Image default
Ευρώπη

Ο πληθωρισμός δεν έχει ηττηθεί ακόμη- Αυξήσεις των τιμών και πάλι στην Ευρώπη

Η Ευρώπη δεν έχει απαλλαγεί πλήρως από το μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει τις οικονομίες της τα τελευταία δύο χρόνια. Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία και τη Γαλλία, τις κορυφαίες οικονομίες της ΕΕ, αυξήθηκε τον Δεκέμβριο και οι αναλυτές αναμένουν ότι τα στοιχεία για την ευρωζώνη που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή θα επιβεβαιώσουν την τάση αυτή. Αν συμβεί αυτό, θα είναι η πρώτη αύξηση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την περιοχή από τον Απρίλιο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν την άνοδο εν μέρει, επειδή οι κυβερνήσεις έχουν αποσύρει τις επιδοτήσεις που θεσπίστηκαν για τη στήριξη των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης το 2022.

Από τα τέλη του 2021, όταν ο παγκόσμιος πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται μετά το τέλος των πανδημικών λουκέτων, οι κυβερνήσεις διοχέτευσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις που θωράκισαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Αυτές οι αυξήσεις τροφοδοτήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, ο Paul Donovan, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού στις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ θα συνεχίσει να επιβραδύνεται. «Η δυναμική του πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι προς την κατεύθυνση της βραδύτερης αύξησης των τιμών», δήλωσε στο CNN.

Η επιτάχυνση του συνολικού πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες μπορεί να αμβλύνει τον ενθουσιασμό των επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να μειώσουν τα επιτόκια ήδη από την Άνοιξη.

Αυτός ο ενθουσιασμός οδήγησε σε ένα ράλι των χρηματιστηρίων από τα τέλη Οκτωβρίου που είδε τον δείκτη S&P 500 της Wall Street.

Η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή που παράγει πετρέλαιο έχει επίσης προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την πορεία των τιμών της ενέργειας.

- CNN

Σχετικα αρθρα

Εκατοντάδες χιλιάδες γερμανικές εταιρείες κρύβουν τους ισολογισμούς τους

admin

Μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας στους μεγάλους γερμανικούς ομίλους

admin

Alecta: Σε πρωτοφανή κρίση βυθίζεται το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας

admin

Ρωσία: «Περικοπές» στην παραγωγή πετρελαίου, τι λένε αναλυτές

admin

Ελβετία: Διπλή η «νίκη των φτωχών επί των πλουσίων» για τις συντάξεις

admin

Γενικός Γραμματέας ΕΛΚ: Τα βασικά χαρτοφυλάκια πρέπει να είναι στα «σταθερά» χέρια της κεντροδεξιάς

admin

Ο Γάλλος Νικολά Σμιτ στο τιμόνι των Ευρωσοσιαλιστών με στόχο την Κομισιόν

admin

Παγώνει ξανά τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

admin

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής ASEAN-Αυστραλίας

admin

Μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, η Γερμανία προειδοποιεί για ρωσικό πόλεμο πληροφοριών

admin

Πράσινο φως από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον ισπανικό νόμο περί αμνηστίας

admin

Apple: Πρόστιμο – μαμούθ από την Κομισιόν για μονοπωλιακές πρακτικές στις εφαρμογές μουσικής

admin