Image default
Επιχειρήσεις

Ντυνάν-Euromedica: Τι και γιατί άλλαξε στο αρχικό ντιλ

Με σημαντικές τροποποιήσεις, σε σχέση με την αρχική συμφωνία, θα υλοποιηθεί η συναλλαγή, μεταξύ Ερρίκος Ντυνάν και Euromedica καθώς η μεταξύ τους συγχώνευση εγκαταλείφθηκε και προκρίθηκε η αγορά του συνόλου των δραστηριοτήτων της δεύτερης, στην δευτεροβάθμια περίθαλψη, από την Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν).

Η καταρχήν συμφωνία μεταξύ Ημιθέα και της μεγαλομετόχου της Euromedica, Farallon προβλέπει ότι η πρώτη θα αγοράσει την Euromedica από την οποία όμως θα αποσχιστούν προηγουμένως τα διαγωνιστικά κέντρα, τα οποία θα αποδοθούν σε εταιρεία που θα ελέγχεται από Farallon και Πειραιώς.

Πρακτικά, η Ημιθέα αγοράζει έξι γενικές και μαιευτικές κλινικές της Euromedica σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κοζάνη, ένα κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη καθώς και συμμετοχές σε κέντρα αποκατάστασης και εταιρείες προμηθειών, που ανήκουν στην Euromedica.

Παρ΄ ότι το οικονομικό σκέλος της συναλλαγής δεν ανακοινώθηκε, εικάζεται ότι είναι αξιόλογο δίνοντας την ευκαιρία στους μετόχους της Euromedica (Farallon 70,65% και Πειραιώς 29,35%), αφενός να «γευτούν» cash out, αφετέρου να κάνουν το πρώτο βήμα αποεπένδυσης. Αμφότεροι έχουν ως τελικό στόχο να αποεπενδυθούν.

Η μεν Farallon έχασε πολύ χρόνο, λόγω της αργής διαδικασίας του πλαισίου εξυγίανσης στην Ελλάδα και των συνεχών αψιμαχιών με την πλευρά του προηγούμενου μεγαλομετόχου, η, δε, Πειραιώς απέκτησε τη συμμετοχή, ως αποτέλεσμα της απόφασής της να μην πωλήσει τα δάνεια της επιχείρησης και να συμβάλει στην εξυγίανση της Euromedica.

Το Ερρίκος Ντυνάν (Ημιθέα) αποκτά συμπληρωματικότητα εργασιών (σ.σ. μαιευτικές κλινικές) καθώς και γενικές κλινικές εκτός Αθήνας που μπορούν να δουλέψουν «δορυφορικά». Θα διαθέτει, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής (σ.σ. τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού), 1380 κλίνες δευτεροβάθμιας φροντίδας σε όλη την Ελλάδα, έχοντας τη δυνατότητα να νοσηλεύει πάνω από 120.000 περιστατικά ετησίως.

Η Ημιθέα ελέγχεται κατά 100% από τη Strix Holdings, ιδιοκτησίας Πειραιώς, τη διαχείριση όμως διατηρεί η Strix Asset Management ( 75% Blantyre-25% Πειραιώς). Επομένως, η Πειραιώς δεν ενοποιεί ήδη από το 2022.

Κατά τη διάρκεια του 2023 η Euromedica έτρεξε τη συγκέντρωση των κλινικών. Έτσι μεταβιβάστηκε στη μαιευτική κλινική Γένεσις ( σ.σ. η Euromedica κατέχει το 77%) το 50,14% του κέντρου αποκατάστασης Euromedica Αγωγή έναντι τιμήματος 2 εκατ. ευρώ καθώς και το 70,28% της «Ζωή Ογκολογική» έναντι τιμήματος 5,76 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά τους Πειραιώς και Blantyre Capital μεταβίβασαν στο τέλος του 2022 τη συμμετοχή σε Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν) στη Strix Holding II (Strix Holding NC LP).

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη συγχώνευση Ημιθέα και Euromedica. Η νέα εταιρεία που θα δημιουργούνταν (52% Strix Holdings-48% Farralon) με βάση το business plan προβλεπόταν να επιτύχει σε βάθος μερικών ετών EBITDA άνω των 50 εκατ. ευρώ, χάρη στις συνέργειες, οι οποίες θα προέκυπταν από την καθετοποίηση του ομίλου και θα αποτυπώνονταν, σε αύξηση του βαθμού πληρότητας του Ερρίκος Ντυνάν. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες η συνεργασία των διαγνωστικών κέντρων της Euromedica με το Ντυνάν θα συνεχιστεί, χωρίς να υπάρχει αποκλειστικότητα.

Στην αρχική του μορφή, επρόκειτο για ένα non cash deal, με δύο εν δυνάμει πωλητές, οι οποίοι επιδίωκαν να δημιουργήσουν υπεραξία, ώστε να αποεπενδυθούν σε βάθος μερικών ετών. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η επένδυση της είχε ξεκινήσει ήδη από το 2018 και με βάση τις αλλαγές στη συγκυρία και στην αγορά, η Farallon προτίμησε τελικά να αποεπενδυθεί άμεσα, ενώ από τη πλευρά του Ντυνάν, με αυτό το δεδομένο προτιμήθηκε η εξαγορά μόνο της δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Ετσι, η Farallon αποκτά ρευστότητα μέσω της πώλησης των δραστηριοτήτων στη δευτεροβάθμια και μπορεί να προσβλέπει στην έξοδο της και από το χώρο των διαγνωστικών, χωρίς πίεση να κινηθεί με ταχύτητα.

Η επίσημη ανακοίνωση

«Η εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ Μ.Α.Ε., ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, ανακοινώνει ότι ήρθε σε καταρχήν συμφωνία με τη Farallon για την εξαγορά του βασικού κορμού του Ομίλου EUROMEDICA, μετά την απόσχιση των Διαγνωστικών Κέντρων. Η εξαγορά αφορά 6 Γενικές και Μαιευτικές Κλινικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κοζάνη, 1 Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη και συμμετοχές σε άλλα Κέντρα Αποκατάστασης και εταιρείες Προμηθειών, Πληροφορικής και Εκμετάλλευσης Ακινήτων.

Στόχος της εξαγοράς είναι να δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους υγείας στην Ελλάδα, που θα προσφέρει υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης μέσα από ένα δίκτυο νοσοκομείων και κλινικών με ευρεία γεωγραφική κάλυψη της ελληνικής επικράτειας.

Ο νέος αυτός όμιλος θα απασχολεί πάνω από 2.500 εργαζομένους, διαθέτοντας περισσότερες από 1.380 κλίνες δευτεροβάθμιας φροντίδας πανελληνίως, έχοντας τη δυνατότητα να νοσηλεύει πάνω από 120.000 περιστατικά τον χρόνο και να εξυπηρετεί περισσότερα από 750.000 εξωτερικά περιστατικά στο δίκτυο των κλινικών του.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία εξαγοράς είναι σε εξέλιξη και η ολοκλήρωσή της τελεί υπό την έγκριση της αρμόδιας Αρχής Ανταγωνισμού και τη λήψη των προβλεπόμενων από το Νόμο εγκρίσεων».

Σχετικα αρθρα

Πλατινένιος Υποστηρικτής της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ η Mega Brokers

admin

Νέα μονάδα στον Βόλο στήνει η Μυτιληναίος, επένδυση 60 εκατ. ευρώ

admin

Τετρακόσια άτομα έχουν αποφοιτήσει από το Vodafone Discover Graduate Program

admin

Εργο για το διεθνές αεροδρόμιο της Σόφιας ανέλαβε η cosmoONE

admin

ΑΔΜΗΕ: Στο 7,51% το WACC για το 2024

admin

Πρωτοπορεί το «Υγεία» στην εκπαίδευση ιατρών στην ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική

admin

Χ.Α.: Στις 1415 μονάδες η πλησιέστερη στήριξη

admin

Μνημόνιο συνεργασίας Eurolife FFH- LTIMindtree για τη δημιουργία Gen AI και Digital Hubs σε Ευρώπη και Ινδία

admin

Prodea: H Invel διέθεσε μετοχές αξίας €2,4 εκατ.

admin

Prodea: Διέθεσε μετοχές αξίας €2,4 εκατ. η Invel

admin

Dimand: Διαψεύδει δημοσιεύματα για καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της

admin

ΓΕΚ Τέρνα: Διαχρονικά αποδέκτης επενδυτικού ενδιαφέροντος η Τέρνα Ενεργειακή

admin