Image default
Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι και το ύψος της επιδότησης

Πριν από τα Χριστούγεννα σχεδιάζεται, εφόσον καταστεί εφικτό, να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης για περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ρεύμα για να θερμανθούν. Το ύψος της ενίσχυσης θα κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ το τρίμηνο ανάλογα τη σύνθεση της οικογένειας, την περιοχή όπου βρίσκεται το νοικοκυριό (συντελεστής βαθμοημέρας, κ.α.). Η ενίσχυση θα καλύψει καταναλώσεις από την 1η Ιανουαρίου έως και 31 Μαρτίου 2024.

Όσοι επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν το κλιματιστικό, την αντλία θερμότητας ή θερμαντικό σώμα για να ζεσταθούν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία είναι ίδια με το επίδομα θέρμανσης για τα υπόλοιπα καύσιμα όπως πχ. το πετρέλαιο θέρμανσης. Πιο συγκεκριμένα :

  • το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά στα 34.000 ευρώ και για μια οικογένεια με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος ανέρχεται σε 39.000 ευρώ.
  • τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν  επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα άνω των 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.
  • Η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Η υποβολή των αιτήσεων

Οι αιτήσεις θα γίνουν  μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση». Κάθε νοικοκυριό μπορεί να υποβάλει μία αίτηση, καταχωρώντας τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας του. Στην αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνονται, κατά περίπτωση, τα εξής στοιχεία:

α) ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
β) το ονοματεπώνυμό του,
γ) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
δ) ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
ε) η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
στ) το ΑΦΜ του προσώπου στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και το ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή που έκδωσε τον τελευταίο διαθέσιμο λογαριασμό και
ζ) τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 160 ευρώ το μήνα και άρα τα 480 ευρώ για όλο το τρίμηνο.

Η ενίσχυση θα δοθεί με τη μορφή έκπτωσης η οποία θα περνά από τους προμηθευτές στους λογαριασμούς των πελατών τους. Στην περίπτωση που στον λογαριασμό περιλαμβάνεται μικρότερο διάστημα για κάποιον από τους επιδοτούμενους μήνες, η επιδότηση θα υπολογίζεται ανάλογα στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της χρονικής περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την έκτακτη ενίσχυση για την ηλεκτρική ενέργεια εξαιρούνται όσοι  λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες μορφές θέρμανσης για τη φετινή χειμερινή περίοδο 2023/2024. Επίσης, εξαιρούνται όσοι ανήκουν στα Κοινωνικά Τιμολόγια, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση μέσω των λογαριασμών ρεύματος και το 2024.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο «φέρνει πιο κοντά» τις μειώσεις επιτοκίων

admin

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

admin

Eurostat: Ούτε το 10% των μεταφορών στην ΕΕ δεν προέρχεται από ΑΠΕ

admin

Λαζαράκου: Aναγκαία η προσαρμογή των εποπτικών αρχών σε ένα ψηφιακό περιβάλλον

admin

Λιανεμπόριο: Αύξηση 0,7% στον όγκο πωλήσεων τον Δεκέμβριο

admin

ΕΟΤ: Στη διεθνή έκθεση ITB Berlin 2024 με 85 Έλληνες συνεκθέτες

admin

ΣΕΒ: Είναι κρίσιμο η Ελλάδα να συγχρονίσει το ακαδημαϊκό πλαίσιο της με τον υπόλοιπο κόσμο

admin

Παραγγελίες προς πάσα κατεύθυνση από τους Έλληνες πλοιοκτήτες

fastpath

Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία: Νέα άνοδος στα τρόφιμα τον Ιανουάριο

fastpath

Γερμανία: Σταθερό το ποσοστό ανεργίας για 3ο συνεχόμενο μήνα

fastpath

Συνεργασία Ελλάδας και Κατάρ στον τομέα του τουρισμού

admin

Νέο Επιδοτούμενο Πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Επιχειρώντας»

admin