Image default
Ευρώπη

Πετρέλαιο: Το Ιράν έβαλε «πόδι» στην Ερυθρά Θάλασσα αυξάνοντας τις τιμές

Η απόφαση του Ιράν να έχει παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα είχε αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου που κινούνται ανοδικά το πρωί της Τρίτης.

Αναλυτικότερα, το μπρεντ σημείωσε άνοδο 2% και διαμορφώνεται στα 78,54 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό σημείωσε αύξηση 1,7% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 72,90 δολάρια το βαρέλι.

Η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου έρχεται μετά το πτωτικό κλείσιμο της χρονιάς που έφεραν οι ανησυχίες για την αύξηση της παραγωγής εκτός του ΟΠΕΚ+ και την επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης. Οι παράγοντες που συνδιαμόρφωσαν το κλίμα, σπρώχνοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση τις τιμές, ήταν οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας και το σήμερα της Federal Reserve έχει κλείσει τον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέφερε ότι δέχθηκε πυρά στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί σε σήμα κινδύνου που έλαβε από το πλοίο Maersk Hangzhou στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα να βυθιστούν τα τρία σκάφη που ανήκουν στους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον πλοίων στην περιοχή εις ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους.

Κανείς από τους δέκα επιβαίνοντας στα σκάφη δεν επέζησε.

Μετά το περιστατικό, αντιπροσωπεία των Χούθι συναντήθηκε με αξιωματούχους στην Τεχεράνη ενώ η AP Moller-Maersk ανέστειλε και πάλι κάθε διέλευση πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα για να αξιολογήσει την κατάσταση στη ζωτικής σημασίας υδάτινη οδό.

Σε απάντηση, το ιρανικό αντιτορπιλικό Alborz διέσχισε το στενό Μπαμπ-Ελ Μαντέμπ μεταξύ της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν χωρίς να παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για την αποστολή του πλοίου.

«Οποιαδήποτε κλιμάκωση της σύγκρουσης σε αυτή την περιοχή σίγουρα θα προσθέσει μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου για το μπρεντ», σχολίασε στο CNBC ο Νιλ Μπέβεριτζ της Bernstein. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν θα δούμε ακόμα καμία σημαντική επίπτωση. «Δεν έχουμε ξαναδεί ιρανικές ναυτικές επιδρομές. Και εφόσον πραγματικά δεν οδηγήσου σε κλιμάκωση, τότε δεν βλέπω πραγματικά κανένα σημαντικό αντίκτυπο σε αυτό το επίπεδο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Πριγιάνκα Σαχντέβα της Phillip Nova Pte ανέφερε ότι οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις αναμένεται να παρέχουν στήριξη στις τιμές. Έθεσε, ωστόσο, και το ζήτημα της ανάκαμψης της Κίνας που αποτελεί μία πηγή ανησυχίας για την αγορά.

Σχετικα αρθρα

Γιατί έρχονται περισσότερες πτωχεύσεις στην Ευρώπη

admin

Υπόδειγμα για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση θέλει να γίνει η Γαλλία

admin

Νίκη των Πολωνών αγροτών μετά από μαζικές διαδηλώσεις στη Βαρσοβία

admin

Swisscom: Κοντά σε deal 8 δισ. με τη Vodafone Italia

admin

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ απειλούν τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία

admin

Πώς η αγορά μπορεί να νικήσει τους Χούθι

admin

Υπερψηφίστηκε ο νομοθετικός φάκελος για την αποκατάσταση της φύσης στην ΕΕ

admin

ΟΗΕ: Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας βρίσκεται πριν από τον λιμό

admin

Να πού βρίσκει τα λεφτά ο Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία

admin

Ρωσία: Απαγορευτικό στις εξαγωγές βενζίνης για έξι μήνες

admin

«Βαθιά ανησυχία» προς την ΕΚΤ για τον υψηλό πληθωρισμό, εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

admin

Πώς ο απλήρωτος λογαριασμός της Tesla και ένα tweet του Μασκ απογείωσαν τις πωλήσεις ενός ζαχαροπλαστείου

admin