Image default
Οικονομία

Πρωτοψάλτης (Διοικητής ΔΥΠΑ) στο iefimerida: Με θετικό πρόσημο κλείνει η χρονιά – 50.000 νέες θέσεις εργασίας το 2024

Με θετικό πρόσημο κλείνει η χρονιά για τη ΔΥΠΑ, ενώ η ίδια δυναμική πορεία θα συνεχιστεί και το 2024, ακόμα πιο εντατικά τονίζει στο iefimerida.gr ο Διοικητής της Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Πρωτοψάλτης πως το 2023 που εκπνέει σε λίγες ώρες, ήταν για τη ΔΥΠΑ μία χρονιά ανάπτυξης, εξωστρέφειας, στοχευμένης επένδυσης στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και ταυτόχρονα μεγάλης δικαίωσης των στρατηγικών μας επιλογών που βασικό στόχο είχαν την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη των ανέργων συμπολιτών μας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα-τομές στα πεδία της απασχόλησης, της κατάρτισης αλλά και της αναβάθμισης δεξιοτήτων ανέργων και εργαζομένων, ωστόσο έχοντας πλέον μεγαλύτερη εμπειρία και τεχνογνωσία, στοχεύουμε αυτά τα βήματα να γίνουν άλματα. 

Το ρεκόρ προσλήψεων που πετύχαμε το 2023, καθώς πάνω από 50.000 άνεργοι εργάστηκαν μέσα από τις δράσεις ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης της ΔΥΠΑ, αποδεικνύει εύγλωττα, πως ο στρατηγικός μας σχεδιασμός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτή η πολύ θετική αποτίμηση, δεν έτυχε, ούτε ήταν προϊόν συγκυρίας. Ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων δράσεων και επίμονης δουλειάς. 

Το 2023, η ΔΥΠΑ ξεκίνησε συνολικά πέντε νέα προγράμματα επιδότησης της εργασίας, κυρίως με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, και προχώρησε στην επέκταση και ενίσχυση υφιστάμενων δράσεων, όπως η προθήκη 5.000 θέσεων στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων άνω των 55 ετών. Ωστόσο πέρα από τους αριθμούς αξίζει να σταθούμε στην ανθρωπογεωγραφία των συμπολιτών μας που ωφελήθηκαν από τα συγκεκριμένα προγράμματα, καθώς τα εξαγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά αποδεικνύουν πως οι δράσεις μας δεν έχουν μόνο αριθμητικούς στόχους αλλά εστιάζουν σε ομάδες πολιτών με τις περισσότερες ανάγκες. 

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, που ανέλυσε στοιχεία από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της ΔΥΠΑ, εντός του 2023: 22.830 άνεργοι συμμετείχαν σε προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης, 23.953 άνεργοι νέοι συμμετείχαν σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, ενώ 3.499 άνεργοι δημιούργησαν νέες επιχειρήσεις μέσω επιχορήγησης ΔΥΠΑ. Από την αρχή της θητείας μας δώσαμε έμφαση στη στήριξη συμπολιτών μας που διαμένουν εκτός μεγάλων αστικών κέντρων για αυτό και το γεγονός ότι το 78% των ωφελουμένων κατοικούν και εργάζονται σε περιοχές εκτός της Αττικής, μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Παράλληλα δώσαμε έμφαση στη στήριξη όσων αντιμετωπίζουν μεγάλα εμπόδια ένταξης ή επανένταξης στην αγορά εργασία, όπως των γυναικών, καθώς το 63% των ωφελουμένων αφορά σε γυναίκες, αλλά και των νέων, όπου το ποσοστό που συμμετείχαν στα προγράμματα μας είναι στο 55% και τους πτυχιούχους να αποτελούν το 30%, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 41% των ωφελουμένων ήταν μακροχρόνια άνεργοι (άνω των 12 μηνών ανεργία). 

Πολύ σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στον τομέα της κατάρτισης, που είναι για εμάς βασικό εργαλείο στην προσπάθεια αποτελεσματικότερης σύζευξης μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Ήδη η ΔΥΠΑ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 350 εκ. ευρώ, μέσα σε ένα χρόνο έχει εκπαιδεύσει 220.000 εργαζόμενους και ανέργους, ενώ πρόσφατα ξεκινήσαμε και ένα νέο κύκλο εκπαίδευσης και αναβάθμισης δεξιοτήτων, για άλλους 50.000 ανέργους. 

Παράλληλα το 2023 συνεχίσαμε να επενδύουμε σε συνεργασίες με εταιρείες κολοσσούς τεχνολογίας. Σε αυτό το πλαίσιο ήδη δρομολογήσαμε ένα νέο δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης για 1.000 ανέργους 18 έως 60 ετών  για  υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud services), σε συνεργασία με την Amazon Web Services (AWS). Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τον Ιανουάριο του 2024. Επίσης υλοποιήσαμε στο πλαίσιο της συνεργασίας ΔΥΠΑ – HUAWEI ένα διαδικτυακό πρόγραμμα κατάρτισης για 500 άνεργες γυναίκες, με στόχο τη μείωση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας. 

Επίσης ενισχύσαμε τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας και τα ΙΕΚ της ΔΥΠΑ με έμφαση στον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών, σε συνεργασία με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, εγνωσμένου κύρους, καθώς και ΑΕΙ.

Μέσω της ήδη αναβαθμισμένης Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ), εστιάσαμε σε συνεργασίες με τον κόσμο του επιχειρείν, προκειμένου την καλύτερη εναρμόνιση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Επιπρόσθετα συνεχίσαμε τις «Ημέρες Καριέρας» έναν θεσμό που εγκαινιάσαμε πριν 2 χρόνια και έχουν αγκαλιάσει θερμά οι τοπικές κοινωνίες, καθώς αποδεδειγμένα έχει «ανοίξει» το δρόμο σε πάνω από 5.000 προσλήψεις. 

Με πάγιο στόχο τη διαρκή προσαρμογή μας στις ραγδαία μεταβαλλόμενες συνθήκες στην αγορά εργασίας επιπλέον προχωρήσαμε και σε νέες πρωτοβουλίες, όπως είναι το DYPArtnerships με στόχο την ανάπτυξη και τη διεύρυνση των σχέσεων της ΔΥΠΑ με τις επιχειρήσεις, αλλά και το JobReady by DYPA, το οποίο έρχεται σε συνέχεια των δράσεων Συμβουλευτικής, αντίστοιχη των εκδηλώσεων «Ημέρα Καριέρας» με τη διοργάνωση εργαστηρίων.

Στο επίκεντρο των πολιτικών μας ήταν και οι δράσεις στήριξης των ειδικών και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.Ειδικότερα υλοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία το «ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών για την πρόσληψη 2.000 ανέργων που ανήκουν σε ειδικές και ευπαθείς ομάδες στο οποίο καλύφθηκαν όλες οι θέσεις σε μόλις 1,5 χρόνο. Αμέσως μετά, ξεκινήσαμε μία νέα δράση επιδοτούμενης απασχόλησης, που παραμένει «ανοικτή» για την υποβολή αιτήσεων, για την πρόσληψη 3.000 ανέργων σε νέες θέσεις εργασίας. Με επιχορήγηση 75% του συνολικού κόστους εργασίας (μισθό και εισφορές), έως 700 ευρώ μηνιαία, για 24 μήνες, η ΔΥΠΑ δίνει ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν άνεργα ΑμεΑ και ανέργους από άλλες ευάλωτες ομάδες.

Η χρονιά που φεύγει ωστόσο ήταν και ορόσημο για τη δυναμική επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής. Μέσα από το Πρόγραμμα «Σπίτι μου», δόθηκαν χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια σε 10.000 ωφελούμενους, νέους και νέα ζευγάρια, για αγορά πρώτης κατοικίας. 

dypa-programma.jpg

50.000 νέες θέσεις εργασίας για το 2024

Το 2024 προμηνύεται μία ακόμα πιο δυναμική χρονιά, μέσα στην οποία η ΔΥΠΑ θα παγιώσει τη προσήλωση σε δράσεις με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο. Σταθερός μας προσανατολισμός η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, με απώτερο στόχο να συγκλίνουμε σταδιακά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να σπάσουμε το φράγμα του 8% .

Αξιοποιώντας στο έπακρο πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, η ΔΥΠΑ θα εστιάσει στην υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης και επιχειρηματικότητας «νέας γενιάς», με στόχο τη δημιουργία περισσότερων από 110.000 νέων θέσεων εργασίας στα επόμενα χρόνια, εκ των οποίων 50.000 εντός του 2024.

Ξεχωριστή θέση στις προτεραιότητες μας έχουν οι δράσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων εργαζομένων και ανέργων, με στόχο την κατάρτιση 125.000 ωφελούμενων σε ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση, με έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες». 

Τέλος, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία άμβλυνσης της στεγαστικής κρίσης, μετά το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Σπίτι μου» ξεκινάει τη νέα χρονιά η δράση «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», που αποσκοπεί στην επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών και την ένταξή τους στη μισθωτική αγορά. 

Η ΔΥΠΑ θα συνεχίσει τη ίδια δυναμική πορεία και τη νέα χρονιά.  Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του πρώην Αμερικανού Προέδρου Φράνκλιν Ρούσβελτ «Κάνε κάτι. Αν πιάσει, κάνε περισσότερο. Αν όχι, κάνε κάτι άλλο», είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε όσα θετικά χτίσαμε, να εμπλουτίσουμε τις δράσεις μας αλλά και να επικαιροποιούμε συνεχώς τον σχεδιασμό μας όπου απαιτείται, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. 

*Ο Σπύρος Πρωτοψάλτης είναι Διοικητής ΔΥΠΑ, Εθνικός Συντονιστής Δεξιοτήτων, πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού

- iefimerida.gr
 

Σχετικα αρθρα

Θ. Σκυλακάκης: Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ηλεκτρικής επάρκειας των νησιών και της Κρήτης

admin

Θεοχάρης: Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν, αλλά δεν θα χαριστούμε και σε κανέναν

fastpath

Γουίλιαμς (Fed): Έχουμε δρόμο μέχρι να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2%

fastpath

admin

Πότε βγαίνει στον «αέρα» η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ με νέες υπηρεσίες

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 6,1% στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων το 2023

admin

Τουρισμός: Ισχυρή η ζήτηση για Airbnb σε «άγνωστους» προορισμούς

admin

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Μειώσεις επιτοκίων όταν επιβεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός πέφτει στο 2%

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Ντεμπούτο για 112 χιλιάδες επιχειρήσεις το 2023

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν οι οικοδομικές άδειες τον Νοέμβριο

admin

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ) για επιτόκια: Χρειαζόμαστε ακόμα χρόνο για μειώσεις

admin

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Πληρωμές 185,9 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 29/2 για τον Φεβρουάριο

admin