Image default
Ευρώπη

Βρετανία: Τα εισοδήματα των νοικοκυριών δεν επανήλθαν στα «προ covid» επίπεδα

Φτωχότερα παραμένουν τα νοικοκυριά στην Βρετανία, καθώς τα εισοδήματα δεν επανήλθαν στα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία της covid-19, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα η βρετανική συνδικαλιστική ομοσπονδία TUC.

«Ενώ οι οικογένειες είδαν στις άλλες χώρες τα εισοδήματά τους να ανακάμπτουν, εδώ οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών εξακολουθούν να μειώνονται», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Trades Union Congress (TUC), Πολ Νόβακ, σε μια ανακοίνωση.

Κατά συνέπεια, «εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε λογαριασμούς που αυξάνονται ραγδαία» και ωθούν πολλούς Βρετανούς πιο βαθιά στα χρέη, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με έκθεση του TUC που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα (δηλ. αφού ληφθεί υπόψη η επίδραση του πληθωρισμού) των βρετανικών νοικοκυριών ήταν κατά 1,2% μικρότερο το δεύτερο τρίμηνο του 2023 εκείνου που ήταν στα τέλη του 2019.

Όμως την ίδια περίοδο, αυξήθηκε κατά 3,5% κατά μέσο όρο στο σύνολο της G7, σημειώνει το TUC, σύμφωνα το οποίο τα βρετανικά νοικοκυριά θα διέθεταν 750 στερλίνες (871 ευρώ) παραπάνω τον χρόνο αν το εισόδημά τους είχε αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό.

Ο πληθωρισμός, που ήταν επί μήνες πολύ υψηλός, μειώθηκε σημαντικά στα τέλη του 2023 στη Βρετανία, στο 3,9% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, όμως οι αυξήσεις των τιμών, κυρίως των διατροφικών προϊόντων, παραμένουν σημαντικές.

Σύμφωνα με το TUC, «η συρρίκνωση του προϋπολογισμού των βρετανικών νοικοκυριών θα επιδεινωθεί – παρά τη μείωση του πληθωρισμού. Η ομοσπονδία εκτιμά, με βάση τα στοιχεία του κυβερνητικού οργανισμού δημοσιονομικών προβλέψεων (OBR), πως τα εισοδήματα των νοικοκυριών δεν πρόκειται να ξαναβρούν τα επίπεδα προ πανδημίας πριν από το τέλος του 2026.

Το OBR ανέφερε τον Νοέμβριο πως η χώρα θα υποστεί από τα τέλη του 2019 έως τις αρχές του 2025 «τη μεγαλύτερη μείωση του πραγματικού επιπέδου διαβίωσης» από την αρχή καταγραφής στατιστικών στοιχείων από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (ONS) στα χρόνια του 1950.

Τα συμπεράσματα αυτά είναι «συντριπτικά» για τους Συντηρητικούς, εκτιμά ο Πολ Νόβακ του TUC, μερικούς μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που προμηνύονται δύσκολες για το κυβερνών κόμμα.

«Με τη μείωση του πληθωρισμού, λαμβάνουμε τις απαραίτητες μακροπρόθεσμες αποφάσεις για την ανάπτυξη», δήλωσε στο πρακτορείο PA εκπρόσωπος της κυβέρνησης, προβάλλοντας κυρίως τις πρόσφατες μειώσεις των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης των μισθωτών, φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις ή ακόμη την αύξηση του κατώτατου μισθού.

- -, AFP

Σχετικα αρθρα

Γιατί έρχονται περισσότερες πτωχεύσεις στην Ευρώπη

admin

Υπόδειγμα για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση θέλει να γίνει η Γαλλία

admin

Νίκη των Πολωνών αγροτών μετά από μαζικές διαδηλώσεις στη Βαρσοβία

admin

Swisscom: Κοντά σε deal 8 δισ. με τη Vodafone Italia

admin

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ απειλούν τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία

admin

Πώς η αγορά μπορεί να νικήσει τους Χούθι

admin

Υπερψηφίστηκε ο νομοθετικός φάκελος για την αποκατάσταση της φύσης στην ΕΕ

admin

ΟΗΕ: Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας βρίσκεται πριν από τον λιμό

admin

Να πού βρίσκει τα λεφτά ο Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία

admin

Ρωσία: Απαγορευτικό στις εξαγωγές βενζίνης για έξι μήνες

admin

«Βαθιά ανησυχία» προς την ΕΚΤ για τον υψηλό πληθωρισμό, εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

admin

Πώς ο απλήρωτος λογαριασμός της Tesla και ένα tweet του Μασκ απογείωσαν τις πωλήσεις ενός ζαχαροπλαστείου

admin