Image default
Οικονομία

Άδ. Γεωργιάδης: Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο λύνει χρόνια προβλήματα

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο λύνει χρόνια προβλήματα, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, με το νομοσχέδιο, καταργείται η παρακράτηση του 30% της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα εργασίας σε συνταξιούχους αναπηρίας, χωρίς να διακοπεί η σύνταξη αναπηρίας και χωρίς επιβολή πόρου 10%.

Παράλληλα, με διάταξη του νομοσχεδίου, θεσπίζεται, για πρώτη φορά, ειδική παροχή μητρότητας για τις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες, που θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ σήμερα). “Για παράδειγμα, στον ΕΔΟΕΑΠ, οι ασφαλισμένες δικαιούνταν μόνο επίδομα λοχείας. Τώρα, τους δίνουμε επίδομα μητρότητας για εννέα μήνες και, μάλιστα, θα ισχύσει αναδρομικά από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023. Αυτή είναι μία έμπρακτη πολιτική υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, αλλά και μία πολιτική που στοχεύει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος” σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και σε επιμέρους διατάξεις, όπως αυτή με την οποία εξαιρείται από το δηλούμενο εισόδημα, που υπολογίζεται για την ένταξη στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το ειδικό βοήθημα που χορηγείται σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας τους.

Για το θέμα των τριετιών, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η εφαρμογή των τριετιών, που “ξεπαγώνουν” από την 1η Ιανουαρίου 2024, είναι υποχρεωτική και, άμεσα, κάποιοι πολίτες θα δουν αύξηση στον μισθό τους.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι, αν κάποιος εργοδότης δεν καταβάλλει τις προσαυξήσεις, λόγω των τριετιών, θα φανεί στο ηλεκτρονικό σύστημα, καθώς η μισθοδοσία και η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου καταγράφονται στο Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” και, τότε, θα επιληφθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία θα επιβάλει πρόστιμα.

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης να αυξηθεί ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα στα 1.500 ευρώ έως το 2027 παραμένει και θα υλοποιηθεί, λόγω της συνεχούς προσέλκυσης επενδύσεων. “Εφόσον επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα είμαστε πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο” σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.

Σχετικα αρθρα

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, στο 2,8% στην Ευρωζώνη

admin

Επενδυτικό fund με έδρα τη Θεσσαλονίκη θα «ρίξει» κεφάλαια ύψους 10 εκατ. ευρώ σε ελληνικές startups

admin

Αεροδρόμια: Ανοδικά η επιβατική κίνηση τον Ιανουάριο

admin

Αύξηση 5% στις διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα τον Δεκέμβριο 2023

admin

Φραγκογιάννης: Ευκαιρίες για επενδύσεις Ινδών στην Ελλάδα

admin

Εξοικονομώ για επιχειρήσεις: Τροχάδην για αιτήσεις από σήμερα με σειρά προτεραιότητας

fastpath

OTE: Αλμα 42% στα κέρδη ανα μετοχή – Ανοδος 36,8% στα καθαρά κέρδη – Μέρισμα 0,71 ευρώ +23%

admin

Fed: Ανησυχία για τυχόν πρόωρες περικοπές επιτοκίων

admin

Σε χαμηλό 10ετίας η ζήτηση για φυσικό αέριο – Βουτιά στις τιμές στην Ευρώπη

admin

Δυο προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του εξορυκτικού κλάδου στην Ελλάδα

admin

Στην Ελλάδα το 10% των κρίσιμων πρώτων υλών της ΕΕ

admin

Logistics: Η έλλειψη σύγχρονου προϊόντος συντηρεί τα μισθώματα – Ποια είναι η τάση

admin