Image default
Οικονομία

Σκρέκας: Μετά τον Μάρτιο μειωμένες τιμές στα ράφια – Ελέγχονται δύο εταιρείες που πωλούν βρεφικό γάλα

Οι ανατιμήσεις τους τρεις τελευταίους μήνες έχουν σχεδόν μηδενιστεί, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης. 

Την πεποίθηση πως από τον Μάρτιο κι έπειτα οι καταναλωτές θα αρχίσουν να βλέπουν μειωμένες τιμές στα ράφια εξέφρασε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, επαναλαμβάνοντας πως η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών σήμερα.

«Από τον Μάρτιο και μετά θα βλέπουμε σε συγκεκριμένες κατηγορίες να μειώνονται οι τιμές στα ράφια», εξήγησε χαρακτηριστικά ο υπουργός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

«Οι ανατιμήσεις έχουν σχεδόν μηδενιστεί»

Επικαλούμενος μάλιστα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο κ. Σκρέκας αποκάλυψε πως ιδίως τους τρεις τελευταίους μήνες, οι ανατιμήσεις έχουν σχεδόν μηδενιστεί. «Σε σταθμισμένη βάση έχουμε αποπληθωριστικές τάσεις», σημείωσε, προσθέτοντας πως στόχος της κυβέρνησης παραμένει η μείωση των τιμών στα ράφια.

Σε ό,τι δε αφορά τα πρόστιμα για αθέμιτη κερδοφορία που επιβάλλει μετά από ελέγχους το υπουργείο Ανάπτυξης, ο υπουργός διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως «εισπράττονται κανονικά. Καταθέτω στη βουλή τα αποδεικτικά και θα συνεχίσω να το κάνω», σημείωσε.

«Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε τρόφιμα, απορρυπαντικά, σαμπουάν, πάνες»

«Εμείς προχωρούμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους και πολύ σύντομα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε μέσα από τη διαφάνεια, να δούμε αποκλιμάκωση τιμών το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε ο υπουργός, εξηγώντας πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ενώ επικεντρώνονται στις εταιρείες τροφίμων και προϊόντων οικιακής φροντίδας όπως απορρυπαντικά, σαμπουάν και πάνες.

«Ελέγχονται για αθέμιτη κερδοφορία δύο από τις τέσσερις εταιρείες που πωλούν βρεφικό γάλα»

Επανερχόμενος στο μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει τα τελευταία 24ωρα με τις τιμές στο βρεφικό γάλα, μετά τη δημοσιοποίηση των ερευνών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Σκρέκας ανάφερε ότι «έρχονται άμεσα μέτρα διοικητικού χαρακτήρα για μειώσεις στο βρεφικό γάλα».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι δύο από τις τέσσερις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του βρεφικού γάλακτος ελέγχονται ήδη για αθέμιτη κερδοφορία, ενώ έχει δοθεί εντολή στη ΔΙΜΕΑ να ξεκινήσουν έλεγχοι και στις άλλες δύο εταιρείες.

«Ελέγχουμε τους μεταποιητές λαδιού»

Ερωτηθείς εκ νέου για την εκτόξευση των τιμών στο λάδι και το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην τιμή του, ο υπουργός σημείωσε πως «η διατίμηση στην ενιαία αγορά της Ευρώπης δεν μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα, καθώς δημιουργεί πρόβλημα όταν υπάρχουν πολλά προϊόντα και πολλές τιμές».

«Δείτε το καλάθι του νοικοκυριού, υπάρχει λάδι με 10 ευρώ περίπου, όταν για παράδειγμα οι τιμές παραγωγού στην Κρήτη κυμαίνονται μεταξύ 8,5 και 9 ευρώ. Άρα το περιθώριο κέρδους είναι πολύ μικρό, εμείς ελέγχουμε τους μεταποιητές», ανέφερε. «Δεν έχουμε παραγωγή λαδιού, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε τέλος πως «η μάχη της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών δεν θα σταματήσει, αλλά θα συνεχίσει ακόμη πιο εντατικά».

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Τα δυο κλειδιά για περαιτέρω μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα

admin

ΕΕΑ: Περίπου 15% έχει διασυνδέσει την ταμειακή μηχανή με το POS κι απομένει μία εβδομάδα

admin

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά από τον Μάιο

admin

Κατώτατος μισθός: Τι βάζει «κόφτη» στην αύξηση

admin

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, στο 2,8% στην Ευρωζώνη

admin

Επενδυτικό fund με έδρα τη Θεσσαλονίκη θα «ρίξει» κεφάλαια ύψους 10 εκατ. ευρώ σε ελληνικές startups

admin

Τουρισμός: Αυξημένες 6,2% οι αφίξεις στα καταλύματα τον Δεκέμβριο

admin

Αεροδρόμια: Ανοδικά η επιβατική κίνηση τον Ιανουάριο

admin

Αύξηση 5% στις διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα τον Δεκέμβριο 2023

admin

Φραγκογιάννης: Ευκαιρίες για επενδύσεις Ινδών στην Ελλάδα

admin

Εξοικονομώ για επιχειρήσεις: Τροχάδην για αιτήσεις από σήμερα με σειρά προτεραιότητας

fastpath

OTE: Αλμα 42% στα κέρδη ανα μετοχή – Ανοδος 36,8% στα καθαρά κέρδη – Μέρισμα 0,71 ευρώ +23%

admin