Image default
Αγορές

Wall Street: Τρίτη σερί πτώση για τους Dow Jones και S&P 500

Wall Street: Τρίτη σερί πτώση για τους Dow Jones και S&P 500

Σε πτωτικό έδαφος έκλεισαν τελικά σήμερα (6/12) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, παρά το θετικό ξεκίνημα που προοιώνιζε rebound για την αμερικανική αγορά. Το κλίμα άλλαξε στη συνέχεια, με αποτέλεσμα ο Dow Jones και ο S&P 500 να υποχωρήσουν για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Ειδικότερα, την Τετάρτη ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 70,13 μονάδες ή 0,19% και έκλεισε στις 36.054,43 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,39% στις 4.549,34 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 0,58% στις 14.146,71 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, η έκθεση της ADP National Employment έδειξε ότι ο ιδιωτικός τομέας ενισχύθηκε κατά 103.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, κάτω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 130.000 θέσεις. Επίσης, ο ρυθμός αύξησης των μισθών διαμορφώθηκε στο 5,6%, που ήταν το χαμηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτό παρείχε νέα πειστήρια για την αδυναμία της αγοράς εργασίας, μια μέρα μετά την είδηση για πτώση των θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο.

«Τα στοιχεία μισθοδοσίας της ADP δείχνουν ότι η αντιπληθωριστική αντιμετώπιση της Fed έχει πλέον πραγματικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ράσελ, επικεφαλής παγκόσμιας αγοράς στην διαδικτυακή επενδυτική πλατφόρμα TradeStation. «Οι αριθμοί δείχνουν πως οδηγούμαστε προς μια ήπια προσγείωση, αλλά οι επενδυτές μπορεί να αρχίσουν να ανησυχούν για μια ύφεση εάν η νομισματική πολιτική παραμείνει πολύ επιθετική» πρόσθεσε.

Το έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε στα 64,3 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, σημειώνοντας αύξηση 5,1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έκθεση του Bureau of Economic Analysis. Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε περισσότερο απ’ ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1% σε μηνιαία βάση στα 258,8 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,2% στα 323 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Σε ετήσια βάση, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 161,4 δισ. δολάρια ή 19,8% από την ίδια περίοδο του 2022. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 28 δισ. δολάρια ή 1,1%, και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 133,4 δισ. δολάρια ή 4%.

Κάτω από τα 70 δολάρια το αργό

Νέες βαριές απώλειες σημείωσαν την Τετάρτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με το WTI να καταγράφει την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική του συνεδρίαση και να υποχωρεί πλέον κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες.

Οι τιμές του αργού βρίσκονται σε καθοδική τροχιά από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι ανακοινώσεις του OPEC+ για επέκταση των περικοπών και το α’ τρίμηνο του 2024, στην βάση εθελοντικών δεσμεύσεων των μελών του, δεν φαίνεται να έπεισαν τους επενδυτές, που ανησυχούν πλέον και για υποχώρηση της ζήτησης το νέο έτος λόγω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC+ αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να προχωρήσει σε νέες εθελοντικές περικοπές συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η εθελοντική μείωση από τη Σαουδική Αραβία της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα αλλά και η μείωση των εξαγωγών της Ρωσίας κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα.

Πρόσθετες πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου άσκησε και η έκθεση του Οργανισμού Πληροφοριών Ενέργειας που δημοσιεύθηκε σήμερα και αποκάλυψε ότι τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Δεκεμβρίου κατά 5,4 εκατ. βαρέλια και τα αποθέματα των διυλισμένων προϊόντων κατά 1,3 εκατ. βαρέλια. Παρότι τα εμπορικά αποθέματα αργού των ΗΠΑ την ίδια εβδομάδα υποχώρησαν κατά 4,6 εκατ. βαρέλια, μετά από έξι εβδομάδες ανόδου, η σημαντική αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης και διυλισμένων προϊόντων εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση από τα διυλιστήρια.

Η τιμή του West Texas Intermediate μειώθηκε σήμερα κατά 2,94 δολάρια ή 4,1% και έκλεισε στα 69,38 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου για το συμβόλαιο του επόμενου μήνα. Ανάλογη πτώση κατέγραψε και η τιμή του πετρελαίου Brent, με το συμβόλαιο παραδόσεως Φεβρουαρίου να υποχωρεί κατά 2,90 δολάρια ή 3,8% και να κλείνει στα 74,30 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Ιουνίου.

Ήπια άνοδο κατέγραψε ο χρυσός, βρίσκοντας στήριξη στη νέα υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα στοιχεία για την αγορά εργασίας αναζητώντας ενδείξεις για το πόσο σύντομα μπορεί να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων. Το συμβόλαιο παραδόσεως Φεβρουαρίου κέρδισε 0,5% και έκλεισε στα 2.046,50 δολάρια η ουγγιά. Ανοδικά κινήθηκε και η τιμή spot του χρυσού, που ενισχύθηκε την Τετάρτη κατά 0,5% στα 2.028,79 δολάρια.

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Σχετικα αρθρα

Σε ιστορικό υψηλό ο Nikkei-Έριξε το «φράγμα» των 39.000 μονάδων

admin

Wall Street: Dow Jones και S&P 500 έσωσαν το «παιχνίδι»

admin

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές- Πτώση 8% για την HSBC

admin

Τρίτη μέρα απωλειών στη Wall Street- Στο προσκήνιο η Nvidia

admin

UBS: Οδηγίες για αναζήτηση «πυξίδας» μέσα στον θόρυβο των δεδομένων

admin

Συγκρατημένες οι κινήσεις των επενδυτών στις ευρωαγορές

admin

Ασιατικές αγορές: «Βίοι αντίθετοι» σε Ιαπωνία-Αυστραλία και Κίνα

admin

Πτώση στη Wall Street- Οδηγός των απωλειών η Nvidia

admin

Συγκρατημένες απώλειες στις Ευρωαγορές- Κέρδη 11,78% για την Barclays

admin

Πτώση στη Wall Street, μετά την Ημέρα των Προέδρων

admin

Ευρωαγορές: Τα «βλέμματα» στη γαλλική ανάπτυξη- «Άλμα» για την Barclays

admin

Ασιατικά χρηματιστήρια: Υποδέχθηκαν «χλιαρά» την κινεζική μείωση των επιτοκίων

admin