Ευρώπη και ΗΠΑ προσπαθούν να απογαλακτιστούν από τις σπάνιες γαίες από την Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής.
Η Κίνα, η κορυφαία χώρα παγκοσμίως στην επεξεργασία σπάνιων γαιών, απαγόρευσε την εξαγωγή τεχνολογίας για την κατασκευή μαγνητών σπάνιων γαιών, προσθέτοντάς την στην απαγόρευση που ήδη ισχύει για την τεχνολογία εξαγωγής και διαχωρισμού αυτών των κρίσιμων υλικών.
Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μαγνητών που μετατρέπουν την ισχύ σε κίνηση για χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα, ανεμογεννήτριες και ηλεκτρονικά.
«Αυτό θα πρέπει να είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη, ότι η εξάρτηση από την Κίνα σε οποιοδήποτε μέρος της παραγωγικής αλυσίδας δεν είναι βιώσιμη», δήλωσε ο Nathan Picarsic, συνιδρυτής της εταιρείας γεωπολιτικών συμβούλων Horizon Advisory, σύμφωνα με το Reuters.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είχε προαναγγείλει την πιθανή προσθήκη της τεχνολογίας για την παρασκευή μαγνητών σμάριου-κοβαλτίου, μαγνητών νεοδυμίου-σιδήρου-βορίου και μαγνητών δημητρίου στον «Κατάλογο Τεχνολογιών Απαγορευμένων και Περιορισμένων για Εξαγωγή».
Στον κατάλογο απαγορεύσεων συμπεριέλαβε επίσης την τεχνολογία παραγωγής οξυβορικού ασβεστίου και την τεχνολογία παραγωγής μετάλλων από σπάνιες γαίες, προσθέτοντάς τα σε προηγούμενη απαγόρευση παραγωγής υλικών από κράματα σπάνιων γαιών.
Σύμφωνα με το Πεκίνο, οι στόχοι του καταλόγου περιλαμβάνουν την προστασία της εθνικής ασφάλειας και του δημόσιου συμφέροντος.
Η Κίνα φέτος έχει αυστηροποιήσει σημαντικά τους κανόνες που αφορούν τις εξαγωγές αρκετών μετάλλων, σε μια κλιμακούμενη μάχη με τη Δύση για τον έλεγχο των κρίσιμων ορυκτών.
Η Δύση… ζορίζεται
Η κίνηση για την προστασία της τεχνολογίας σπάνιων γαιών έρχεται καθώς η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να απογαλακτιστούν από τις σπάνιες γαίες από την Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής.
Η Κίνα έχει κατακτήσει τη διαδικασία εξόρυξης διαλυτών για να βελτιώσει αυτά τα στρατηγικά ορυκτά, τα οποία η MP Materials και άλλες δυτικές εταιρείες σπάνιων γαιών δυσκολεύτηκαν να αναπτύξουν λόγω της τεχνικής πολυπλοκότητας και ανησυχιών σχετικά με τη ρύπανση.
Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η τεχνολογία σπάνιων γαιών της Κίνας εξάγεται στην πραγματικότητα. Το Πεκίνο έχει αποθαρρύνει τις εξαγωγές του εδώ και χρόνια, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Neo Performance Materials, που διαχωρίζει σπάνιες γαίες στην Εσθονία. «Αυτή η ανακοίνωση απλώς επισημοποιεί αυτό που όλοι γνώριζαν ότι ισχύει», είπε ο Καραγιαννόπουλος.