Η ισχυρότερη ζήτηση ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, καθώς η αισιοδοξία μεταξύ των εταιρειών ήταν ιστορικά αυξημένη.
Ισχυρότερη μεταποίηση λόγω της αυξημένες ζήτησης κατέγραψε για το τέλος του 2023 στην Ελλάδα η S&P Global, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας PMI.
Η παραγωγή εξακολούθησε να αυξάνεται, καθώς η ισχυρότερη άνοδος των νέων παραγγελιών υποστήριξε την αύξηση της απασχόλησης και των αγορών. Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο, καθώς οι εταιρείες επιδίωξαν να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα, γεγονός το οποίο οδήγησε σε απότομη μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών. Ωστόσο, η αύξηση των αγορών εισροών επιβραδύνθηκε, λόγω των μεγαλύτερων χρόνων παράδοσης των υλικών και των προσπαθειών μείωσης των αποθεμάτων. Η ισχυρότερη ζήτηση ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, καθώς η αισιοδοξία μεταξύ των εταιρειών ήταν ιστορικά αυξημένη.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει η S&P Global, οι πληθωριστικές πιέσεις απέκτησαν επίσης δυναμική. Το κόστος εισροών και οι χρεώσεις εκροών αυξήθηκαν με δριμύτερους ρυθμούς, καθώς οι μεγαλύτερες τιμές προμηθειών και υλικών μετακυλίστηκαν στους πελάτες. Κλείνοντας στις 51,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index™ – PMI®) κατέγραψε τιμή πάνω από τις 50,9 μονάδες του Νοεμβρίου και υπέδειξε την ενδέκατη συνεχή μηνιαία βελτίωση της υγείας του τομέα. Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε για τρίτο συνεχή μήνα στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο, παρότι ήταν συνολικά μέτριος. Στην άνοδο του κύριου δείκτη συνέβαλε η αύξηση των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές, μετά από τα σχεδόν αμετάβλητα επίπεδα που καταγράφηκαν την προηγούμενη περίοδο της έρευνας.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Νέων Παραγγελιών αυξήθηκε από το χαμηλό δέκα μηνών του Νοεμβρίου και ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο, υποδεικνύοντας μέτρια αύξηση των νέων πωλήσεων. Η άνοδος συνδέθηκε ευρέως με τις ισχυρότερες συνθήκες ζήτησης τόσο στις εγχώριες αγορές όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Η εκ νέου άνοδος των νέων παραγγελιών εξαγωγών συνέβαλε στην αύξηση των συνολικών νέων πωλήσεων τον Δεκέμβριο. Οι νέες εργασίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών, μολονότι οριακά, μετά από αναφορές για μεγαλύτερη ζήτηση από πελάτες βασικών αγορών εξαγωγών. Ως εκ τούτου, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν ακόμα αύξηση των νέων παραγγελιών με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο Εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις Επιταχύνεται η αύξηση της απασχόλησης.
Η συλλογή στοιχείων πραγματοποιήθηκε 06-15 Δεκεμβρίου 2023. Ο ρυθμός αύξησης ήταν σε γενικές γραμμές σταθερός, παρά το γεγονός ότι εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί τους τελευταίους τρεις μήνες. Σύμφωνα με αναφορές, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, της ενέργειας και των υλικών οδήγησαν στην επιτάχυνση της αύξησης του κόστους κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Παρότι ηπιότερος από τον μακροχρόνιο μέσο όρο της έρευνας, ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε στον δεύτερο δριμύτερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο. Ανταποκρινόμενοι στην ταχύτερη αύξηση του κόστους εισροών και λόγω των ευνοϊκότερων συνθηκών ζήτησης, οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν τις τιμές πώλησης με δριμύτερο ρυθμό.
Ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν ιστορικά υψηλότερος και ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο, καθώς οι εταιρείες επιδίωξαν να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες. Η εκ νέου αύξηση των νέων παραγγελιών υποστήριξε μια ισχυρότερη αύξηση των επιπέδων απασχόλησης κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Οι εταιρείες επιδίωξαν να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα ώστε να βοηθήσουν την πρόσφατη αύξηση των νέων πωλήσεων, καθώς ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Η μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα βοήθησε τις εταιρείες να επεξεργαστούν τις αδιεκπεραίωτες εργασίες, καθώς ο όγκος ανεκτέλεστων εργασιών μειώθηκε με δριμύ και ταχύτερο ρυθμό. Παρότι οι αγορές εισροών αυξήθηκαν περαιτέρω, ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε σε οριακό κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Παράλληλα, οι χρόνοι παράδοσης εισροών επιμηκύνθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών και στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο. Τόσο τα αποθέματα των προμηθειών όσο και των ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν, ενώ τα πρώτα συρρικνώθηκαν με σημαντικά ταχύτερο ρυθμό. Οι Έλληνες κατασκευαστές παρέμειναν έντονα αισιόδοξοι ως προς τις προοπτικές σχετικά με την παραγωγή κατά το επόμενο έτος, λόγω των ελπίδων για μεγαλύτερες επενδύσεις και περαιτέρω αύξηση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών.
Η Siân Jones, Επικεφαλής Οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, σχολίασε: «Το 2023 έκλεισε θετικά για τους Έλληνες κατασκευαστές, καθώς οι συνθήκες ζήτησης βελτιώθηκαν τόσο στο εσωτερικό όσο και στις αγορές του εξωτερικού, και τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό. Η παραγωγή εξακολούθησε να αυξάνεται με ιστορικά υψηλούς ρυθμούς, καθώς η εμπιστοσύνη των εταιρειών σχετικά με τη μελλοντική παραγωγή ενισχύθηκε από τη συνεχιζόμενη αύξηση των λειτουργικών απαιτήσεων. Ωστόσο, τα υποκείμενα στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν κάποια πιθανά προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού ενόψει του νέου έτους, καθώς οι εταιρείες περιόρισαν τις αγορές εισροών μετά τους μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης προμηθειών και τις προβλέψεις για περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των προμηθευτών το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθηκε σημαντικά τον Δεκέμβριο, ενώ οι εταιρείες επιδίωξαν σε μεγάλο βαθμό να το μετακυλίσουν στους πελάτες. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις μας, η αύξηση των τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω το 2024 στο 2.4%, χαμηλότερα από το αναμενόμενο 4.6% για το 2023».