Image default
Τοις Μετρητοίς

Πόσο θα αντέξουν ;

Πόσο θα αντέξουν ;

Αυτή και αν είναι διαστημική εκτόξευση δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών  των ΗΠΑ το συνολικό δημόσιο χρέος (US Total National Debt)  στο τέλος του 2023 είχε σκαρφαλώσει στο απίστευτο νούμερο των 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με το δημοσιονομικό έλλειμμα (η διαφορά μεταξύ των δαπανών της κυβέρνησης και αυτών που λαμβάνει σε φόρους) να έχει πάρει ισχυρή ανοδική γωνία κλίσης.

Αυτό το νούμερο ουσιαστικά σημαίνει ότι το χρέος των ΗΠΑ έχει αυξηθεί στη τελευταία εικοσαετία “μόλις” κατά το ποσοστιαίο νούμερο ρεκόρ του +500%. Και το κακό είναι ότι δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ με την αμερικανική ηγεσία να συμπεριφέρεται σαν ένας κακός «καταναλωτής» πιστωτικής κάρτας που απλά λόγω εθισμού δεν μπορεί να βάλει ένα τέλος στο δανειακό του άνοιγμα.

Μέρα με τη μέρα μάλιστα και λόγω της ταχείας αύξησης των επιτοκίων βάσης η κυβέρνηση των ΗΠΑ δαπανάει καθημερινά 2 δισεκατομμύρια δολάρια, μόνο για πληρωμές τόκων χρέους, όταν μόλις πριν από λίγα  χρόνια έδινε ούτε  τα μισά χρήματα. Οι δε αναλυτές κρούουν το κώδωνα του κινδύνου μιας που για πρώτη φορά σε λίγους μήνες οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους θα υπερκεράσουν το ποσό που διατίθεται παραδοσιακά για έρευνα, ανάπτυξη, υποδομές και εκπαίδευση.

Οι Αμερικάνοι βέβαια έχουν αρχίσει και βομβαρδίζουν με αιχμηρά σχόλια την όλη κατάσταση λέγοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξοδεύει χρήματα σαν «μεθυσμένος ναύτης».

Αν και συμπληρώνουν ότι είναι προσβολή για τους μεθυσμένους ναυτικούς που τουλάχιστον α) ξοδεύουν τα δικά τους χρήματα και β) σταματάνε όταν τελειώσουν τα χρήματα.

Από την άλλη όμως και οι Αμερικανοί δεν πάνε πίσω καθώς  το συνολικό χρέος των νοικοκυριών έχει ήδη ξεπεράσει τα 17,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Χρωστούν στις πιστωτικές τους κάρτες 1,21 τρισ. δολάρια και σε δάνεια αυτοκινήτου 1,73 τρισ. δολάρια όταν τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών κυμαίνονται στο 25% και τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου κατά μέσο όρο στο 12%. Υπάρχουν φυσικά και τα φοιτητικά δάνεια τα οποία έχουν φτάσει να ξεπερνούν τα 1,5 τρισ. δολάρια.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν βγει αρκετές αναλύσεις αλλά και δημοσκοπήσεις  οι οποίες αναφέρουν ότι οι  Αμερικανοί βυθίζονται στο χρέος καθώς τα έξοδα των νοικοκυριών αυξάνονται ταχύτερα από το εισόδημα με την πλειοψηφία να λέει ότι.. «Η οικονομία είναι καλή στα χαρτιά, αλλά δεν τα πάω καλά» Το  ένα μέσο νοικοκυριό χρειάζεται κάθε μήνα πάνω από 4400 δολάρια (!) για να μπορεί να πληρώσει στην ώρα τους τις δόσεις για το αυτοκίνητο, το στεγαστικό, και το φοιτητικό. Απορώ…

Μέχρι στιγμής  πάντως γνωρίζουμε ότι τα αποπληρώνουν κανονικά, το θέμα είναι όμως ως πότε θα αντέξουν.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

January 6, 2024

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Ο S&P 500 γράφει πλέον ιστορία

admin

Cenergy Holdings: Οι 3 συνθήκες που οδηγούν στα €10

admin

Εβροφάρμα: Με μεγάλη δύναμη πολλαπλασιασμού της κερδοφορίας της

admin

Τώρα ξεκινάει το πάρτι στις κατασκευαστικές

admin

Όλα ανθηρά στη Στοά των “Bulls”

admin

Intracom: Η μαεστρία των market maker

admin

Interlife: Ανεβάζει συνεχώς το μερίδιό της στην ασφαλιστική αγορά

admin

Ιστορική η στιγμή για τον όμιλο της Lavipharm

admin

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει τεράστια ανάπτυξη σε δύο εισηγμένες

admin

Η αγορά θέλει να διορθώσει αλλά δεν την αφήνουν

admin

Το επενδυτικό αμόκ και η βόμβα μεγατόνων από μια δική μας εισηγμένη

admin

Ψάχνοντας τη δικαιολογία απαγκίστρωσης από τα υψηλά

admin