Image default
Ευρώπη

Πετρέλαιο: Η χώρα που παράγει αυτή τη στιγμή περισσότερο πετρέλαιο «από οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην ιστορία, καθώς η παραγωγή έχει «αγγίξει» ιστορικά υψηλά, σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights.

Η αμερικανική παραγωγή αργού και πετρελαίου συμπύκνωσης σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο τρίμηνο φτάνοντας τα 13,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Συνολικά η παραγωγή υγρών καυσίμων στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 21,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

«Όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε χώρα στην ιστορία, αλλά η ποσότητα πετρελαίου (αργό πετρέλαιο, διυλισμένα προϊόντα και διάφοροι τύποι φυσικού αερίου) που εξάγουν είναι κοντά στη συνολική παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ή της Ρωσίας», ανέφερε ο Τζιμ Μπέρκχαρντ της S&P Global Commodity Insights. «Αν κοιτάξει κανείς πίσω στο 2008, όταν η παραγωγή των ΗΠΑ ήταν σε χαμηλό 62 ετών και οι εξαγωγές ήταν μηδενικές, μιλάμε για μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη».

Οι ΗΠΑ είναι έτσι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, ξεπερνώντας τον ρυθμό παραγωγής της Ρωσίας των 9,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Είναι επίσης πολύ μπροστά από τον ημερήσιο ρυθμό παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας των 9,1 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Η άνοδος που παρατηρείται έρχεται παράλληλα με μια ευρύτερη αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ, η οποία επιταχύνθηκε φέτος. Ξεχωριστά στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας την Τετάρτη έδειξαν ότι η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε νέο υψηλό ρεκόρ 13,3 εκατ. βαρελιών την ημέρα την περασμένη εβδομάδα.

Τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά ήταν στα 13,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο και στα 13,1 εκατ.  βαρέλια τον Φεβρουάριο του 2020, προτού ο κορωνοϊός επιβραδύνει την οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισχυρή παραγωγή από τους αμερικανούς παραγωγούς αντιστάθμισε τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ + φέτος, οι οποίες αποφασίστηκαν προκειμένου να κρατήσουν ψηλά τις τιμές του πετρελαίου.

Με βάση επομένως αυτούς τους δύο βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την αγορά, η S&P εκτιμάει ότι την αγορά πετρελαίου οδεύει προς μια «νέα ισορροπία» το επόμενο έτος με τις τιμές του μπρεντ να κυμαίνονται μεταξύ 75 και 100 δολαρίων το 2024.

«Η διαχείριση της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ εμποδίζει τις τιμές να πέσουν κάτω από ένα συγκεκριμένο κατώτατο όριο, τουλάχιστον για οποιοδήποτε σημαντικό χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Μπέρκχαρντ. «Ταυτόχρονα, οι τιμές παραμένουν αρκετά υψηλές για να υποστηρίξουν την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου εκτός του ΟΠΕΚ+, κάτι που με τη σειρά του αποτρέπει τις τιμές από το να ανέβουν πολύ ψηλά».

Η αύξηση της προσφοράς εκτός του ΟΠΕΚ+ θα αυξηθεί στα 2,7 εκατ. βαρέλια το 2024, ξεπερνώντας την παγκόσμια ζήτηση κατά 1,6 εκατ. βαρέλια.

Η άνθηση της αμερικανικής παραγωγής έχει επηρεάσει το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ και ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας έχουν προβλέψει ότι η Σαουδική Αραβία θα πλημμυρίσει την αγορά με αργό για να κερδίσει ξανά το μερίδιό της.

«Εάν οι τιμές παραμείνουν αρκετά υψηλές για να διατηρήσουν ισχυρά κέρδη προσφοράς εκτός του ΟΠΕΚ+, τότε θα αυξηθεί η πίεση στον ΟΠΕΚ+ να μειώσει περισσότερο. Τις περισσότερες φορές λαμβάνονται μέτρα για τη στήριξη των τιμών, αλλά η ιστορία δείχνει ότι μερικές φορές ο περιορισμός της προσφοράς και το χαμένο μερίδιο αγοράς γίνονται αυξανόμενο βάρος », εξήγησε ο Μπέρκχαρντ.

Σχετικα αρθρα

Γιατί η οικονομία της Ευρώπης πληρώνει το «μάρμαρο»

admin

Τουρκία: Δραστική μείωση στο διμερές εμπόριο με τη Ρωσία

admin

Έλον Μασκ: Μήνυση στην OpenAI για παραβίαση σύμβασης

admin

Πληθωρισμός: Στο 2,6% στην ευρωζώνη, μικρότερη από την αναμενόμενη η πτώση – Τι θα γίνει με τα επιτόκια

admin

Το δολάριο στηρίζει την επενδυτική γοητεία της Γαλλίας, αλλά για πόσο;

admin

Η γαλλική ακροδεξιά υπόσχεται (ψευδώς) να ξαναγράψει τις συνθήκες της ΕΕ

admin

θα εγκαταλείψει τελικά ποτέ η Αυστρία το ρωσικό αέριο;

admin

Ξεκινά δικαστική έρευνα για τρομοκρατία κατά του Puigdemont

admin

Την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών σιτηρών εξετάζει η Πολωνία

admin

Σλοβακία: Το Ανώτατο Δικαστήριο βάζει στον πάγο το νέο ποινικό κώδικα

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΤΕπ να επενδύσει στην αμυντική βιομηχανία

admin

Προς ενοποίηση τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

admin