Οι Γάλλοι θα δουν τις τιμές σε κάποια τρόφιμα να μειώνονται φέτος, δήλωσε την Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, δίνοντας απάντηση στις ευρείες ανησυχίες ύστερα από τη συνεχή αύξηση των τιμών στα τρόφιμα την περσινή χρονιά.
Μετά από πολλούς μήνες του «πληθωρισμού τροφίμων», ο Λεμέρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο France 3, διαβεβαίωσε τους Γάλλους ότι οι τιμές ορισμένων τροφίμων θα μειωθούν.
«Θα δείτε μειώσεις των τιμών στο βούτυρο, στα έλαια, σε ορισμένα άλλα προϊόντα όπως τα πουλερικά, σε ορισμένα κρέατα, όχι μόνο σταθεροποίηση», είπε στη συνέντευξη.
Η Γαλλία είναι μία από τις χώρες «όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από τον Ιανουάριο του 2022», με σωρευτικό πληθωρισμό τροφίμων 17,9% μεταξύ Ιανουαρίου 2022 και Αυγούστου 2023, αναφέρει πρόσφατη ανάλυση της NielsenIQ. Ακολουθεί η Ισπανία με 17,2%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 16,7%, η Ιταλία με 16,4%, η Γερμανία με 15,5%, το Βέλγιο με 14,9% και η Πορτογαλία με 12,4%.
Αλλά παρά το δύσκολο 2023, ο Λεμέρ δηλώνει πεπεισμένος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν μόλις οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των λιανοπωλητών τροφίμων και των προμηθευτών λήξουν στις 31 Ιανουαρίου. Το ίδιο μάλιστα υποστήριξαν πρόσφατα και κάποιες διευθύνσεις μεγάλων σούπερ μάρκετ σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών. Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε επίσης ότι οι αυξήσεις των τιμών δεν θα φτάσουν στα επίπεδα που έφτασαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
«Τα καλά νέα είναι ότι ο διψήφιος πληθωρισμός έχει τελειώσει», δήλωσε το Σάββατο στην Ouest France ο Τιερί Κοτιγιάρ, πρόεδρος του ομίλου Les Mousquetaires (Intermarché, Netto, Bricomarché, Bricorama κ.λπ.), ενώ κατηγορεί τους παραγωγούς για την αύξηση των τιμών σε μια εποχή που οι τιμές των πρώτων υλών έχουν ήδη μειωθεί εδώ και αρκετούς μήνες.
Για να κάνει ξεκάθαρη την αντίθεσή του στις αυξήσεις των τιμών από τους παραγωγούς, ο γαλλικός κολοσσός των σούπερ μάρκετ Carrefour έχει ήδη αποσύρει από τα ράφια του τις μάρκες Pepsico (Pepsi-Cola, Lipton, Lay’s, Doritos κ.λπ.).
Παράλληλα, ενώ ο Λεμέρ φαίνεται να έχει διασφαλίσει ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των λιανοπωλητών και των εταιριών διανομής -που συνήθως διεξάγονται τον Μάρτιο- θα επισπευσθούν, όπως είχε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού, αντιτάχθηκε στην ιδέα να διοργανώνονται τέτοιες διαπραγματεύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν υιοθετήσει μια τέτοια μέθοδο από τότε που οι τιμές εκτινάχθηκαν σε όλη την Ένωση.
«Νομίζω ότι θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα στους παραγωγούς μας […] και φοβάμαι ότι θα έκανε τους αγρότες μας πολύ πιο ευάλωτους», δήλωσε.
Όμως σύμφωνα με τον Ντανιέλ Ντουκρόκ της NielsenIQ μιλώντας στο Le Figaro, το γεγονός ότι η Γαλλία έχει αποφασίσει να επιμείνει στη διεξαγωγή εμπορικών διαπραγματεύσεων μία φορά το χρόνο, είναι αυτό που την κάνει να εξακολουθεί να υστερεί έναντι των ευρωπαίων γειτόνων της στη μείωση των τιμών των τροφίμων.
Ερωτηθείς σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης με περισσότερα κουπόνια τροφίμων, όπως ζητούν πολλές ενώσεις και πολιτικοί για να βοηθηθούν τους πολίτες με μικρότερο εισόδημα, ο Λεμέρ δήλωσε το εξής: «Ας ξεχάσουμε τις πολιτικές των κουπονιών, δεν έχουμε τα μέσα σήμερα», λέγοντας ότι προτιμά την αύξηση της βοήθειας προς τις ενώσεις και τις τράπεζες τροφίμων.