Ένας κατακλυσμός 150 δισεκατομμυρίων ευρώ (165 δισεκατομμύρια δολάρια) πωλήσεων κρατικών ομολόγων τον Ιανουάριο τροφοδοτεί ανησυχία στις αγορές ομολόγων της ζώνης του ευρώ, μια πρόγευση ενός δυνητικού ρεκόρ δημοσίου χρέους που οι αγορές θα πρέπει να απορροφήσουν φέτος.
Οι αποδόσεις των ομολόγων, που κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές, ξεκίνησαν υψηλότερα το 2024 μετά την πτώση τους τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Η απόδοση 10 ετών της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς της ευρωζώνης, έχει αυξηθεί σε λίγο περισσότερο από 2% από το χαμηλό ενός έτους 1,896% την περασμένη εβδομάδα.
Ο περιορισμός των στοιχημάτων των επενδυτών σχετικά με το πόσο και πόσο νωρίς θα μειώσουν οι κεντρικές τράπεζες τα επιτόκια φέτος, οδήγησε το selloff των ομολόγων. Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι αγορές θα δυσκολευτούν να χωνέψουν άλλο ένα έτος βαρέων πωλήσεων κρατικού χρέους.
Η ING εκτιμά ότι η ζώνη του ευρώ θα εκδώσει περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους μόνο αυτόν τον μήνα, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να επωφεληθούν από την πρόσφατη πτώση των αποδόσεων και οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες για το νέο έτος. Υπάρχει καθαρή προσφορά 72 δισ. ευρώ όταν συνυπολογίζονται οι εξαγορές.
Ο πληθωρισμός ώθησε τα κράτη της ευρωζώνης να αυξήσουν τις πληρωμές πρόνοιας και τους μισθούς του δημόσιου τομέα, ενώ το υψηλότερο κόστος δανεισμού προστίθεται στους τόκους τους, διατηρώντας την έκδοση χρέους σε υψηλά επίπεδα.
Ένα παρόμοιο ποσό χρέους εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά τώρα έρχεται μετά από ένα ισχυρό ράλι που μοιάζει να πλησιάζει στο τέλος του, δήλωσε ο αναλυτής στρατηγικής επιτοκίων της Societe Generale, Jorge Garayo.
«Τα τρέχοντα επίπεδα (απόδοσης), φαίνονται δύσκολο για την αγορά να αφομοιώσει την ποσότητα της προσφοράς που πρόκειται να έρθει», είπε. «Για εμάς, η προσφορά θα είναι ανησυχητική και θα έχει ανοδική επίδραση στις αποδόσεις».
Ο Michael Weidner, συνεπικεφαλής του παγκόσμιου σταθερού εισοδήματος στη Lazard Asset Management, είπε ότι μια ανησυχία είναι ότι οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν να εκδώσουν μεγάλο ποσό χρέους μεγαλύτερης ημερομηνίας.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης ημερομηνίας θεωρούνται γενικά ως πιο επικίνδυνα, επομένως οι επενδυτές απαιτούν συνήθως ένα ασφάλιστρο για να τα κρατήσουν.
«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες εκδόσεις σε (ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας) και πόση διάρκεια είναι έτοιμη να απορροφήσει η αγορά είναι ερωτηματικό δεδομένου του επιπέδου των αποδόσεων», δήλωσε ο Weidner.
Η Γερμανία σχεδιάζει να εκδώσει 10ετή ομόλογα αυτόν τον μήνα και η Ισπανία έχει ήδη πουλήσει 30ετή διάρκεια.
ΕΚΤ
Στις ανησυχίες των επενδυτών προστίθεται το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της εποχής της πανδημίας ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ – PEPP – κατά 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Ήδη καταργεί ένα άλλο από τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της.
Όταν ληφθεί υπόψη η λεγόμενη ποσοτική σύσφιξη, οι αγορές θα πρέπει να απορροφήσουν το δημόσιο χρέος ρεκόρ των 675 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος, εκτιμά η Barclays, αυξημένο κατά 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Ο Βάιντνερ είπε ότι αναμένει το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων να διευρυνθεί καθώς η Γερμανία προσπαθεί να μειώσει τα επίπεδα χρέους της και η ΕΚΤ, η οποία ήταν δεκανίκι για τα ιταλικά ομόλογα, αποχωρεί από την αγορά.
Σε περίπου 168 μονάδες βάσης, αυτή η διαφορά διευρύνθηκε κατά περίπου 10 bps την περασμένη εβδομάδα, αλλά ήταν ακόμα κάτω από τις κορυφές που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Ο Joost van Leenders, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της Van Lanschot Kempen, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός και οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να οδηγούν τις αγορές ομολόγων.
«Οι κύκλοι της οικονομίας και του πληθωρισμού τείνουν να είναι πολύ πιο σημαντικοί από τις ανησυχίες για την έκδοση ομολόγων», είπε. «Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν επειδή μειώθηκε ο πληθωρισμός».
Οι κυβερνήσεις θα εξακολουθούν να μπορούν να εκδίδουν χρέος, δήλωσε ο επικεφαλής μακροστρατηγός της RBC Capital Markets, Peter Schaffrik, ειδικά καθώς σχεδιάζουν επίσης να εξαγοράσουν πολλά ομόλογα, επιστρέφοντας χρήματα στους επενδυτές.
«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν αποτυχημένες δημοπρασίες ή κάτι παρόμοιο, είναι απλώς θέμα παραχώρησης απόδοσης που απαιτεί η αγορά».