Image default
BLOOMBERG

Nikesh Arora: Από την Google στο club των δισεκατομμυριούχων – Πώς εξασφαλίζει «χρυσά» προνομιακά πακέτα

Στο club των δισεκατομμυριούχων βρίσκεται πλέον το πιο ακριβοπληρωμένο στέλεχος της Google, Nikesh Arora, ο οποίος, εκτός από τα stock awards τουλάχιστον 200 εκατ. δολαρίων από τον τεχνολογικό κολοσσό, έλαβε και ένα πακέτο αποδοχών αξίας περίπου 51 εκατομμυρίων δολαρίων το 2012.

Ο Arora, ο οποίος “εκλάπη” από την Google το 2014 από τον Masayoshi Son της SoftBank Group και διαφημίστηκε ως ο πιθανός διάδοχος του θρυλικού επενδυτή, συγκέντρωσε ένα πακέτο αποδοχών 135 εκατομμυρίων δολαρίων τον πρώτο χρόνο, καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ και κερδίζοντας τον τίτλο του πιο ακριβοπληρωμένου στελέχους στον κόσμο.

Ωστόσο, δεν είναι η Google ή η Softbank που κατέταξε τον 55χρονο Arora στους δισεκατομμυριούχους του κόσμου, αλλά η σημερινή θέση του ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Palo Alto Networks.

Αρχικά, η Palo Alto Networks διέθεσε στον Arora ένα πακέτο μετοχών και δικαιωμάτων προαίρεσης 125 εκατομμυρίων δολαρίων όταν προσελήφθη το 2018.

Πώς ένας μη ιδρυτής εξασφάλισε 1,5 δισ.

Στη συνέχεια, χάρη στην “άνθιση” του λογισμικού κυβερνοασφάλειας μετά από μια σειρά σοβαρών περιστατικών hacking, τα οποία διατάραξαν καζίνο, λιμάνια και δημόσιες υπηρεσίες, η τιμή της μετοχής της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας, έχει εκτοξευτεί, με το μερίδιο του Arora  να ανέρχεται στα 830 εκατομμύρια δολάρια.

Σε συνδυασμό με τεράστιες αμοιβές που εξασφάλισε νωρίτερα στην καριέρα του, η καθαρή περιουσία του Arora ανέρχεται τώρα σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το - Billionaires Index.

Αυτό είναι αξιοσημείωτο, καθώς δεν είναι σύνηθες ένας μη ιδρυτής Διευθύνων Σύμβουλος τεχνολογικής εταιρείας να γίνεται δισεκατομμυριούχος.

Το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου του Arora στην Palo Alto Networks σχετίζεται με περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια δικαιώματα προαίρεσης που έλαβε κατά την ένταξή του στην εταιρεία.

Αυτά, αφορούν και την επίτευξη τιμής-στόχου της μετοχής, η οποία έχει πλέον επιτευχθεί, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου στόχου-κέρδους 300%.

“Δικαιολογημένα τα ποσά”

Ο Arora πούλησε μετοχές αξίας σχεδόν 300 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023, εκμεταλλευόμενος τα προνόμια που του διατέθηκαν.

Σήμερα, είναι έτοιμος να συνεχίσει να χτίζει την περιουσία του στην Palo Alto Networks.

Το πακέτο αποδοχών του Arora για το 2023, περιλαμβάνει έως και 750.000 stock awards, τα οποία εξαρτώνται από την επίτευξη ορισμένων συνθηκών απόδοσης, αλλά επί του παρόντος ανέρχονται σε περισσότερα από 220 εκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία δηλώνει ότι τα πασά είναι απολύτως δικαιολογημένα, καθώς οι εξαιρετικές αποδόσεις του Arora τα πρώτα πέντε χρόνια του στη εταιρεία, του δίνουν τη δυνατότητα να εξασφαλίζει «102 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο».

«Λόγω αυτής της σημαντικής κατοχυρωμένης ιδιοκτησίας του κ. Arora για τα επόμενα χρόνια, το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι θα ήταν απαραίτητη μια αξιοπρεπής απονομή μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η δέσμευσή του», εξηγεί η εταιρεία.

Διαβάστε επίσης: 

Airbus: Προσφέρει έως 1,8 δισ. ευρώ για μονάδα της Atos

Hyundai: «Βλέπει» επιβράδυνση των πωλήσεων το 2024

Η Union Maritime ναυπηγεί 20 τάνκερ – Στην εταιρεία συμμετέχει ο Τέλης Μυστακίδης

Σχετικα αρθρα

Μονακό: Το πριγκιπάτο, οι «μυστικές» υποθέσεις, τα σκάνδαλα και τα 700 χρόνια ιστορίας

admin

Vodafone Italia: Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις εξαγοράς από την Swisscom για €8 δισ.

admin

Ο γάμος της χρονιάς: Oι μεγιστάνες της Wall Street και της Silicon Valley στην Ινδία για το pre-wedding πάρτι

admin

Klarna: Μείωση των ετήσιων ζημιών εν όψει της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο

admin

ΗΠΑ: Αυξημένες για εντέκατο διαδοχικό μήνα οι τιμές των κατοικιών

admin

Aνατροπή με την Shein: Εξετάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

admin

Φρέντι Μέρκιουρι: Πωλητήριο στο εντυπωσιακό σπίτι του θρύλου της μουσικής για $38 εκατ.

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Έτοιμη να σπάσει το φράγμα του $1 τρισ. η Berkshire Hathaway

admin

Πέθανε ο Τζέικομπ Ρότσιλντ: Ποιος ήταν ο διάσημος τραπεζίτης και φιλάνθρωπος της ισχυρής δυναστείας

admin

Goldman Sachs: Συμφωνία 1 δισ. δολαρίων με την Mubadala Investment στην Ασία

admin

Ξαβιέ Νιελ: Αποκτά μερίδιο $1,3 δισ. στη σουηδική Tele2 – Συνεχίζει το επενδυτικό «σαφάρι»

admin

Kάθι Γουντ: Γιατί πουλά μετοχές της Nvidia και της TSMC

admin