Image default
Οικονομία

Προγραμμάτα επανακατάρτισης ανέργων σε ψηφιακές-πράσινες δεξιότητες: Αυξάνονται οι ωφελούμενοι και ο προϋπολογισμός

Την αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων ανέργων και του προϋπολογισμού του έργου «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ανακοίνωσαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης. Συγκεκριμένα, οι ωφελούμενοι άνεργοι αυξάνονται από 150.000 σε έως 250.000, με αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού του έργου από τα 303.074.800 ευρώ στα 504.149.200 ευρώ.

Το έργο αφορά στην παροχή προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε ανέργους με στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους (upskilling) και την επανειδίκευσή τους (reskilling) σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες καθώς και σε δεξιότητες οικονομικού εγγραμματισμού, προκειμένου να μειωθεί η αναντιστοιχία των δεξιοτήτων των ανέργων σε σχέση με τις δεξιότητες που ζητούνται από την αγορά εργασίας και να βελτιωθεί η απασχολησιμότητα των ωφελούμενων.

Η δράση θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της παροχής Επιταγών Κατάρτισης (Vouchers) προς τους ωφελούμενους, οι οποίοι θα επιλεγούν μέσω δημόσιων προσκλήσεων της Δ.ΥΠ.Α. όπου θα καθορίζονται οι όροι υλοποίησης του εκάστοτε προγράμματος. Για τις ανάγκες του έργου θα δημιουργηθούν Μητρώα παρόχων Κατάρτισης και Πιστοποίησης, όπως θα προβλέπονται στις δημόσιες προσκλήσεις.

Οπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης «η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας είναι μείζονος σημασίας για το μέλλον της εργασίας». «Το υπουργείο Εργασίας έχει καθήκον να εξασφαλίσει για το εργατικό δυναμικό της χώρας, τα απαραίτητα κονδύλια για προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων (upskilling) και επανακατάρτισης (reskilling) προκειμένου να καλύψει ένα ευρύ φάσμα των αναγκών της αγοράς και της κοινωνίας. Είναι πολύ ευτυχές ότι η αύξηση του προϋπολογισμού για το έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τα προγράμματα αυτά, δίνοντας την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερους ωφελούμενους να καταρτιστούν σε κλάδους υψηλής ζήτησης. Δίνοντας έμφαση στην καινοτομία, επενδύουμε στη δημιουργία επαγγελματιών που θα οδηγήσουν τον κόσμο της εργασίας σε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον» πρόσθεσε.

Με τη σειρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε πως «η απόφαση για αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων ανέργων και του προϋπολογισμού του Προγράμματος αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελεί ακόμα μια έμπρακτη απόδειξη της στρατηγικής επιλογής της Κυβέρνησης να συνδυάζει την ανάπτυξη  με την κοινωνική συνοχή». Επιπλέον, όπως σημείωσε, η ίδια απόφαση, υπογραμμίζει το ρόλο των ευρωπαϊκών πόρων στην επίτευξη του στόχου για μια δυναμική παραγωγική και εξωστρεφή οικονομία με παράλληλη ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. «Είναι επίσης, μια αποστομωτική απάντηση σε όλους εκείνους οι οποίοι επιμένουν να χρησιμοποιούν αστήρικτες αιτιάσεις περί δήθεν υποστήριξης των λίγων και ισχυρών από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και σοβαρότητα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων προς όφελος της κοινωνίας» πρόσθεσε ο κ. Παπαθανάσης.

Σημειώνεται ότι Υπουργείο Ευθύνης του Έργου είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Φορέας Υλοποίησης είναι η ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης). Το έργο εντάσσεται στη δράση «Νέα στρατηγική για τη δια βίου μάθηση και το εθνικό σύστημα αναβάθμισης δεξιοτήτων», στον άξονα «Ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της εκπαίδευσης και εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης», και τον πυλώνα ανάκαμψης «Απασχόληση, Δεξιότητες, Κοινωνική Συνοχή» του ΤΑΑ.

Σχετικα αρθρα

«Καλάθι της Σαρακοστής»: Τι θα περιλαμβάνει

admin

ΑΑΔΕ: 380.000 mails για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές – Χ. Θεοχάρης: Καμιά επιπλέον παράταση

admin

Σε ισχύ από τις 13 Μαρτίου το «Καλάθι της Σαρακοστής» – Οι 3 νέες κατηγορίες τροφίμων

fastpath

Ένα φάρμακο φροντίζει για την υγεία μιας εθνικής οικονομίας

fastpath

Στασινός (ΤΕΕ) για εκτός σχεδίου δόμηση: Δεν μπορείς να «παίρνεις» ξαφνικά την περιουσία του πολίτη

fastpath

Κ. Μητσοτάκης: Αυτοψία σε σούπερ μάρκετ για τις μειώσεις τιμών

admin

Σαρακοστιανό καλάθι: Σήμερα η υπουργική απόφαση – Τι προϊόντα θα περιλαμβάνει

fastpath

Κ. Σκρέκας: Στις 13 Μαρτίου το «Καλάθι της Σαρακοστής»

admin

Κίνα: Φιλόδοξος στόχος για ανάπτυξη 5% το 2024 – Κίνδυνοι και δικλείδες ασφαλείας

admin

Επίδομα παιδιού: Πότε λήγει η προθεσμία

admin

Ο πληθωρισμός «πνίγει» την τουρκική οικονομία

fastpath

Κίνα: Περί το 5% ο στόχος ανάπτυξης της οικονομίας το 2024, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο

admin