Image default
Ευρώπη

Πολωνία: Σύγκρουση Ντούντα και Τουσκ για την ελευθεροτυπία

Οι ενέργειες της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τουσκ απέναντι στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, με την αντικατάσταση της διοίκησης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και την φίμωσή του από τον αέρα, αποτελούν «αναρχία» και «κατάφωρη» παραβίαση του Συντάγματος, δήλωσε ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα.

Το βράδυ της Τρίτης, το πολωνικό κοινοβούλιο υποστήριξε ψήφισμα που ζητούσε ανεξαρτησία, αντικειμενικότητα και πλουραλισμό στη δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Την επόμενη ημέρα, ο νέος υπουργός Πολιτισμού Μπαρτουομιέι Σιενκιέβιτς απέλυσε τους επικεφαλής του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα TVP και της Πολωνικής Ραδιοφωνίας και τους αντικατέστησε με νέους.

Οι ξαφνικές αυτές ενέργειες επικρίθηκαν από τον πρόεδρο, ο οποίος τις χαρακτήρισε απολύτως παράνομες.

«Πρόκειται για αναρχία», δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Polsat News, αναφερόμενος στην «παράλειψη των υφιστάμενων νόμων σε μια κατάσταση, όταν […] η κυβερνητική πλειοψηφία θα μπορούσε να αλλάξει τους νόμους κανονικά».

Ο Ντούντα επέμεινε ότι δεν απαγορεύει στον Τουσκ να εισαγάγει αλλαγές στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με την αλλαγή του νόμου για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και όχι απλώς με την αντικατάσταση των διοικητικών συμβουλίων.

Ο ίδιος ο πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμεί αλλαγές στα δημόσια μέσα ενημέρωσης «όπως και πολλοί Πολωνοί», αλλά αν ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι υπουργοί δώσουν τον όρκο τους και δεσμευτούν να υπακούσουν στους υφιστάμενους νόμους και το σύνταγμα, θα πρέπει να το τηρήσουν αντί να «παραβιάζουν απροκάλυπτα (την υπόσχεσή τους) με χαμόγελα στα πρόσωπά τους και να το αποκαλούν κυνικά αποκατάσταση της τάξης».

Τα νέα δημόσια μέσα αρχίζουν να εκπέμπουν

Μετά την απόλυση της διοίκησης του TVP, λίγα λεπτά πριν από το μεσημέρι της Τετάρτης, τα κύρια κανάλια του TVP τέθηκαν εκτός αέρα. Στη συνέχεια, η μετάδοση επανήλθε, αλλά αντί για το καθημερινό κύριο ειδησεογραφικό πρόγραμμα του TVP, οι τηλεθεατές είδαν μια δήλωση του νέου διευθυντή προγράμματος, Marek Czyż.

Τονίζοντας ότι κανένας Πολωνός πολίτης που χρηματοδοτεί τα δημόσια μέσα ενημέρωσης δεν είναι υποχρεωμένος να ακούει προπαγάνδα, δεσμεύτηκε ότι, από την Πέμπτη, το πρόγραμμα θα παρουσιάζει μια αντικειμενική «εικόνα του κόσμου», «καθαρό νερό» αντί για «προπαγανδιστική σούπα».

Κατά συνέπεια, στις 7.30 μ.μ. της Πέμπτης, όταν κανονικά ξεκινούσε το Wiadomości, μεταδόθηκε ένα νέο ειδησεογραφικό πρόγραμμα με την ονομασία «19:30» και οικοδεσπότη τον Czyż.

Ωστόσο, η νέα διεύθυνση βρήκε το έργο της δύσκολο, καθώς οι πολιτικοί του PiS είχαν καταλάβει τα κεντρικά γραφεία του TVP στην οδό Woronicza της Βαρσοβίας και, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Czyż και οι συνάδελφοί του δυσκολεύονταν να έχουν πρόσβαση στις αίθουσες εκπομπής.

Οι πολιτικοί του PiS αποκαλούν τις αλλαγές στα δημόσια μέσα ενημέρωσης «πραξικόπημα», συγκρίνοντας την ξαφνική αναστολή της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης με την κομμουνιστική εποχή, όταν τον Δεκέμβριο του 1981 θεσπίστηκε στρατιωτικός νόμος. Δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να διαμαρτύρονται μέχρι να ανακληθούν οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος κάλεσε σε πολιτική συζήτηση για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, με τη συμμετοχή του PiS ως το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ο Ντούντα είναι πρώην μέλος του PiS και, κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας, κατηγορήθηκε συχνά ότι παραβίασε την αρχή της αμεροληψίας υποστηρίζοντας το πρώην κόμμα του και ευνοώντας τις πολιτικές του.

Σχετικα αρθρα

Γιατί έρχονται περισσότερες πτωχεύσεις στην Ευρώπη

admin

Υπόδειγμα για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση θέλει να γίνει η Γαλλία

admin

Νίκη των Πολωνών αγροτών μετά από μαζικές διαδηλώσεις στη Βαρσοβία

admin

Swisscom: Κοντά σε deal 8 δισ. με τη Vodafone Italia

admin

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ απειλούν τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία

admin

Πώς η αγορά μπορεί να νικήσει τους Χούθι

admin

Υπερψηφίστηκε ο νομοθετικός φάκελος για την αποκατάσταση της φύσης στην ΕΕ

admin

ΟΗΕ: Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας βρίσκεται πριν από τον λιμό

admin

Να πού βρίσκει τα λεφτά ο Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία

admin

Ρωσία: Απαγορευτικό στις εξαγωγές βενζίνης για έξι μήνες

admin

«Βαθιά ανησυχία» προς την ΕΚΤ για τον υψηλό πληθωρισμό, εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

admin

Πώς ο απλήρωτος λογαριασμός της Tesla και ένα tweet του Μασκ απογείωσαν τις πωλήσεις ενός ζαχαροπλαστείου

admin