Image default
Πολιτική

Ο Γιώργος Παπανδρέου προήδρευσε στο Διεθνές Συνέδριο «Χρήμα και Δημοκρατία – μια δυσάρεστη σχέση»

Ο Γιώργος Παπανδρέου προήδρευσε στο Διεθνές Συνέδριο «Χρήμα και Δημοκρατία – μια δυσάρεστη σχέση»

Παπανδρέου

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του Συνεδρίου ο Γιώργος Α. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί να κατανοήσουμε οτι η μεγάλη ανισότητα και συγκέντρωση πλούτου σε χέρια λίγων παγκοσμίως μεταφράζεται σε εξουσία

Στις 7-8 Δεκεμβρίου 2023 ο Γιώργος Α. Παπανδρέου προήδρευσε, με την ιδιότητα του Επικεφαλής της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δημοκρατία, στο Διεθνές Συνέδριο «Χρήμα και Δημοκρατία – μια δυσάρεστη σχέση» που διοργάνωσε η Επιτροπή της Βενετίας και η Ακαδημία για την Ευρωπαϊκή Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κολωνία.

Το Συνέδριο διερεύνησε τρόπους με τους οποίους μπορεί να περιοριστεί ή ακόμη και να αποτραπεί η επιρροή του χρήματος στη δημοκρατική λήψη αποφάσεων, με έμφαση στο ρόλο των «ολιγαρχών» στη δημόσια ζωή και τις προκλήσεις για τη δημοκρατία παγκοσμίως.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του Συνεδρίου μαζί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ουκρανίας, Denis Maliouska, και την Διευθύντρια της Ακαδημίας για την Ευρωπαϊκή Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αngelika Nussberger, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί να κατανοήσουμε οτι η μεγάλη ανισότητα και συγκέντρωση πλούτου σε χέρια λίγων παγκοσμίως μεταφράζεται σε εξουσία που μπορεί και ελέγχει μέσα ενημέρωσης, πολιτικούς και πολιτικές, δικαιοσύνη, όργανα της τάξης, υπονομεύοντας ή και αιχμαλωτίζοντας τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Η προτεραιότητα είναι να ενισχύσουμε το νομικό μας πλαίσιο και να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Οι ισχυροί νόμοι για τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και εκστρατειών είναι επίσης ουσιαστικής σημασίας. Δεν αρκούν όμως τα νομικά μέσα. Χρειάζεται να αποκεντρωθεί η εξουσία με διάφορους τρόπους όπως της φορολόγησης των κεφαλαίων στους φορολογικούς παραδείσους αλλά και την ενιαία παγκόσμια φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου που πρόσφατα ψήφισε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τρίτο πρέπει να ενισχυθεί ο οικονομικός εκδημοκρατισμός όπως της ενεργειακής δημοκρατίας. Όπου παραγωγός είναι ο πολίτης, των αυτοδιαχειριστικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων, και άλλων μορφών Συμμετοχικής οικονομίας. Η διασφάλιση της δημοκρατίας απαιτεί τέλος και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς να αντιστέκονται στις πιέσεις ισχυρών συμφερόντων, τα λόμπυ και την διαφθορά. Η δημοκρατική εκπαίδευση στο σχολικό μας σύστημα – δηλαδή η εκπαίδευση που θα παράγει συμμέτοχους, ενεργούς, κριτικά σκεπτόμενους και ικανούς πολίτες αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας. Πολίτες που θα απαιτούν την λογοδοσία της κάθε εξουσίας που πρέπει να υπηρετεί το κοινό συμφέρον.

Δουλεύοντας μαζί, ως Ευρώπη και πέρα από σύνορα – αφού τα φαινόμενα είναι παγκόσμιων διαστάσεων – μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις απειλές προς την δημοκρατία από την υπερσυγκέντρωση της εξουσίας και τις μεγάλες ανισότητες. Μόνο έτσι θα προωθήσουμε ένα μέλλον όπου η δημοκρατία ανθίζει, απαλλαγμένη από τις επιβουλές ισχυρών και αδιαφανών οικονομικών συμφερόντων.

- -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Μιχαηλίδου στον ΣΚΑΪ: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για την εργασία των συνταξιούχων

admin

Στις 11 το πρωί, πριν από τις ψηφοφορίες των συνέδρων, η ομιλία Κασσελάκη σήμερα στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Αμηχανία, άδειες καρέκλες και εκκλήσεις για ενότητα στη δεύτερη ημέρα των εργασιών – Δείτε φωτογραφίες

admin

Σακελλαρίδης: «Μαύρη τρύπα» ο ΣΥΡΙΖΑ που ρουφάει την αξιοπρέπεια του κόσμου της Αριστεράς

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι στηρίζουν Κασσελάκη και ποιοι Γεροβασίλη ενόψει εσωκομματικών – Τα δύο στρατόπεδα

admin

Πολάκης: Άκαιρη και λάθος η παρέμβαση Τσίπρα – Δεν χρειάζονται ξανά εκλογές, έχουμε πρόεδρο

admin

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Γ. Τσίπρας: Λάθος οι εκλογές πριν τις ευρωεκλογές – Ρήγας: Στόχος η ενότητα – Ζαχαριάδης: Να ανασυγκροτηθούμε

admin

Γεροβασίλη σε Κασσελάκη: «Εκλογή αρχηγού σύμφωνα με το καταστατικό – Κανείς δεν μπορεί να το καταστρατηγήσει»

admin

«Κούγκι» στον ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή «μάχη» Κασσελάκη – Γεροβασίλη σε κλίμα ακραίας πόλωσης

admin

Σπίρτζης: Εκλογές σύμφωνα με το καταστατικό, αλλιώς θα γίνει Κούγκι

admin

Φάμελλος: «Δεν κερδίζεται η εμπιστοσύνη της κοινωνίας αν κάνουμε κάθε πέντε μήνες εκλογές»

admin

Ο Κασσελάκης αλλάζει την ώρα της ομιλίας του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

admin