Η κυβέρνηση της Τσεχίας ενέκρινε την Τετάρτη πρόταση για την αλλαγή του ορισμού του βιασμού και την εισαγωγή της αρχής «το όχι σημαίνει όχι», ωστόσο εκκρεμεί ακόμη να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.
Εάν η πρόταση λάβει το πράσινο φως, το ποινικό αδίκημα του βιασμού δεν θα βασίζεται πλέον στην έννοια του βιασμού ως εξαναγκαστικής σεξουαλικής επαφής, αλλά σε εκείνη της μη συναινετικής σεξουαλικής επαφής.
Σύμφωνα με την πρόταση, η μη συναίνεση μπορεί να εκφραστεί όχι μόνο λεκτικά, αλλά και με χειρονομίες, κλάμα ή υιοθέτηση αμυντικής στάσης. Λαμβάνει επίσης υπόψη την ανυπεράσπιστη κατάσταση του θύματος, όταν το θύμα δηλαδή δεν είναι σε θέση να εκφράσει ή να διαμορφώσει τη βούλησή του για αντικειμενικό λόγο – λόγω ασθένειας, ύπνου, ψυχικής διαταραχής, σοβαρής μέθης, σωματικού περιορισμού ή ιατρικώς διαπιστωμένης αναπηρίας.
Μετά από μακρά συζήτηση εμπειρογνωμόνων επί του θέματος, οι προτεινόμενες αλλαγές έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο μακράς συζήτησης εμπειρογνωμόνων και πολιτικής αντιπαράθεσης.
«Πρόκειται για ένα βήμα, όχι για ένα βεβιασμένο άλμα, προς τη σωστή κατεύθυνση. Ευχαριστώ τους εκπροσώπους του συνασπισμού και της αντιπολίτευσης και πολλούς άλλους που άκουσαν ο ένας τον άλλον και συμφώνησαν στην πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι. Έχει πιθανότητες να κερδίσει μεγάλη υποστήριξη στη Βουλή των Αντιπροσώπων», έγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Pavel Blažek (ODS, ECR) στο X.
Το Τσεχικό Κόμμα των Πειρατών (Πράσινοι/EFA), μέλος του πεντακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού, είχε αρχικά υποστηρίξει έναν ορισμό του βιασμού με βάση την έλλειψη συναίνεσης, ακολουθώντας το παράδειγμα 13 άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
«Ένας ορισμός με βάση την έλλειψη συναίνεσης θα ήταν μια απλούστερη λύση, διότι δεν θα χρειαζόταν να απαριθμήσουμε καταστάσεις για τον ορισμό της κατάστασης μη υπεράσπισης. Ωστόσο, η πρόταση που εγκρίθηκε σήμερα από την κυβέρνηση, ένας ορισμός με βάση την έλλειψη συναίνεσης με τον σαφή ορισμό της ανυπεράσπιστης κατάστασης του θύματος, είναι ένας αποδεκτός συμβιβασμός που έχει διακομματική υποστήριξη και, πάνω απ’ όλα, θα βελτιώσει την κατάσταση για τα θύματα», δήλωσε η βουλευτής των Πειρατών Klara Kocmanová.
Σύμφωνα με το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 16 ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφωνήσει να αλλάξουν τον ορισμό του βιασμού τα τελευταία χρόνια.
Η Μάλτα, η Κροατία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Σλοβενία και η Κροατία εφαρμόζουν την προσέγγιση «μόνο το ‘ναι’ σημαίνει ναι», η οποία ποινικοποιεί τη συμπεριφορά που δεν ακολουθεί από τη μη ενεργή συναίνεση του άλλου μέρους.
Η Λετονία, η Δανία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Σουηδία, από την άλλη πλευρά, εφαρμόζουν την προσέγγιση «το ‘όχι’ σημαίνει όχι», η οποία ποινικοποιεί τη συμπεριφορά κατά των θυμάτων που αρνούνται τη σεξουαλική επαφή.
Η Γαλλία και η Αυστρία διατηρούν έναν ορισμό του βιασμού που βασίζεται στη χρήση βίας ή απειλών.