Image default
PIRAEUS BANK

Τρ. Πειραιώς: Το θετικό κλίμα στις αγορές δεν επηρεάζει τον δείκτη των αγροτικών προϊόντων

Αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου επικρατεί στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, σε μηνιαίο επίπεδο, με τις μετοχικές αγορές να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, καθώς τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ δείχνουν καλές συνθήκες στην αγορά εργασίας και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς στο 12ο μηνιαίο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αντίθετη εικόνα παρουσιάζει η οικονομία της Ευρωζώνης, όπου τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία μαζί με τους πρόδρομους δείκτες υποδηλώνουν οριακή συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, αν και διατηρείται αμετάβλητη η νομισματική πολιτική, τόσο της FED όσο και της ΕΚΤ, η ρητορική τους είχε έντονα σημάδια διαφοροποίησης, με την αγορά να τιμολογεί, με αυξημένες πιθανότητες, την έναρξη ενός κύκλου μείωσης των επιτοκίων από το Α΄ τρίμηνο του 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, υποχωρούν οι ομολογιακές αποδόσεις 10ετίας και 2ετίας των ΗΠΑ, φτάνοντας στο 3,93% και 4,44%, αντίστοιχα. Πτωτικά κινείται και το δολάριο ενισχύοντας αξίες που αποτυπώνονται σε δολαριακούς όρους (βιομηχανικά, πολύτιμα μέταλλα).

Αντίθετη κίνηση παρουσιάζει η πετρελαϊκή τιμή που υποχωρεί, με τις ανησυχίες της αγοράς για την παγκόσμια ζήτηση να παραμένουν στο επίκεντρο, παρά την αυξημένη γεωπολιτική ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το θετικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές δεν επηρεάζει τον δείκτη των αγροτικών προϊόντων, με την πλειοψηφία αυτών να καταγράφει σημαντικές απώλειες, εκτός της τιμής του σιταριού που ενισχύθηκε σημαντικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΟΑΑ, οι συνθήκες του El-Ninio διατηρούνται και αναμένεται να συνεχιστούν, με πιθανότητα 60% τον Απρίλιο-Ιούνιο του 2024. Για το σιτάρι, η ενίσχυση της ζήτησης αναμένεται να επιδράσει θετικά στην τιμή του. Το πλεόνασμα προσφοράς ζάχαρης δύναται να συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στην τιμή της. Για το καλαμπόκι, η ενίσχυση της ζήτησης και η θετική δυναμική του εμπορίου αναμένεται να ευνοήσουν την τιμή του. Η ενίσχυση της παραγωγής πορτοκαλιών και η υποχώρηση της ζήτησης χυμού δύναται να συνεχίσουν να πιέζουν πτωτικά την τιμή του χυμού. Η ενίσχυση του εμπορίου, κυρίως από την Κίνα, και το σχετικά χαμηλό επίπεδο αποτίμησης της τιμής του βαμβακιού πιθανά να ευνοήσουν την τιμή του, με τον κίνδυνο της οικονομικής επιβράδυνσης να βρίσκεται στο επίκεντρο. Η θετική δυναμική στην τιμή της σόγιας δύναται να επανέλθει λόγω των αυξημένων κινεζικών εισαγωγών και της προοπτικής των μειωμένων καλλιεργειών. Για τα βοοειδή, το πλεόνασμα προσφοράς βοοειδών και το υψηλό επίπεδο αποτίμησης δύναται να συνεχίσουν την εμφάνιση πτωτικών πιέσεων. Οι χαμηλότεροι εμπορικοί δασμοί από την Ινδία και τις Φιλιππίνες δύναται να ενισχύσουν τη ζήτηση και κατ΄ επέκταση την τιμή του, με τον κίνδυνο της μειωμένης παραγωγής, την επόμενη χρονική περίοδο, να απασχολεί την αγορά.

Πτωτική είναι η πορεία του δείκτη αγροτικών προϊόντων. Σε μηνιαίο επίπεδο, η πτώση είναι της τάξης του 3,32%, ανάλογη του δείκτη εμπορευμάτων, που μειώθηκε 4,64%. Πιθανοί λόγοι είναι η υπερβάλλουσα προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση, καθώς και τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα (μείωση εισαγωγών και βιομηχανικής παραγωγής, αποπληθωρισμός), με την ανάπτυξή της να παραμένει συγκρατημένη. Σημειώνεται ότι η τεχνική εικόνα του δείκτη παραμένει ουδέτερη, με την τιμή του να βρίσκεται κοντά στον κμο 200 εβδομάδων, ένδειξη πιθανής βραχυπρόθεσμης στήριξης.

Σχετικα αρθρα

Πειραιώς: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών – Πώς θα διατεθεί το 22%+5% του ΤΧΣ

admin

Τρ. Πειραιώς: Γιατί ο δείκτης αγροτικών προϊόντων κινείται πτωτικά τον Φεβρουάριο εν αντιθέσει με τον δείκτη εμπορευμάτων

admin

Νέα κεντρικά γραφεία για την Τράπεζα Πειραιώς – Πού θα μετακομίσει

admin

Το σχέδιο της Πειραιώς για την ψηφιακή τράπεζα Snappi

admin

Οι συστάσεις 8 οίκων για την Τράπεζα Πειραιώς

admin

Χρ. Μεγάλου: Ρεκόρ ισχυρών αποτελεσμάτων για την Τράπεζα Πειραιώς το 2023

admin

Στην τελική ευθεία το placement της Πειραιώς

admin

Πράσινο φως για την ψηφιακή τράπεζα Snappi της Πειραιώς

admin

Νέος κύκλος των δράσεων του προγράμματος της Τράπεζας Πειραιώς EQUALL

admin

Νέο χρονοδιάγραμμα για το placement της Πειραιώς

admin

Αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς – Τι κοιτάζουν οι επενδυτές

admin

Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς για το ομόλογο Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ

admin