Image default
Οικονομία

Εμπλοκή με τα αιολικά πάρκα

Μέχρι τώρα είχαμε στενό μαρκάρισμα από τις Βρυξέλλες για το Κτηματολόγιο, τις χωματερές κι εσχάτως για τους αντιπλημμυρικούς χάρτες.

Πλέον, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις καθυστερήσεις όλων των προηγούμενων ετών και όσον αφορά στο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Και για όσους αναρωτιούνται τι μπορεί να σημαίνει αυτό πρακτικά αυτό, ευρωπαϊκές πηγές επισημαίνουν στο iefimerida ότι χωρίς τέτοιο σχεδιασμό, δεν μπορούν να εγκριθούν τα αιολικά πάρκα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. 

Επί του παρόντος, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς παρά τη στάση αναμονής της Κομισιόν, οι Ελληνικές Αρχές δεν ανταποκρίθηκαν. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν διασφάλισε την ορθή εφαρμογή της οδηγίας (ΕΕ) 2014/89 σχετικά με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Η οδηγία καθορίζει κοινή προσέγγιση για τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. όσον αφορά τον σχεδιασμό των θαλάσσιων περιοχών τους. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός αποσκοπεί στην οργάνωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες περιοχές κατά τέτοιον τρόπο ώστε να επιτυγχάνονται διάφοροι οικολογικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι. 

Σ’ αυτούς τους στόχους συγκαταλέγονται η ανάπτυξη βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, η βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων και η διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας. Η ορθή μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο είναι απαραίτητη για την ορθή επίτευξη των στόχων αυτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η οδηγία απαιτεί από τα παράκτια κράτη μέλη της ΕΕ να καταρτίσουν θαλάσσια χωροταξικά σχέδια το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2021 και να κοινοποιήσουν τα εν λόγω σχέδια στην Επιτροπή και στα άλλα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη εντός τριών μηνών από τη δημοσίευσή τους. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπονήσει και υποβάλει τα θαλάσσια χωροταξικά της σχέδια στην Επιτροπή.

Ως εκ τούτου, μετά την προειδοποιητική επιστολή που εστάλη τον Δεκέμβριο του 2021 και την αιτιολογημένη γνώμη τον Απρίλιο του 2023, η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως διευκρινίζουν ευρωπαϊκές πηγές, ο θαλάσσιος Χωροταξικός σχεδιασμός δεν προβλέπει ρητώς ότι δεν επιτρέπεται να τοποθετηθεί υπεράκτιο πάρκο, αν δεν έχει εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, αλλά όταν θα υπάρχει θα πρέπει να προβλέπει τις ζώνες που θα επιτρέπεται η εγκατάσταση τους.

Οι ανεμογεννήτριες στην θάλασσα είναι παντού, στο Βέλγιο, στην Δανία, στην Γαλλία και είναι το μοντέλο που φέρνει τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις. 
 

Σχετικα αρθρα

Πληθωρισμός τροφίμων: Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρώπης

admin

Β. Σπανάκης: Βασικός κυβερνητικός στόχος μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ

admin

ΕΚΤ: Συνεδριάζει την Πέμπτη, αλλά μείωση επιτοκίων δεν αναμένεται πριν τον Ιούνιο

admin

Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ

admin

ΗΠΑ: Δημόσιο χρέος περίπου 1 τρισ. δολάρια προστίθεται κάθε σχεδόν 100 ημέρες

admin

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι καταβολές σε δικαιούχους έως 8 Μαρτίου

admin

Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η ΤτΕ η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

fastpath

Τα κρίσιμα ορόσημα του Μαρτίου για την ανάπτυξη και τα μέτρα στήριξης

fastpath

Κ. Σκρέκας: Έρχεται το Πασχαλινό καλάθι, αποκλιμακώνονται οι τιμές στο ράφι

admin

Τρεις άσοι για την Ελλάδα στην κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου – Ποιες είναι οι νέες δυνατότητες

fastpath

Λογαριασμοί ρεύματος: Μειωμένες οι νέες χρεώσεις των προμηθευτών

admin

Roubini: Οι ΗΠΑ δεν θα γλιτώσουν τη χρεοκοπία – Τα 4 σενάρια για την παγκόσμια οικονομία

fastpath