Σημαντική πρόοδο φαίνεται να παρουσιάζει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μετά τις αλλαγές που έλαβαν χώρα στην πλατφόρμα και οι οποίες βοηθούν τους δανειολήπτες και τους καταναλωτές να τον χρησιμοποιούν.
Στο τέλος Δεκεμβρίου και με βάση τα στοιχεία της πλατφόρμας οι αιτήσεις ξεπερνούσαν τις 53 χιλιάδες, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε 27,55 δισ. ευρώ χρέους προς ρύθμιση.
Από αυτά, τα ολοκληρωμένα αιτήματα ήταν 9,12 δισ. ευρώ, σε οριστική υποβολή 3,74 δισ.
ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα ήταν σε αρχική υποβολή οι αιτήσεις τους.
Η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή με σύνολο οφειλών
12,9 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 47% του συνόλου των οφειλών. Ακολουθεί η Κρήτη με κάτι λιγότερο από 10%.
Σε χρηματοπιστωτικούς φορείς η πλειονότητα των οφειλών
Το 59% των οφειλών που βρίσκονται στον εξωδικαστικό αφορούν επιτηδευματίες. Η πλειονότητα των οφειλών, περίπου το 77%, αφορά χρηματοπιστωτικούς φορείς. Η περισσότερες αιτήσεις βρίσκονται σε ένα εύρος οφειλής μεταξύ 50 και 200 χιλιάδων ευρώ.
Οι οφειλές που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ αθροίζουν 16,4 δισ. ευρώ και αποτελούν το 59% του συνόλου των οφειλών του εξωδικαστικού. Μόνον το 8,5% των οφειλών είναι ενήμερο. Σε 851 ανήλθαν οι νέες αιτήσεις, ενώ το ύψος των αρχικών τους οφειλών ήταν 256 εκατ. ευρώ.
Σε 12.025 ήταν το πλήθος των επιτυχών ρυθμίσεων μέσα στο έτος για οφειλές 4,36 δισ. ευρώ. Τον Οκτώβριο σημειώθηκε ο υψηλότερος αριθμός ρυθμίσεων σε πλήθος και τον Ιούνιο το μέγιστο σε όρους ποσού, ύψους 523 εκατ. ευρώ. Η μέση διάρκεια αποπληρωμής σε έτη ανά τύπο οφειλών είναι για το Δημόσιο 17 έτη, προς τους χρηματοοικονομικούς φορείς δάνεια στεγαστικά 27 έτη, επιχειρηματικά 19 έτη και καταναλωτικά 14 έτη.
Σε 17,13% ανέρχεται το μέσο «κούρεμα» για οφειλές προς το Δημόσιο και 27% προς χρηματοοικονομικούς φορείς. Το 45% των ρυθμίσεων προς τους χρηματοοικονομικούς φορείς έλαβε «κούρεμα» μεγαλύτερο από 30%. Το συνολικό ποσό των διαγραφών ήταν για το 2023 ύψους 1,24 δισ. ευρώ.
Η εγκρισιμότητα από τους χρηματοοικονομικούς φορείς ανήλθε στο 75% σε ό,τι αφορά το πλήθος και στο 68% σε ό,τι αφορά ποσό οφειλών. Το 35% των αιτήσεων όταν αυτές υπόκειντο σε πολυμερείς διαπραγματεύσεις απορρίφθηκε, ενώ το ποσοστό αυτό σε διμερείς διαπραγματεύσεις ήταν 21%.
Τι έδωσε ώθηση στον εξωδικαστικό
Το 17,12% των συνολικών οφειλών απορρίφθηκε λόγω οικονομικής ανεπάρκειας του οφειλέτη να υποστηρίξει τη ρύθμιση, το 17% για άλλο λόγο και το 12,7% γιατί ο εξωδικαστικός δεν ήταν το κατάλληλο εργαλείο ρύθμισης της οφειλής γι’ αυτούς.
Οι βελτιώσεις που το νέο θεσμικό πλαίσιο προκρίνει για τους ευάλωτους δανειολήπτες και οι οποίες έδωσαν ώθηση στις επιδόσεις του εξωδικαστικού είναι:
- Νέες αυστηρές υποχρεώσεις διαφάνειας για την καλύτερη ενημέρωση των δανειοληπτών.
- Βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού και ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους.
- Ενίσχυση του ανταγωνισμού, με χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.
- Επέκταση των συναλλαγών που υλοποιούνται μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS).
- Βελτίωση του πλαισίου για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
- Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών του Πτωχευτικού Κώδικα. Προβλέπεται ότι με την υποβολή της αίτησης πτώχευσης αναζητούνται αυτομάτως τα οικονομικά στοιχεία του οφειλέτη από δημόσιους φορείς και τράπεζες.