Image default
Πολιτική

Δένδιας: Το 2024 έτος μετασχηματισμού για την ελληνική αμυντική βιομηχανία

dendias

Όπως αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, το 2023 «ήταν ένα έτος με ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις», οι οποίες «καθιστούν αναγκαία μια συνολική επαναξιολόγηση της αμυντικής στρατηγικής της Ελλάδας, σε μια σειρά από τομείς»

Τους άξονες της επαναξιολόγησης της αμυντικής στρατηγικής της Ελλάδας αναπτύσσει με άρθρο του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» για τους στόχους και τις πολιτικές της κυβέρνησης το 2024 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Όπως αναφέρει το 2023 «ήταν ένα έτος με ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις», οι οποίες «καθιστούν αναγκαία μια συνολική επαναξιολόγηση της αμυντικής στρατηγικής της Ελλάδας, σε μια σειρά από τομείς».

«Η νέα και μεταρρυθμιστική προσέγγιση» υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας διαμορφώνεται σε τέσσερις άξονες και συγκεκριμένα στην επικαιροποίηση της πολιτικής εθνικής ασφάλειας, την ενίσχυση της αμυντικής διπλωματίας, την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, την αναζωογόνηση της αμυντικής βιομηχανίας με ενίσχυση καινοτομίας και ανάπτυξη τεχνολογίας καθώς και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών και τις αλλαγές στη θητεία.

Αναλυτικότερα, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι «η επικαιροποιημένη πολιτική εθνικής ασφάλειας εστιάζει μεταξύ άλλων, σε συνδυασμό και με τα διδάγματα των σύγχρονων συγκρούσεων, στις τεχνολογικές εξελίξεις και στις αναδυόμενες απειλές, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις και οι απειλές κατά πληροφοριακών συστημάτων».

Για την αμυντική διπλωματία, επισημαίνει ότι «αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της ενίσχυσης της ασφάλειας της χώρας, μέσω της διεύρυνσης των συμμαχιών και αμυντικών συνεργασιών της», ενώ για τα εξοπλιστικά προγράμματα, εξηγεί ότι «η απρόσκοπτη υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι ένας από τους μεγάλους στόχους του 2024».

«Η απόκτηση φρεγατών FDI και αεροσκαφών Rafale, όπως και ο εκσυγχρονισμός των F-16, αναβαθμίζει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας» προσθέτει.

Για την αναζωογόνηση της αμυντικής βιομηχανίας, την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανάπτυξης τεχνολογίας, χαρακτηρίζει το 2024 «έτος μετασχηματισμού για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, με την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας».

«Το Κέντρο θα επικεντρωθεί στην κινητοποίηση πόρων και διεθνών συνεργασιών για την προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης τεχνολογίας. Από την προσπάθεια συνολικής αναζωογόνησης της αμυντικής βιομηχανίας δεν θα μπορούσε να λείπει η προσπάθεια εξυγίανσης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, η εποπτεία της οποίας πέρασε ήδη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας» συμπληρώνει ο κ. Δένδιας.

Τέλος, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών και τις αλλαγές στη θητεία, ανέφερε ότι «στις πρωτοβουλίες βελτίωσης της ποιότητας ζωής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, υλοποιούμε την κατασκευή 1.400 κατοικιών, με έμφαση σε περιοχές υψηλού κόστους διαβίωσης, όπως τα νησιά του Αιγαίου.

Για το πρόγραμμα «Θητεία – Ευκαιρία» για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των οπλιτών θητείας, τονίζει ότι «περιλαμβάνει την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και την πιστοποιημένη επαγγελματική κατάρτιση των στρατεύσιμων, σε ειδικότητες που θα τους βοηθήσουν στην εξεύρεση εργασίας μετά τη θητεία τους».

- -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Παπαστεργίου: «Θεσπίζουμε ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για ένα ασφαλές και αξιόπιστο ψηφιακό περιβάλλον»

admin

Τσιόδρας στον ΣΚΑΪ: Ο Τσίπρας πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από κάποιους ανθρώπους που η ζωή τους κρεμάστηκε στα μανταλάκια για την Novartis

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βραδινή έξοδο για φαγητό με την σύζυγό του, Μαρέβα, στην Δραπετσώνα (Φωτογραφίες)

admin

Μητσοτάκης: Η αλήθεια για τα Τέμπη θα καταδειχθεί από τη Δικαιοσύνη, δεν θα μείνει καμία σκιά

admin

Νίκος Παππάς: Εγώ δεν μπήκα στο ΣΥΡΙΖΑ για να ξεκατινιαστώ, δεν με ενδιαφέρει ποιος θα πάρει λευκή επιταγή

admin

Άκης Σκέρτσος: Μια Ελλάδα σε κίνηση απέναντι στους “εραστές της ακινησίας”

admin

Σακελλαροπούλου για Τεντόγλου: Η νίκη του μας κάνει περήφανους

admin

Εκλογές Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος: Νικητής με ποσοστό 65,78% ο Λ. Κυρίζογλου

admin

Πολάκης κατά Τσίπρα μετά τη συνέντευξη στο συνέδριο της Καθημερινής: Λάθος σύντροφε Αλέξη…

admin

Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο συνέδριο της Καθημερινής: «Η Δημοκρατία είναι μια συνεχής διεκδίκηση»

admin

Βροχή αντιδράσεων για το mea culpa Τσίπρα: Βολές από Πολάκη και άλλα στελέχη του κόμματος, σιγή από Παππά

admin

ΣΥΡΙΖΑ: «Χρύσωσε» το χάπι στον Πολάκη ο Κασσελάκης

admin