Image default
Οικονομία

Κοντογεώργης: Το 2023 χρονιά ορόσημο-Η Ελλάδα ανέκτησε την οικονομική της αυτοδυναμία

«Το 2023 αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για τη χώρα μας», υπογραμμίζει, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Απογευματινή», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης. Όπως δε, επιχειρηματολογεί, «ύστερα από αλλεπάλληλες κρίσεις, η ελληνική οικονομία ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και μαζί της, σε συνέχεια και της ολοκλήρωσης του προγράμματος ενισχυμένης οικονομικής εποπτείας το 2022, η Ελλάδα ανέκτησε και την οικονομική της αυτοδυναμία».

Συγχρόνως, «η χώρα μας, ύστερα και από το καθαρό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, απολαμβάνει πολιτική σταθερότητα, γεγονός που της επιτρέπει, και επιβάλλει ταυτόχρονα στην κυβέρνησή μας, να κινηθεί ταχύτητα και συστηματικά στην κατεύθυνση της σύγκλισης με τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η υλοποίηση αυτής της επιδίωξης, που σηματοδοτείται πολιτικά και από τις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, στηρίζεται σε τρεις άξονες:

– Επιτάχυνση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και συνέχιση των θετικών βημάτων στα ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Σε όσα πήγαμε καλά, να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο, και σε όσα συνεχίζουμε να υστερούμε, να τα αλλάξουμε τώρα. Τα πεδία της παρέμβασης έχουν προσδιοριστεί και οι ενέργειές μας εντείνονται, από τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Δικαιοσύνη, Υγεία, Παιδεία, αγορά Εργασίας και ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, Ψηφιοποίηση και λειτουργία του κράτους, Πράσινη οικονομία και μετάβαση, Δικαιώματα.

– Αποτελεσματική και γρήγορη υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 18,2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 17,7 δισ. ευρώ σε δάνεια, σηματοδοτεί την αναγνώριση της στρατηγικής των μεταρρυθμίσεων σεβόμενοι τους δημοσιονομικούς κανόνες και τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας, με παράλληλη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας. Η ταχεία υλοποίηση του επενδυτικού σκέλους του σχεδίου και των μεταρρυθμίσεων που το συνοδεύουν, με την παράλληλη αύξηση της απορροφητικότητας, αποτελούν για εμάς απόλυτη προτεραιότητα.

– Ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην ΕΕ. Η χώρα μας έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της και στις αλλεπάλληλες κρίσεις, πανδημική, ενεργειακή κ.ο.κ. που ενέσκηψαν τα προηγούμενα χρόνια και επηρέασαν το σύνολο της ΕΕ, η Ελλάδα διά του πρωθυπουργού είχε ενεργό ρόλο στη χάραξη κοινών πολιτικών. Πλέον, έχουμε τη δυνατότητα και το διεθνές πολιτικό κεφάλαιο να διαδραματίσουμε ακόμα πιο παραγωγικό ρόλο στις διαδικασίες που αφορούν τους θεσμούς, τις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές, ειδικά στα πεδία άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος, αλλά και σε όσα προσδιορίζουν τη νέα οικονομική και κοινωνική Ευρώπη, που διαμορφώνεται για τις επόμενες δεκαετίες, ενσωματώνοντας τις προκλήσεις του μεταναστευτικού ζητήματος, της κλιματικής προσαρμογής, της δημογραφικής πρόκλησης και της ανταγωνιστικότητας.

Το 2024 εργαζόμαστε για μια καλύτερη Ελλάδα σε μια ανθεκτικότερη και δικαιότερη Ευρώπη», καταλήγει, στο άρθρο του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.

Σχετικα αρθρα

Καύσιμα: Πτώση τιμή για πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης – «Τσουχτερή» παραμένει η βενζίνη

admin

Καταναλωτές: Τα νέα μέτρα δεν φέρνουν… την άνοιξη στις τσέπες μας

admin

Ρεύμα: Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για ρευματοκλοπές και στρατηγικούς κακοπληρωτές

admin

Απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας για 280.000 οφειλέτες

admin

ΑΑΔΕ: Βάζει στο στόχαστρο κρυπτονομίσματα και digital assets

admin

Πληθωρισμός τροφίμων: Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρώπης

admin

Β. Σπανάκης: Βασικός κυβερνητικός στόχος μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ

admin

ΕΚΤ: Συνεδριάζει την Πέμπτη, αλλά μείωση επιτοκίων δεν αναμένεται πριν τον Ιούνιο

admin

Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ

admin

ΗΠΑ: Δημόσιο χρέος περίπου 1 τρισ. δολάρια προστίθεται κάθε σχεδόν 100 ημέρες

admin

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι καταβολές σε δικαιούχους έως 8 Μαρτίου

admin

Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η ΤτΕ η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

fastpath