Image default
Οικονομία

Ρεύμα: Αμετάβλητες οι τιμές στα τιμολόγια τον Δεκέμβριο – Κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Στα 24,33 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα η χρέωση για τα νοικοκυριά, από 24,35 λεπτά τον Νοέμβριο. Στα 8,51 λεπτά ανά κιλοβατώρα η τιμή του φυσικού αερίου.

Σταθερά παρέμειναν επί της ουσίας τα τιμολόγια ρεύματος των ελληνικών νοικοκυριών τον Δεκέμβριο, όπως δείχνει το νέο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI), που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT.

Πιο συγκεκριμένα, η μέση τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας (συμπεριλαμβάνοντας ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τέλη και φόρους) ήταν 24,33 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στην Αθήνα (καθώς η έρευνα διεξάγεται σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωτευουσών). Έτσι, ήταν μόλις 0,02 λεπτά ακριβότερη από τον Νοέμβριο, όταν είχε διαμορφωθεί στα 24,35 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Για έναν ακόμη μήνα, η εγχώρια λιανική παρέμεινε σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των πρωτευουσών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ο οποίος ήταν 25 λεπτά ανά KWh. Επίσης, η Αθήνα ήταν η 15η ακριβότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το «τοπίο» στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με το δελτίο, όπως και συνέβη στην Αθήνα, έτσι και στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών πρωτευουσών δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις σε μηνιαία βάση, με συνέπεια η μέση τελική τιμή για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να διατηρήσει την τάση σταθεροποίησής της. Κατά μέσο όρο, οι λιανικές τιμές κινούνται 20% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, ενώ ο σχετικά ηπιότερος καιρός στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης (εκτός από τη Νορβηγία) έχει ως συνέπεια να διατηρούνται υψηλά αποθέματα αερίου στις υπόγειες αποθήκες, διευκολύνοντας παράλληλα την παραγωγή των ΑΠΕ.

Στον αντίποδα, οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες στη Νορβηγία είχαν ως συνέπεια η οικιακή τιμή να παρουσιάσει αύξηση κατά 37% σε μηνιαία βάση, λόγω αύξησης της ζήτησης και μειωμένης παραγωγής των φωτοβολταϊκών. Σημαντικές ήταν επίσης οι αυξήσεις στη σουηδική (14%) και τη φινλανδική πρωτεύουσα (7%). Αιτία ήταν οι βλάβες σε δύο μεγάλες πυρηνικές μονάδες στην περιοχή. Και στις τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πάντως, οι τιμές κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι τρεις ακριβότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τον Δεκέμβριο ήταν το Δουβλίνο (42,75 λεπτά), το Λονδίνο (40,33 λεπτά) και το Βερολίνο (38,09 λεπτά ανά kWh).

Τα κυμαινόμενα τιμολόγια

Όσον αγορά την Αθήνα (Ελλάδα), ανάλογη εικόνα σταθεροποίησης τον Δεκέμβριο, έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα, προκύπτει και από την ανάλυση μόνο των κυμαινόμενων τιμολογίων. Σε αυτή την περίπτωση, η μέση τιμή για τα νοικοκυριά ήταν 22,95 λεπτά του ευρώ ανά kWh, από 23,25 λεπτά του ευρώ ανά kWh τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές στις πρωτεύουσες των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. έως το 2004 (εκτός από την Αυστρία, όπου δεν προσφέρονται τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης), το μέσο κυμαινόμενο ελληνικό τιμολόγιο ήταν το 10ο φθηνότερο.

Από τις 15 πρωτεύουσες, οι τρεις ακριβότερες τον προηγούμενο μήνα ήταν το Δουβλίνο (43,05 λεπτά), το Βερολίνο (40,53 λεπτά) και το Λονδίνο (40,07 λεπτά ανά kWh).

Αμετάβλητο το αέριο

Στην περίπτωση του αέριου, στην Ελλάδα (Αθήνα) η μέση λιανική τιμή του καυσίμου κινήθηκε επίσης σε παρόμοια επίπεδα με τον Νοέμβριο. Ως συνέπεια, η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε στα 8,51 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 8,53 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Σχετικα αρθρα

Πληθωρισμός τροφίμων: Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρώπης

admin

Β. Σπανάκης: Βασικός κυβερνητικός στόχος μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ

admin

ΕΚΤ: Συνεδριάζει την Πέμπτη, αλλά μείωση επιτοκίων δεν αναμένεται πριν τον Ιούνιο

admin

Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ

admin

ΗΠΑ: Δημόσιο χρέος περίπου 1 τρισ. δολάρια προστίθεται κάθε σχεδόν 100 ημέρες

admin

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι καταβολές σε δικαιούχους έως 8 Μαρτίου

admin

Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η ΤτΕ η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

fastpath

Τα κρίσιμα ορόσημα του Μαρτίου για την ανάπτυξη και τα μέτρα στήριξης

fastpath

Κ. Σκρέκας: Έρχεται το Πασχαλινό καλάθι, αποκλιμακώνονται οι τιμές στο ράφι

admin

Τρεις άσοι για την Ελλάδα στην κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου – Ποιες είναι οι νέες δυνατότητες

fastpath

Λογαριασμοί ρεύματος: Μειωμένες οι νέες χρεώσεις των προμηθευτών

admin

Roubini: Οι ΗΠΑ δεν θα γλιτώσουν τη χρεοκοπία – Τα 4 σενάρια για την παγκόσμια οικονομία

fastpath