Image default
Οικονομία

«Λάμπουν» διεθνώς τα ελληνικά ομόλογα – «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία

Με τις προσδοκίες για ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμα και τον προσεχή Μάρτιο να «φουντώνουν, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων και ειδικά των ελληνικών έχουν πάρει τον «κατήφορο».

Αν μάλιστα προσθέσουμε και τις συνεχόμενες αναβαθμίσεις για την ελληνική οικονομία από διεθνείς επενδυτικούς οίκους, με αποκορύφωμα την αξιολόγηση της Fitch την 1η Δεκεμβρίου, γίνεται ευρέως αντιληπτό ότι τα ελληνικά ομόλογα διανύουν μια εξαιρετική περίοδο.

Το ράλι συνεχίζεται

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται με ταχείς ρυθμούς, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία.

Μόνο τον τελευταίο μήνα οι αποδόσεις έχουν «βυθιστεί» κατά 0,52%, στο 3,43% από 3,95%.

Ειδικότερα το τελευταίο δεκαήμερο, μετά την αναβάθμιση από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, τα ελληνικά ομόλογα έχουν δει μια πτώση αποδόσεων της τάξης του 0,20%.

Ενδεικτικό της καλής εικόνας είναι το γεγονός ότι την ίδια ώρα τα βρετανικά και ιταλικά ομόλογα ξεπερνούν το 4%.

Η ψαλίδα από τα γερμανικά ομόλογα έχει μειωθεί περαιτέρω, πέφτοντας κάτω από τις 120 μ.β. και συγκεκριμένα στο 1,16%, ενώ η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από την Ισπανία είναι πλέον μόλις στο 0,14%.

Η προσοχή στην Λαγκάρντ

Με τις αγορές να προεξοφλούν έως και 6 μειώσεις επιτοκίων το 2024 από την ΕΚΤ, η τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ αυτή την εβδομάδα από την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη είναι βαρύνουσας σημασίας.

Στην περίπτωση που η Λαγκάρντ αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μειώσεων, οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να αποκλιμακωθούν περισσότερο.

Αντίθετα, αν η κα Λαγκάρντ κρατήσει μια πιο αυστηρή στάση, πιθανότατα να υπάρξει μια μικρή άνοδος των αποδόσεων για τα ευρωπαϊκά ομόλογα στο σύνολό τους.

Επενδυτική βαθμίδα

Μετά τις συνεχόμενες αναβαθμίσεις, ανοίγει η πόρτα μιας δεξαμενής επενδύσεων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η Ελλάδα μπαίνει στα ραντάρ διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων που διαχειρίζονται ομόλογα περί τα 28 τρισ. δολάρια ΗΠΑ σε στοιχεία ενεργητικού.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας επιτρέπει σε περισσότερους θεσμικούς επενδυτές να αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας έτσι τις εισροές κεφαλαίων και συμβάλλοντας περαιτέρω στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, η κίνηση της Fitch να αναβαθμίσει την χώρα μας, ανοίγει το δρόμο για την επανεισδοχή των ελληνικών ομολόγων σε ορισμένους δείκτες ομολόγων επενδυτικού μόνον βαθμού που διαχειρίζονται εταιρείες όπως οι -, ο FTSE, η IHS Markit και η JPMorgan Chase. Συνήθως απαιτούνται τουλάχιστον δύο βαθμολογίες BBB ή ισοδύναμες από τις τρεις μεγάλες εταιρείες για να συμμετέχει μια χώρα σε τέτοιους δείκτες.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο «φέρνει πιο κοντά» τις μειώσεις επιτοκίων

admin

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

admin

Eurostat: Ούτε το 10% των μεταφορών στην ΕΕ δεν προέρχεται από ΑΠΕ

admin

Λαζαράκου: Aναγκαία η προσαρμογή των εποπτικών αρχών σε ένα ψηφιακό περιβάλλον

admin

Λιανεμπόριο: Αύξηση 0,7% στον όγκο πωλήσεων τον Δεκέμβριο

admin

ΕΟΤ: Στη διεθνή έκθεση ITB Berlin 2024 με 85 Έλληνες συνεκθέτες

admin

ΣΕΒ: Είναι κρίσιμο η Ελλάδα να συγχρονίσει το ακαδημαϊκό πλαίσιο της με τον υπόλοιπο κόσμο

admin

Παραγγελίες προς πάσα κατεύθυνση από τους Έλληνες πλοιοκτήτες

fastpath

Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία: Νέα άνοδος στα τρόφιμα τον Ιανουάριο

fastpath

Γερμανία: Σταθερό το ποσοστό ανεργίας για 3ο συνεχόμενο μήνα

fastpath

Συνεργασία Ελλάδας και Κατάρ στον τομέα του τουρισμού

admin

Νέο Επιδοτούμενο Πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Επιχειρώντας»

admin