Image default
Ευρώπη

Ποινικό αδίκημα πλέον η δημόσια καύση θρησκευτικών κειμένων στη Δανία

Τα κυβερνητικά κόμματα της Δανίας -οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D), οι Φιλελεύθεροι (Renew Europe) και οι Μετριοπαθείς (Renew Europe)- ψήφισαν υπέρ ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που καθιστά ποινικό αδίκημα την κακομεταχείριση σημαντικών θρησκευτικών κειμένων, όπως το Κοράνι ή η Βίβλος, την Πέμπτη.

Αφού μια σειρά από περιστατικά καύσης του Κορανίου στη Σουηδία και τη Δανία προκάλεσαν έντονες και ενίοτε βίαιες αντιδράσεις από τις μουσουλμανικές κοινότητες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να μελετήσει σοβαρά την πρόταση για μια τέτοια απαγόρευση.

«Καταλαβαίνω ότι για πολλούς ανθρώπους αυτό είναι θέμα αρχής. Ήταν μια δύσκολη εξισορρόπηση», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Peter Hummelgaard, σύμφωνα με τη ραδιοφωνία της Δανίας.

Πιστεύεται ότι οι επανειλημμένες καύσεις Κορανίου στη Σουηδία συνέβαλαν στις συνεχιζόμενες τουρκικές καθυστερήσεις στην επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ ήταν αυτές που προκάλεσαν και τις συνεχείς επιθέσεις σε σουηδικές πρεσβείες, ιδίως στο Ιράκ.

«Όταν ζυγίζουμε την ασφάλεια της Δανίας έναντι του δικαιώματος μερικών ατόμων να βάζουν επανειλημμένα και σκόπιμα φωτιά σε πράγματα που σημαίνουν πολλά για πολλούς άλλους με σκοπό να προκαλέσουν βίαιες αντιδράσεις, επιλέγουμε την ασφάλεια της Δανίας», δήλωσε ο Hummelgaard στην ομιλία του στο δανικό κοινοβούλιο.

Η πολιτικός της αντιπολίτευσης Inger Støjberg, ηγέτης των συντηρητικών Δανών Δημοκρατών, δεν τάχθηκε όμως υπέρ του νέου νόμου.

«Φανταστείτε ότι οι Σουηδοί υπερασπίζονται σταθερά τα δικαιώματα της ελευθερίας, ενώ η κυβέρνηση της Δανίας εν πολλοίς υποχωρεί στο βέτο των ανθρώπων της βίας», είπε, υπενθυμίζοντας ότι παρά την αναταραχή που πέρασε η Σουηδία μετά το κάψιμο του Κορανίου, τέτοιες πράξεις εξακολουθούν να προστατεύονται από την έννοια της ελευθερίας του λόγου.

Όταν η κυβέρνηση της Δανίας παρουσίασε το νομοσχέδιο τον Αύγουστο, δέχτηκε έντονη κριτική για την ευρεία ερμηνεία του τι θεωρείται ιερό, όπως τα ιερά σύμβολα. Επικρίθηκε επίσης από τον καλλιτεχνικό κόσμο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τον περιορισμό της δανικής ελευθερίας της έκφρασης.

Έκτοτε, η κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόταση για να διευκρινίσει ότι ισχύει για τα ιερά κείμενα των θρησκειών που αναγνωρίζονται στη Δανία και η προτεινόμενη ποινή είναι πρόστιμο ή φυλάκιση έως δύο ετών.

Υπήρχαν πολλές ενδείξεις ότι το νομοσχέδιο θα περνούσε πριν από την ψηφοφορία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δανικό Τύπο, ένας σημαντικός αριθμός Δανών βουλευτών, μεταξύ των οποίων και από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, δεν θα το ψήφιζαν αν δεν υπήρχαν κομματικές γραμμές.

Η δανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο εισάγεται για την προστασία της ασφάλειας της χώρας. Όμως, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η πρόταση υποβάλλεται στην πραγματικότητα επειδή η δανική κυβέρνηση επιθυμεί μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2025-2026, κάτι που θα απαιτούσε ψήφους από έναν ορισμένο αριθμό μουσουλμανικών χωρών.

Σχετικα αρθρα

Rolls-Royce: Υπερδιπλασιασμός κερδών το 2023 – Άλμα 8% για τη μετοχή

admin

Nvidia: Νέο ράλι για τη μετοχή μετά την απογείωση εσόδων και κερδών

admin

Nvidia: Άλμα 769% στα κέρδη και 265% στα έσοδα τριμήνου με ώθηση από την AI

admin

Σαουδική Αραβία: Φαραωνικά οράματα που αναγκάζουν το βασίλειο να δανειστεί (φωτό – βιντεο)

admin

Διακήρυξη της Αμβέρσας: Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Βιομηχάνων για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας

admin

Ουκρανία: Οργή Ζελένσκι για τους Πολωνούς αγρότες που αποκλείουν συνοριακά περάσματα

admin

Η εκρηκτική άνοδος Shein και Temu «ταράζει» τις παγκόσμιες αερομεταφορές

admin

Eurostat: Από ΑΠΕ κατά 43% η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2022

admin

Γαλλία: Εισβολή αγροτών στην έδρα του κολοσσού των γαλακτοκομικών Lactalis

admin

Λονδίνο: Ξενοδοχείο θα γίνει ο εμβληματικός πύργος BT

admin

Η γαλλική δεξιά αντιτίθεται σε μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν

admin

Στην Ουγγαρία ο Σουηδός πρωθυπουργός ενόψει ψηφοφορίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

admin