Image default
Οικονομία

Γιατί η UBS δηλώνει «bullish» για τα ελληνικά ομόλογα

Η αναβάθμιση της Fitch ήταν αυτή που ξεκλείδωσε ουσιαστικά την πλήρη ένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στους διεθνείς δείκτες – μετά την αναβάθμιση από την Standard & Poor’s – που παρακολουθούν οι κορυφαίοι διαχειριστές παγκοσμίως, όπως αναφέρει η UBS.

Η αναβάθμιση της Fitch ήταν αυτή που ξεκλείδωσε ουσιαστικά την πλήρη ένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στους διεθνείς δείκτες – μετά την αναβάθμιση από την Standard & Poor’s – που παρακολουθούν οι κορυφαίοι διαχειριστές παγκοσμίως, όπως αναφέρει η UBS.

Συνεπώς, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θεωρούνται πλέον επιλέξιμα για τον κορυφαίο δείκτη - Euro Aggregate Treasury Bond (και άλλους δείκτες για τους οποίους υπάρχει η προϋπόθεση του investment grade). Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το ελληνικό χρέος, καθώς πολλοί διεθνείς επενδυτές χτίζουν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους με βάση τους δείκτες με επενδυτική βαθμίδα και υπό αυτό το πρίσμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για τα ελληνικά χρεόγραφα.

Ο ελβετικός οίκος προβαίνει σε μια ανάλυση (rebalancing) για να δείξει την πιθανή επίδραση από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στον δείκτη χρησιμοποιώντας τα holdings Δεκεμβρίου. Οι αναλυτές εκτιμούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα αποτελούν περίπου το 1% του δείκτη και η ένταξη αυτών θα υλοποιηθεί τον Ιανουάριο. Η ένταξη της Ελλάδας θα σήμαινε, καταρχήν, ότι η βαρύτητα όλων των άλλων χωρών θα υποχωρήσει κατά 1% σε σύγκριση με αυτό που θα ήταν διαφορετικά, και η ονομαστική διάρκεια των ελληνικών ομολόγων τον δείκτη θα είναι περίπου 7,02 έτη και όταν συμπεριληφθούν στον δείκτη, αναμένεται να αυξήσουν οριακά τη συνολική διάρκειά του.

Το ελληνικό δεκαετές έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης από τα μέσα Οκτωβρίου, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από την Standard & Poor’s και τη Fitch με το spread μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς έναντι του Bund να είναι σε μια πιο στενή ζώνη κατά περίπου 100 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι άλλων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Ενώ στα ελληνικά ομόλογα εμφανίζεται πλέον μια πιο δίκαια αποτίμηση σε σχέση με τη νέα πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, η UBS διατηρεί τη «bullish» θέση της ως προς αυτά, επισημαίνοντας πως το πέρασμα του ελληνικού χρέους στους κορυφαίους δείκτες ομολόγων με επενδυτική βαθμίδα θα τονώσει τη ζήτηση από τους επενδυτές που ακολουθούν αυτούς τους δείκτες. Επιπλέον, οι θεσμικοί, οι οποίοι προηγουμένως περιορίζονταν στο να τοποθετηθούν στο ελληνικό χρέος λόγω της μη λήψης επενδυτικής βαθμίδας, αναμένεται πλέον να παρουσιάσουν ένα αυξημένο ενδιαφέρον λόγω της αναβάθμισης και των ακίμη ελκυστικών αποδόσεων.

Η UBS εκτιμά ότι η κυκλικότητα θα είναι ο βασικός «μοχλός» για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, κατά τους επόμενους μήνες. Η τρέχουσα τιμολόγηση από τις αγορές υποδηλώνει μια αυξανόμενη πιθανότητα μειώσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Τα περιφερειακά περιθώρια συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με υψηλό beta έως διάρκειας και εάν υπάρξει περαιτέρω ράλι στη διάρκεια ως αποτέλεσμα μιας ριζικής μετατόπισης από την ΕΚΤ, τα περιφερειακά ομόλογα θα πρέπει να εξακολουθήσουν να υποστηρίζονται.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο «φέρνει πιο κοντά» τις μειώσεις επιτοκίων

admin

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

admin

Eurostat: Ούτε το 10% των μεταφορών στην ΕΕ δεν προέρχεται από ΑΠΕ

admin

Λαζαράκου: Aναγκαία η προσαρμογή των εποπτικών αρχών σε ένα ψηφιακό περιβάλλον

admin

Λιανεμπόριο: Αύξηση 0,7% στον όγκο πωλήσεων τον Δεκέμβριο

admin

ΕΟΤ: Στη διεθνή έκθεση ITB Berlin 2024 με 85 Έλληνες συνεκθέτες

admin

ΣΕΒ: Είναι κρίσιμο η Ελλάδα να συγχρονίσει το ακαδημαϊκό πλαίσιο της με τον υπόλοιπο κόσμο

admin

Παραγγελίες προς πάσα κατεύθυνση από τους Έλληνες πλοιοκτήτες

fastpath

Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία: Νέα άνοδος στα τρόφιμα τον Ιανουάριο

fastpath

Γερμανία: Σταθερό το ποσοστό ανεργίας για 3ο συνεχόμενο μήνα

fastpath

Συνεργασία Ελλάδας και Κατάρ στον τομέα του τουρισμού

admin

Νέο Επιδοτούμενο Πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Επιχειρώντας»

admin