ΜΜΕ τους στην Ινδία

admin

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Γιατί είναι απίθανο να μειώσουμε τα επιτόκια πριν από τη Fed

admin

Deutsche Telekom: Προβλέπει αύξηση κερδών κατά 6% για το 2024

admin

Allianz: Εκτίναξη κερδών και επαναγορές μετοχών ύψους 1 δισ. ευρώ

admin

Fast-fashion: Το «μυστικό όπλο» της Zara απέναντι στη Shein

admin

Mercedes-Benz: Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών $3,2 δισ. – Δυσοίωνες προβλέψεις για το 2024

admin

Rolls-Royce: Κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων το 2023 – Οι στόχοι για το νέο έτος

admin

Nestle: Προβλέπει επιβράδυνση των πωλήσεων για το 2024

admin

Edenred Ιταλίας: Εισαγγελική έρευνα για «οικονομικά εγκλήματα κατά του κράτους»

admin

Μπάρκιν (Fed): Μας προβληματίζουν οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις

admin

Jeff Bezos: Πούλησε 50 εκατ. μετοχές της Amazon σε 9 ημέρες – Πόσα κέρδισε

admin